Přehled obhájených diplomových prací 2019/2020
Obor Kvalita a bezpečnost potravin (KBPN)
Student | Název česky | Název anglicky | Vedoucí DP |
Bačinová Tereza | Kritické zhodnocení vlivu teploty na biologicky aktivní složky konopí a produktů na jeho bázi | Critical assessment of temperature impact on biologically active components of Cannabis and products thereof | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Bauerová Kamila | Stanovení sladidel a konzervačních látek v potravinách s využitím hmotnostní spektrometrie | Determination of sweeteners and preservatives in foodstuffs using mass spectrometry | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová |
Bechyňská Kamila | Lipidomická analýza jako nástroj pro komplexní popis atherosklerotických plátů | Lipidomic analysis as a tool for a comprehensive description of atherosclerotic plaques | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Brabenec Ondřej | Toxické alkaloidy v potravním řetězci | Toxic alkaloids in the food chain | Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D. |
Černohousová Monika | Oxidační stabilita olejů při fritování hranolků | Oxidative stability of oils during frying French fries | doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
Filatova Maria | Studium těkavých složek alkoholických nápojů technikou plynové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií | Study of volatile components in alcoholic beverages by gas chromatography coupled to high resolution mass spectrometry | Ing. Michal Stupák, Ph.D. |
Fritschová Gabriela | Charakterizace profilů těkavých sloučenin u potravinářských produktů získaných různými technologiemi | Characterization of profiles of volatiles in food products obtained by alternative technologies | Ing. Michal Stupák, Ph.D. |
Hakenová Martina | Stanovení a charakterizace kovových nanočástic v potravinách analýzou jednotlivých částic technikou ICP-MS | Determination and characterization of metallic nanoparticles in foodstuffs using single-particle ICP-MS analysis | prof. Dr. Ing. Richard Koplík |
Hronová Kristýna | Vliv technologického zpracování ječmene a sladu na hladiny přítomných mykotoxinů | Influence of technological processing of barley and malt on concentrations of present mycotoxins | Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D. |
Jedlička Jiří | Hodnocení senzorických vlastností a složení vybraných druhů koření | Evaluation of sensory characteristics and composition of selected spices | doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská |
Kadlec Václav | Komplexní hodnocení odrůdové autenticity vín a vlivu vybraných parametrů na jejich jakost | Comprehensive evaluation of wines varietal authenticity and an impact of selected parameters on their quality | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Kharoshka Aliaksandra | Vývoj multidetekční metody pro sledování přídatných látek v potravinách pomocí tandemové hmotnostní spektrometrie | Development of a multidetection method for the monitoring of food additives by tandem mass spectrometry | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová |
Klinská Tereza | Optimalizace analytické strategie pro stanovení profilu mastných kyselin v řasách | Optimization of the analytical strategy for determination of fatty acids´ profile in algae | Ing. Jana Kohoutková, Ph.D. |
Komárková Anežka | Ověření autenticity vína na základě sledování reziduí pesticidů a jejich degradačních produktů | Verification of vine authenticity based on the monitoring of pesticide residues and their degradation products | Ing. Kateřina Maštovská, Ph.D. |
Kotrbatá Pavlína | Implementace multidetekční metody pro stanovení vitaminů a dalších esenciálních složek potravin | Implementation of a multidetection method for the determination of vitamins and other essential food ingredients | Ing. Lucie Drábová, Ph.D. |
Kouřimský Tomáš | Vývoj metody pro simultánní stanovení různých esterů MCPD a studium jejich prekurzorů v palmovém tuku | Development of a method for simultaneous determination of various MCPD esters and study of their precursors in palm fat | Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. |
Kovandová Tereza | Polychlorované naftaleny - ´nové´ kontaminanty v potravinách a v prostředí člověka (biologické vzorky) | Polychlorinated naphthalenes, new contaminants in food and human environment | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Lampová Barbora | Vývoj metody pro stanovení minerálních olejů v potravinách | Development of a method for the determination of mineral oils in food | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Nakonechna Kristina | Kinetika degradace glycidylesterů mastných kyselin v rostlinných olejích | Kinetics of degradation of glycidyl esters of fatty acids in vegetable oils | Ing. Vojtech Ilko, Ph.D. |
Pavelková Petra | Vývoj metody pro identifikaci zahušťovadel v potravinách | Development of a method for the identification of thickeners in foodstuffs | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová |
Pešatová Tereza | Dietologické hodnocení surovin a výrobků pro bezlepkovou dietu | Dietetic evaluation of materials and products for gluten-free diet | doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
Růžičková Markéta | Dieta při deficitu disacharidáz | Diet with disaccharidase deficiency | doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
Šatek Martin | Zhodnocení zátěže člověka polycyklickými aromatickými uhlovodíky na základě analýzy biomarkerů v biologických vzorcích | The assessment of human exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons through the analysis of their metabolites in biological samples | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Šebelová Kateřina | Charakterizace odrůd máku na základě profilů opiových alkaloidů a dalších metabolitů | Characterization of poppy varieties based on profiles of opium alkaloids and other metabolites | prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc. |
Štefková Veronika | Nepřímé metody analýzy konjugovaných mykotoxinů v ječmeni a ječných produktech | Indirect methods for analysis of conjugated mycotoxins in barley and products thereof | doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
Táborský Ondřej | Aplikace vybraných instrumentálních metod pro charakterizaci potravinářských produktů | Application of selected instrumental methods for the characterization of food products | prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Turnerová Denisa | Zhodnocení expozice populace ČR chlorovaným parafinům na základě jejich hladin v biologických vzorcích | Assessment of exposure of the Czech population to chlorinated paraffins based on their levels in biological samples | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Zadražilová Barbora | Optimalizace analytických postupů pro multireziduální analýzu pesticidů a jejich metabolitů v potravinách rostlinného původu | Optimization of analytical procedures for multi-residue analysis of pesticides and their metabolites in food of plant origin | Ing. Lucie Drábová, Ph.D. |
Ziegelbauerová Alena | Biomonitoring perfluoralkylovaných sloučenin v populaci České republiky | Biomonitoring of perfluoroalkylated substances in pupulation of the Czech Republic | Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. |
Zrníková Lenka | Analýza organofosfátových retardérů hoření a jejich významných metabolitů v biologických vzorcích | The analysis of organophosphate flame retardants and their major metabolites in biological samples | Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. |
Obor Forenzní biologická analýza (FABI)
Student | Název česky | Název anglicky | Vedoucí |
Bártová Tereza | Strategie pro analýzu nových kontaminantů v ovzduší | Strategy for analysis of new contaminants in air | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Ploužková Tereza | Racemizace aminokyselin v potravinách ve vztahu k historii zpracování vzorku | Racemisation of amino acids in foods in relation to sample processing | Ing. Vojtech Ilko, Ph.D. |
Pravdíková Nikola | Vlasy jako materiál pro hodnocení expozice člověka různým chemickým sloučeninám | Hair as a material for human exposure assessment to various chemicals | Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. |
Spustová Kristína | Detekce přítomnosti THC v přípravcích z konopí (masti, krémy) s pomocí techniky SFC-HRMS | Detection of THC presence in hemp products (ointments, creams) using the SFC-HRMS technique | Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. |
Vachtlová Martina | Využití infračervené spektrometrie k ověření autenticity rostlinných olejů | The use of infrared spectrometry for authentication of plant oils | prof. Dr. Ing. Jan Poustka |