idvazba: 24436
šablona: stranka_novinky
čas: 1.3.2021 18:49:37
verze: 4827
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW


„Inovační laboratoř pro ekologické produkty v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání“ je projekt zaměřený na vytvoření certifikované komerční kuchyně a experimentální laboratoře s cílem stimulovat vývoj ekologických produktů, pomáhat začínajícím podnikům (start-upům) a malým výrobcům přejít k udržitelnějším provozům, organizovat vzdělávací akce, napomáhat při řešení formálních požadavků na ekonomické transakce, zvýšit bezpečnost potravin a podporovat správnou praxi v potravinářském odvětví.
Ústav analýzy potravin a výživy, který je součástí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, uzavřel partnerství s Public Association Katalyst v Moldavsku za účelem založení této laboratoře pro ekologickou inovaci potravin a posílení malého podnikání v osvojování udržitelných postupů. Partneři plánují zaškolovat začínající potravinářské podniky (start-upy) a pomáhat jim se zaváděním nutriční a senzorické analýzy potravin, s cílem zvyšovat kvalitu jejich produktů a snižovat jejich ekologickou stopu.
Výsledkem projektu bude vytvoření sdílené kuchyně o rozloze 72 m², proškolení 10 potravinářských podniků, které také získají trénink v oblasti ekologických inovací produktů, a informovat širokou veřejnost o udržitelných postupech v potravinářských systémech. Intervence bude mít dlouhodobější účinek, protože bude dále stimulovat ekologický posun v potravinářském průmyslu tím, že se stane nedílnou součástí 1. moldavského podnikatelského inkubátoru v oblasti potravin.
Více informací o projektu a poskytovateli grantu zde.
Projekt „Ekologická laboratoř pro inovace produktů v moldavském podnikatelském inkubátoru“ je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.
Rozhovor doc. Stránské a Prof. Rychlika o jejich spolupráci v rámci česko-bavorského projektu najdete zde.
Konsorcium společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o., Praha a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze uspělo v grantové soutěži o inovativní potravinářský projekt v rámci programu „EIT Food Consumer Engagement Labs“.
Cílem projektu je vývoj inovativních vitamínových doplňků stravy pro seniory vhodných při zvýšených nárocích na imunitu v období virových infekcí. Do vývoje produktu byla formou workshopů a seminářů zapojena skupina českých spotřebitelů – seniorů, kteří se přímo účastnili návrhu produktů. Prostřednictvím interaktivních cvičení a kreativních úkolů vytvářely skupiny spotřebitelů nové koncepty, které odráží jejich potřeby a preference. „Zapojení skupiny seniorů do rané fáze inovačního procesu je zcela originálním přístupem, který je v souladu se záměrem EIT Food vytvořit v Evropě transparentní systém potravin zaměřený na spotřebitele“, vysvětluje Monika Tomaniová, řešitel projektu z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.
Seniorům umožnila účast na seminářích v době pandemie covid-19 i vystoupení ze sociální izolace, možnost navázání nových kontaktů a získání nových IT dovedností.
„Výsledkem projektu bude doplněk stravy s bylinnými extrakty, minerály a vitamínem D3, jehož je u seniorů nedostatek, a to v uživatelsky příjemné a jednoduché formě, navržené samotnými spotřebiteli. Vývoj přípravku bude v příštích týdnech dokončen a naše společnost jej jako výrobce uvede na trh na jaře 2021“, říká Doc. Ing. Petr Kaštánek, Ph.D., ředitel společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o.
EIT Food je přední evropská iniciativa v oblasti inovace potravin, která usiluje o to, aby byl potravinový systém udržitelnější, zdravější a důvěryhodnější. „Zajištění vysoké kvality potravin je výzkumným cílem i našeho ústavu, který v projektu jednak organizuje kreativní dílny se spotřebiteli, jednak se věnuje otázkám analýzy a bezpečnosti vyvíjeného přípravku“, říká prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.


Mezi doktorskými studenty v Sekci organické, environmentální chemie a biochemie získali ocenění Klára Navrátilová a Leoš Uttl. Gratulujeme!
Sekce doktorských studentů
1) Sekce organické, environmentální chemie a biochemie- Čestné uznání získala Klára Navrátilová s příspěvkem Olive Oil Authenticity: Detection of Soft-Deodorized Oils in Extra Virgin Olive Oils Using Metabolomic Approach za významný přínos k vědecké úrovni celé konference
- Cena studentů pro Leoše Uttla za příspěvek Can high-resolution mass spectrometry (HRMS) –based metabolomics be used for a varietal classification of wines?

Ve středu 25.listopadu se konala na STU v Bratislavě 22. celoslovenská studentská vědecká konference "Chémia a technológie pre život".
Děkujeme všem našim studentům za účast a gratulujeme výhercům.
1. místo
Bc. Tereza Vedrová (Osud mykotoxinů v průběhu tepelného zpracování potravin, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
Bc. Adéla Sedláčková (Optimalizace instrumentální metody pro simultánní detekci mykotoxinů a pesticidů, sekce Separačné metódy)
2. místo
Bc. Matěj Malý (Rychlá odstředivá dělící chromatografie: vývoj metody pro separaci a izolaci fytokanabinoidů, sekce Separačné metódy)
4. místo
Bc. Magdaléna Juziková (Osud mykotoxinů v průběhu sladovnické a pivovarnické technologie, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
5. místo
Bc. Tereza Šoutová (Mykotoxiny v krmivech pro domácí mazlíčky, sekce Separačné metódy)
