Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Věda a výzkum → Vědecké skupiny → Bioaktivní sekundární metabolity rostlin a mikroorganismů
iduzel: 55948
idvazba: 70062
šablona: stranka
čas: 29.6.2022 11:29:14
verze: 5054
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Bioaktivní sekundární metabolity rostlin a mikroorganismů

 

Přírodní toxické sloučeniny, mykotoxiny, alkaloidy 

 ◳ mykotoxiny (jpg) → (ořez 215*215px)

     

Některé rostliny či mikroorganismy mají schopnost syntetizovat složité organické sloučeniny, produkty specifického sekundárního metabolismu, často sloužící k ochraně producentů před škodlivými vlivy prostředí (predátorů či parazitů). S tímto původním účelem tedy úzce souvisí i fakt, že se jedná o látky toxické pro člověka, které při neúmyslném prostupu do potravin mohou pro konzumenty představovat významné zdravotní riziko. Naše pracovní skupina se detailně zabývá zejména mykotoxiny, toxickými sekundárními metabolity vláknitých mikromycet, a přírodními alkaloidy, jakožto toxickými produkty vyšších rostlin a některých mikroskopických hub. Pracujeme nejen na vývoji citlivých analytických metod na bázi chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které jsou schopny detekovat desítky látek v rámci jedné analýzy, ale podílíme se i na hodnocení a interpretaci rizika, které z přítomnosti těchto látek v potravinách a přírodních produktech plyne.

  

Související publikace
  • Dzuman Z., Jonatova P., Stranska-Zachariasova M., Prusova N., Brabenec O., Novakova A., Fenclova M., Hajslova J.: Development of a new LC‒MS method for accurate and sensitive determination of 33 pyrrolizidine and 21 tropane alkaloids in plant-based food matrices. Analytical and Bioanalytical Chemistry (2020). Accepted. (doi: 10.1007/s00216-020-02848-6)

  • Fenclova M., Novakova A., Viktorova J., Jonatova P., Dzuman Z., Ruml T., Kren V., Hajslova J., Vitek L., Stranska-Zachariasova M.: Poor chemical and microbiological quality of the commercial milk thistle-based dietary supplements may account for their reported unsatisfactory and non-reproducible clinical outcomes. Scientific Reports (2019) 9: 11118. (doi:10.1038/s41598-019-47250-0)

  • Righetti L., Fenclova M., Dellafiora L., Hajslova J., Stranska-Zachariasova M., Dall'Asta Ch.: High resolution-ion mobility mass spectrometry as an additional powerful tool for structural characterization of mycotoxin metabolites.  Food Chemistry (2018) 245: 768-774. (doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.113)

Přehled všech publikací

    Aktuálně řešené projekty
    • 8E18B045: Nové ‚maskované‘ fusariové mykotoxiny vyskytující se ve sladu a pivu, objasnění jejich vzniku a návrh strategií pro jejich minimalizaci (MŠMT) 

     Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

    • 20-14649S: Pulzní elektrické pole jako inovativní nástroj snižující výskyt mikromycet rodu Fusarium a mykotoxinů v řetězci ječmen-slad-pivo (GAČR) 

    Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

    • 16-06008S: Nová komplexní strategie hodnocení biologických efektů směsí chemických látek vyskytujících se v potravinách a doplňcích stravy (GAČR) 

    Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

    Kanabinoidy

     ◳ kanabinoidy (jpg) → (ořez 215*215px)

    Rostlinné kanabinoidy (fytokanabinody) jsou skupinou strukturně rozmanitých přírodních organických látek vyskytujících se v rostlinách konopí (Cannabis sativa L). Konopí a kanabinoidy jsou v dnešní době hojně popularizované v souvislosti s výrobou „zdravých potravin“ a doplňků stravy. Kromě dobře známého psychotropního tetrahydrokanabinolu (THC), který je produkován určitými druhy C. sativa (konkrétně C. sativa L. var. indica), předmětem našeho současného interdisciplinárního výzkumu jsou desítky až stovky dalších fytokanabioidů s řadou pozitivních biologických efektů (mj. antioxidačních, protizánětlivých či imunomodulačních). Kromě vývoje analytických strategií pro jejich účinnou separaci a citlivou detekci v různých konopných odrůdách a produktech z nich, naše pracovní skupina spolupracuje také na studiu biologické dostupnosti a biologických účinků těchto látek.

    Nutno podotknout, že vedle přírodních fytokanabinoidů naše pracovní skupina cílí též na přítomnost takzvaných syntetických kanabinoidů, látek zcela odlišné struktury, nicméně obdobného farmakologického efektu jako je THC, jejichž výskyt v potravinách byl v nedávné době v ČR zaznamenán.

    Související publikace
    • Benes F., Fenclova M., Peukertova P., Binova Z., Dzuman Z., Hajslova J.: Determination of seventeen phytocannabinoids in various matrices by UHPLC-HRMS/MS. LCGC Europe (2020) 33(1): 8-16.  Fulltext 

    • Vaclavik L., Benes F., Fenclova M, Hricko J., Krmela A., Svobodova V., Hajslova J., Mastovska K.: Quantitation of Cannabinoids in Cannabis Dried Plant Materials, Concentrates, and Oils Using Liquid Chromatography-Diode Array Detection Technique with Optional Mass Spectrometric Detection: Single-Laboratory Validation Study, First Action 2018.11. Journal of AOAC International (2019) 102(6): 1822-1833. (doi: 10.5740/jaoacint.18-0426)

    Přehled všech publikací

      Aktuálně řešené projekty
      • TJ02000238: Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin (TAČR)

      Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

      • FV40103: Biotechnologie kultivace konopí pro výrobu produktů CBD (MPO) 

      Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

      • TN01000048/04: Biorafinace jako oběhové technologie - valorizace rostlinné biomasy biorafinačními postupy (TAČR)

      Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

      Aktualizováno: 27.5.2021 09:41, Autor: Edita Ryšlavá

      Vedoucí pracovní skupiny:

      doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

      ×

      PŘÍRODNÍ TOXICKÉ SLOUČENINY, MYKOTOXINY, ALKALOIDY

      Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:

      Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.
      Ing. Marie Fenclová, Ph.D. 

      Doktorandi:

      Ing.Nela Průšová
      Ing. Ondřej Brabenec

      ×

      KANABINOIDY

      Odborní asistenti/Vědečtí pracovníci:

      Ing. Marie Fenclová, Ph.D.

      Doktorandi:

      Ing. František Beneš
      Ing. Zuzana Bínová
      Ing. Petra Peukertová

      Profesor:

      prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

      ×


      VŠCHT Praha
      Fakulta potravinářské a biochemické technologie
      Ústav analýzy potravin a výživy
      Technická 3, 166 28 Praha 6
      Tel.: 220 44 3180
      E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
      zobrazit plnou verzi