Ondřej Brabenec získal na AOAC INTERNATIONAL 2024 Annual Meeting, které se letos konalo v Baltimoru, Maryland ocenění AOAC INTERNATIONAL/Herbalife Scholarship, které je určené na podporu studentů-vědců, kteří se věnují analytickému nebo molekulárnímu (DNA) testování bylinných nebo potravinových doplňků. Blahopřejeme!
V národním (druhém) kole soutěže Potravinářské Komory ČR „Studenti pro kvalitu potravin“ ocenila hodnotitelská komise v sekci Kvalita potravin a analytika práci Kateřiny Sonntag na téma „Autenticita jedlého hmyzu pomocí metabolomiky“.
Celkem se soutěže zúčastnilo 11 studentů z VŠCHT Praha, ČZU Praha, MZLU Brno, JČU České Budějovice a VFU Brno.
Projekt FoodSmartphone byl vybrán v konkurenci celé řady dalších projektů financovaných v rámci programu Horizon 2020 k prezentaci na tradiční akci Czech Days for European Research (CZEDER 2023), která se konala 14.února 2023 v Praze.
Informace o exhibici projektu FoodSmartphone
V této příručce jsou srozumitelným způsobem a na řadě konkrétních příkladů vysvětleny jednotlivé formy plagiátorství a jak se plagiátorství vyhnout.
Dozvíte se:
- Kde vzít vlastní myšlenky,
- Jak správně citovat různé zdroje,
- Co přesně se považuje za plagiátorství,
- Jak se vyhnout různým formám plagiátorství,
- Příklady (ne)slavných plagiátů,
- O třech O proti plagiátorství,
- I pár tipů, jak nespadnout do časového presu.
Jméno | Název disertační práce | Školitel |
---|---|---|
Ing. František Beneš |
Studium biologicky aktivních látek konopí s využitím moderních technik Studies of biologically active compounds in Cannabis by means of modern techniques |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Ing. Tomáš Gramblička |
Nové analytické postupy pro analýzu organických polutantů v oblasti biomonitoringu New analytical approaches for analysis of organic pollutants within biomonitoring |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Ing. Nela Průšová |
Vznik modifikovaných mykotoxinů v průběhu sladařství a pivovarství, objasnění jejich struktury a možnosti jejich minimalizace Formation of modified mycotoxins during malting and brewing, their structural elucidation and minimization options |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
Ing. Jakub Tomáško |
Aplikace plynové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií v analýze potravin a složek prostředí Application of gas chromatography coupled with high resolution mass spectrometry in food and environmental samples analysis |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Ultra-účinný kapalinový chromatograf Vanquish Horizon ve spojení s vysokorozlišovacím tandemovým hmotnostním spektrometrem Exploris 240 (U-HPLC‒HRMS/MS) je moderním uživatelsky velice přívětivým přístrojem umožňujícím realizaci chromatografické separace za velmi vysokých pracovních tlaků, ionizaci s využitím elektrospreje (ESI) či chemickou ionizace za atmosférického tlaku (APCI). Detekce je prováděna pomocí vysokorozlišovacího hmotnostního analyzátoru typu orbitrap s rozlišovací schopností až 240 000 FWHM. Zajištění vysoké přesnosti hmoty m/z je dosahováno pomocí vestavěného modulu pro autokalibraci (EASY-IC) využívané před i v průběhu analýzy. Měřící PC a dostupná výkonná vyhodnocovací stanice je vybavena specializovaným softwarem pro zpracování objemných dat.
Instrumentace je na ÚAPV využívána v oblasti metabolomické analýzy a také ultra-stopové analýzy, nachází využití i v oblasti identifikace neznámých sloučenin.
Ve středu 22. 11. 2023 se na STU Bratislava konala každoroční studentská vědecká konference Chémia a technológie pre život a účast našich studentů byla opět velmi úspěšná. Blahopřejeme!
Sekce Analytická chémia potravín a analytov ovplyvňujúcich ľudské zdravie
2. místo: Kateřina Sonntag (Využití metabolomiky pro autentikaci jedlého hmyzu)
Sekce Biochémia, mikrobiológia a potraviny
2. místo: Lucie Stará (Sledování obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu)
Sekce Potravinárska a kozmetická chémia a technológia
2. místo: Monika Pšenáková (Štúdium degradácie ópiových alkaloidov tepelnou záťažou)
Kompletní výsledky najdete zde.
Mladí výzkumníci a výzkumnice z VŠCHT dosáhli velmi dobrého výsledku ve výzvě TAČR SIGMA DC2. Z celkového počtu 57 podpořených projektů figurují hned v devíti z nich, přičemž souhrnná finanční podpora pro tyto projekty přesahuje 20 milionů korun.
Uchazeči podali do soutěže 562 návrhů projektů, míra úspěšnosti mírně přesahuje 10%. Akademici z VŠCHT ovšem dosáhli na 24% úspěšnost.
Cílem veřejné soutěže TAČR SIGMA DC2 je zvýšit zapojení začínajících výzkumníků a výzkumnic ve všech oblastech aplikovaného výzkumu při řešení konkrétních projektů přímo se subjekty z aplikační praxe. Snahou je také podpořit vyrovnání příležitostí pro ženy a muže v konkurenci aplikovaného výzkumu.
Přehled podpořených projektů s účastí VŠCHT
Role příjemce
- Aristeidis Tsagkaris: Inovativní test pro screening asparaginu surovinách pro výrobu tepelně zpracovaných potravin - prevence tvorby akrylamidu
- Tereza Školáková: Racionální formulace extrudovaných pevných disperzí a liquisolid systémů do lékových forem s požadovaným farmakokinetickým profilem
- Tomáš Kinčl: Vývoj přípravku na bázi chitosanu pro biologickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv
- Milada Šolcová: Využití nanopórového sekvenování bakteriomu aktivovaného kalu pro řízení procesu čištění odpadních vod
- Dana Schusterová: Technologie posklizňového zpracování máku setého z pohledu zajištění kvality a bezpečnosti finálního produktu
- David Zůza: Zařízení na měření permeace jako nový nástroj při vývoji léčiv
Role spolupříjemce
- Jana Michailidu: Biologická ochrana v technologii vína;
- Karolína Králová: Hodnocení využitelnosti popílků ze spoluspalování biomasy pro snížení uhlíkové stopy stavebních materiálů
- Dominik Matýsek: Intenzifikace biologického odstraňování nutrientů z odpadní vody pomocí granulované biomasy
Národní centrum kompetence BIOCIRTECH je předchůdcem stávajícího projektu BIOCIRKL, který se zaměřil na zpracování mikrobiální, rostlinné, živočišné i odpadní biomasy (včetně biomasy komunálního původu a čistírenských kalů). Experti ze zapojených institucí si dali za cíl vyvinout nové produkty z obnovitelných zdrojů, které budou zpracované technologiemi šetrnými k přírodě a naleznou uplatnění například v potravinářství, zemědělství, zpracovatelském či energetickém průmyslu. Výsledkem projektu je přes 90 výstupů, mezi které patří probiotika pro kočky a psy z kuřecích zbytků, pelety pro vytápění domácností z ČOV a papírenských kalů, speciální dermokosmetika vyrobená z kosatců a mnoho dalších užitečných produktů a technologií. Za VŠCHT Praha se na projektu podílel Ústav biotechnologie, Ústav analýzy potravin a výživy, Ústav biochemie a mikrobiologie, Ústav chemie přírodních látek a Ústav organické technologie.
About the Project
One PhD position at the Department Food Analysis and Nutrigion, University of Chemistry and Technology, Prague, is open for application within the Marie Skłodowska-Curie Actions-Doctoral Network 'BIOTOXDoc'.
MSCA-Doctoral Networks aim to train entrepreneurial, innovative and resilient doctoral candidates, able to face current and future challenges and to convert knowledge and ideas into products and services for economic and social benefit. The overarching theme of the BIOTOXDoc project is the generation of safe food in a world of changing climate. As such the doctoral training programme aims develop novel control, mitigation and risk assessment methods for biotoxins (mycotoxins, phycotoxins and plant-derived toxins)
Topic: plant alkaloids in the European food supply and changes during food processing
Condition: Applicants must not have lived/studied/worked in Czech Republic for more than 12 months within the last three years; candidates from any country can apply
Application deadline: September 30, 2023 (interviews will follow in October)
Proposed start of project: March 1, 2024
For detailed information and application visit https://www.biotoxdoc.eu/
Education Level: Master Degree or equivalent
Skills/Qualifications
Candidates should have a master degree in chemistry as well as a strong interest in analytical chemistry (chromatography coupled to mass spectrometry), food chemistry and toxicology.
Languages: English, Level: Excellent
Research Field: Chemistry » Analytical chemistry
PhD project will be part of European Network, additional experience will be gained during stays (secondments) in the European Reference Laboratory for mycotoxins and plant toxins (Wageningen University and Research, NL) and at Romer Labs (Tulln, Austria).
Application by e-mail (biotoxdoc@boku.ac.at) until September 30, 2023
On-line interviews in October 2023
Assessment day: October 23 or 24, 2023 in Tulln, Austria.
- Website for additional job details
Assoc. Prof. Michele Suman, PhD (Food Safety & Authenticity Research Manager, Barilla G. & R.
Fratelli S.p.A., Parma, Italy & Adjunct Professor of AgriFood Authenticity at Catholic University Sacred
Heart–Milan/Piacenza, Italy) a Prof. Dr. Michael Rychlik (Technical University of Munich, Germany)
byli jmenováni hostujícími profesory v magisterském studijním programu „Chemie a analýza potravin
a přírodních produktů” pro období 2023-2025.
GRATULUJEME!
Výsledky školního kola soutěže Potravinářské komory ČR "Studenti pro kvalitu potravin"
Dne 21. 2. 2023 proběhlo na FPBT školní kolo soutěže pořádané Potravinářskou komorou ČR "Studenti pro kvalitu potravin". Odborná komise posoudila všechny příspěvky a stanovila následující pořadí:
- místo: Bc. Monika Pšenáková, Ópiové alkaloidy vo výrobkoch na báze semien maku siateho (Papaver somniferum)
- místo: Bc. Petr Otáhal, Nové české odrůdy chmele a jejich využití v pivovarství
- místo: Bc. Eliška Havlanová, Chemická bezpečnost chilli koření
Studenti na prvních třech místech získali finanční odměnu a postupují do národního kola této soutěže.
I v letošním roce proběhla na Ústavu analýzy potravin a výživy za významné podpory našich sponzorů Studentská vědecká konference. Zúčastnilo se jí 34 studentů, kteří soutěžili v 5 přednáškových sekcích. Výsledky a sborníky jednotlivých sekcí jsou k nahlédnutí níže.
Výsledky sekce 1
Výsledky sekce 2
Výsledky sekce 3
Výsledky sekce 4
Výsledky sekce 5
Sekce 1
Sekce 2
Sekce 3
Sekce 4
Sekce 5
Ve středu 23.11.2022 proběhla na univerzitě STU v Bratislavě studentská vědecká konference Chémia a technológie pre život za účasti našich studentů, kterým blahopřejeme k úspěšným umístěním:
sekce Biochémia, výživové a mikrobiologické aspekty v potravinárstve
1. místo: Monika Pšenáková
3. místo: Martina Štěpánová
sekce Technológie ochrany životného prostredia a enviromentalistika
1. místo: Anna Gurovičová
sekce Analytická chémia v analýze potravin
4. místo: Natália RItomská
sekce Analytické metódy v medicíně a kozmetike
5. místo: Michaela Zelená
Dne 10. 11. 2022 se na Slovenské zemědělské univerzitě v Nitře uskutečnila Scientific conference of Ph.D. students u příležitosti Týdne vědy a techniky na Slovensku, které se zúčastnili dva Ph.D. studenti z VŠCHT Praha, Ústavu analýzy potravin a výživy. Ing. Nela Průšová ve svém příspěvku Quantification of conjugated type A trichothecenes in cereals using immuno-affinity clean-up and enzymatic hydrolysis přiblížila výzkumné téma mykotoxinů a jejich „maskovaných“ forem, které v rámci svého Ph.D. studia řeší pod vedením doc. Ing. Mileny Stránské, Ph.D.
Ing. Adam Behner přednesl v paralelní sekci příspěvek s názvem Analytical strategy for identification of unknown transformation products of mycotoxins after their decontamination by Pulsed Electric Field technology, kde představil nově vyvinutou strategii analýzy degradačních produktů mykotoxinů pomocí pokročilých přístupů vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, taktéž pod vedením doc. Ing. Mileny Stránské, Ph.D. Oba mladí vědci se nakonec stali vítězi svých sekcí a kromě diplomů s sebou přivezli i dobrý pocit z úspěšné reprezentace své Alma Mater. Gratulujeme!
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, organizuje dne 16.6.2022 akci podpořenou finančně EIT Food „Training school on analytical approaches for food safety, authenticity and quality assessment“.
Cílem akce je poskytnout studentům v oboru příležitost proškolit se v pokročilých analytických strategiích používaných pro hodnocení bezpečnosti, autenticity a kvality potravin. Budou představeny různé případové studie, včetně vývoje analytických metod, hodnocení dat, QA/QC ... Účastníci budou mít příležitost setkat se s odborníky v oboru, získat informace od ostatních mladých kolegů, s cílem navázat kontakty a diskutovat své současné a budoucí výzkumné aktivity. Dále budou seznámeni s aktivitami EIT Food, které jsou zaměřené na podporu studentů a podnikavých talentů.
Agenda akce je k dispozici ZDE
Kdo by se měl zúčastnit?
Školení je zaměřeno zejména na doktorandy a postdoktorandy, ale zúčastnit se mohou i studenti nižších stupňů studia, kteří mají zájem dozvědět se více o strategiích používaných při analýze potravin, včetně současných trendů ve vývoji analytických metod, vyhodnocování dat, QA / QC, řešení problémů.
Proč se zúčastnit?
Mít možnost setkat se s odborníky v oblasti bezpečnosti potravin, kvality potravin a průkazu falšování potravin, a diskutovat s nimi svoje výzkumné problémy, a dále vyměnit si zkušenosti s ostatními mladými kolegy.
Registrace:
- ZDARMA – do 15.6.2022
- Registrujte se na emailu: martina.vlckova@vscht.cz
Kde se akce koná: VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6 – 166 28
Jazyk: čeština
V případě dotazů kontaktujte Ing. Martinu Vlčkovou (martina.vlckova@vscht.cz).
Cílem Ceny Wernera von Siemense je motivovat výjimečné talenty z řad studentů a výzkumníků a upevňovat pozitivní vztah studentů a širší veřejnosti k vědě. Svým rozsahem, výší finančních odměn a tradicí patří soutěž mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v celé České republice. Vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z rektorů a prorektorů předních českých univerzit, předsedkyně Akademie věd a ředitelů ústavů AV.
Slavnostní vyhlášení oceněných za uplynulý rok 2021 proběhlo 19. 5. 2022 v Betlémské kapli. Z 218 přihlášených diplomových prací se do oceněné první desítky dostala práce Ing. Kamily Bechyňské Lipidomická analýza jako nástroj pro komplexní popis atherosklerotických plátů.
V květnu 2022 byl zahájen projekt PARC (European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals), podpořený novým rámcovým programem pro výzkum a inovaci Horizont Evropa (2021-2027). Projekt, jehož spoluřešiteli jsou i zástupci VŠCHT Praha, je úzce spojen se Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je významně snížit dopady chemikálií na lidské zdraví a životní prostředí. Tento nadnárodní evropský projekt zahrnuje téměř 200 institucí z 28 zemí a tři orgány Evropské Unie.
VŠCHT Praha (Ústav analýzy potravin a výživy) se bude podílet na aktivitách souvisejících s vývojem nových analytických metod a jejich použitím pro biologický a environmentální monitoring chemikálií, které díky svým negativním účinkům na lidské zdraví vzbuzují mezi vědci obavy.
„V rámci pracovního balíčku „Monitoring a expozice“ navážeme na naše zkušenosti z dřívějšího projektu HBM4EU (European Human Biomonitoring Initiative) a budeme se podílet na zajištění kvality a srovnatelnosti získaných dat z biomonitoringových studií. Dále se zapojíme do řešení problematiky environmentálního a multizdrojového monitoringu per- a polyfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) a látek interferujících s endokrinním systémem v různých složkách životního prostředí (především voda, potraviny, vzduch),“ říká prof. Jana Pulkrabová.
Pro splnění tohoto úkolu je VŠCHT součástí týmu, který podporuje vývoj nových přístupů k cílovému i necílovému screeningu těchto látek v prostředí a biologických materiálech.
V pracovním balíčku „Budování technických a lidských kapacit“ vedeného výzkumným centrem RECETOX Masarykovy univerzity v Brně se pak bude VŠCHT Praha podílet na budování a harmonizaci kapacit pro biologický a environmentální monitoring, které budou generovat potřebná data pro hodnocení chemických rizik v Evropě.
Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - CzechFoodChem 2022 se koná ve dnech 23.-25. května 2022
Průvodce legálním užíváním obrazových a jiných netextových zdrojů: Jak to dělat správně seznamuje čtenáře ze základními principy autorského práva a s dalšími právy spojenými s užíváním netextových zdrojů. Publikace je určena především pro studenty a pro další členy akademické obce. Může ji však využít každý, kdo si při tvorbě vlastního díla klade otázky spojené s legálním nakládáním s netextovými zdroji, a to jak cizími, tak i vlastními. Průvodce čtenáře nejprve seznamuje s teoretickými pojmy dané problematiky a poté rozebírá konkrétní způsoby užití netextových zdrojů. Pro lepší orientaci je publikace obohacena o sérii navigačních ikon a rozhodovacích schémat.
V soutěži Juniorský grant rektora VŠCHT Praha 2022 uspěli Ing. Vít Kosek, Ph.D. a Aristeidis Tsagkaris, MSc., Ph.D. s následujícími projekty:
Ing. Vít Kosek, Ph.D. - Co nám může sdělit metabolomika moči o vlivu diety a cvičení na metabolické pochody obezních jedinců?
Aristeidis Tsagkaris, MSc., Ph.D. - In-vitro investigation of plant extract anti-lipase activity followed by high resolution mass spectrometry screening to identify their chemical composition
Ve středu 23. 2. 2022 se konalo školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR "Studenti pro kvalitu potravin”. Celkem se školního kola zúčastnilo 11 studentů a studentek Fakulty potravinářské a biochemické technologie.
Na 1. místě se umístila Bc. Magdaléna Juziková se svoji prací Pohanka: rizikové i zdraví prospěšné složky (školitelka: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.),
2. místo obsadil Bc. Petr Hrubý se svoji prací Vliv pulzního elektrického pole na hladiny mykotoxinů ve sladovnickém ječmeni (doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.).
Oběma výhercům gratulujeme!
V polovině září 2021 proběhlo pro místní výrobce potravin v Moldavsku a zástupce inkubátoru Katalyst Kitchens školení v senzorické analýze a možnostech, které poskytuje pro posouzení kvality potravinářských produktů. Jednalo se aktivitu v rámci společného projektu „Inovační laboratoř pro ekologické produkty v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání“, školení realizovali Marek Doležal, Zdenka Panovská a Vojtěch Ilko z Ústavu analýzy potravin a výživy.
Pro účastníky školení byl připraven i manuál k senzorické analýze přeložený do moldavštiny. Výrobci, kteří poskytli vzorky svých výrobků (olejů), měli též možnost seznámit se s výsledky analýz provedených týmem VŠCHT Praha a ověřit tak kvalitu svých produktů.
Více informací najdete ZDE
Projekt „Ekologická laboratoř pro inovace produktů v moldavském podnikatelském inkubátoru“ je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha), Ústav analýzy potravin a výživy, je hlavním organizátorem prestižního mezinárodního symposia Trends & Views on RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS (RAFA 2021), které tradičně pořádá ve spolupráci s Wageningen Food Safety Research (WFSR), jež je součástí Wageningen University & Research (Nizozemsko).
Organizátoři RAFA 2021 si dovolují pozvat odborníky z akademické obce i potravinářského sektoru, zástupce národních a mezinárodních agentur, kontrolních úřadů, státních a komerčních laboratoří, k účasti na RAFA 2021, která se koná virtuálně 3. – 4. listopadu 2021.
Termín pro bezplatnou registraci je 1. listopadu 2021.
Program a další informace naleznete na webových stránkách RAFA 2021, na adrese www.rafa2021.eu.
Historie RAFA
1. mezinárodní symposium RAFA se konalo v roce 2003. Díky akcentu na vysokou úroveň programu a účasti předních světových odborníků se RAFA stala prestižní událostí v daném oboru. Obvyklý počet účastníků je 800, reprezentováno bývá více než 50 zemí světa. Sympozium RAFA podporuje více než 50 sponzorů, vystavovatelů a mediálních partnerů (více informací z poslední akce najdete na www.rafa2019.eu).
Hlavní body programu RAFA 2021
V souladu s konceptem předchozích akcí sympozium RAFA 2021 zprostředkuje pohled na současné trendy v (BIO)ANALYTICKÝCH STRATEGIÍCH ZAMĚŘENÝCH NA KONTROLU BEZPEČNOSTI A KVALITY POTRAVIN a bude diskutovat VÝZVY / NOVÉ PŘÍSTUPY V ANALÝZE POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ. Program složený z přednášek pozvaných významných odborníků, kteří otevřou diskusi o aktuálních trendech a jejich vizích o rozvoji oboru, bude doplněn řadou webinářů nabízených předními společnostmi. Tyto firemní webináře poskytnou účastníkům příležitost seznámit se s nejnovější instrumentací a analytickými strategiemi pro moderní kontrolu kvality, bezpečnosti a autenticity potravin. Podpořeno bude také vytváření kontaktů a virtuálních schůzek umožňujících sdílení Vašich názorů na prezentovaná témata.
Jubilejní 10. RAFA 2022
Vzhledem k omezenému formátu letošního ročníku RAFA nelze přijímat návrhy na ústní a/nebo plakátové prezentace. U příležitosti 10. výročí RAFA, které bude pořádáno jako „živá“ akce v Praze v listopadu 2022, však již bude jako obvykle možné podat přihlášku pro přednášku nebo plakátové sdělení. Očekáváme, že výzva pro podání příspěvků bude spuštěna na jaře 2022.
Prof. Jana Hajšlová, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
Předsedkyně RAFA 2021
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, organizuje ve dnech 1. - 3. 9. 2021 akci podpořenou finančně EIT Food„Training school on analytical approaches for food safety, authenticity and quality assessment“.
Agenda akce je k dispozici ZDE
Cílem akce je poskytnout studentům v oboru příležitost proškolit se v pokročilých analytických strategiích používaných pro hodnocení bezpečnosti, autenticity a kvality potravin. Budou představeny různé případové studie, včetně vývoje analytických metod, hodnocení dat, QA/QC ... Účastníci budou mít příležitost setkat se s odborníky v oboru, získat informace od ostatních mladých kolegů, s cílem navázat kontakty a diskutovat své současné a budoucí výzkumné aktivity. Dále budou seznámeni s aktivitami EIT Food, které jsou zaměřené na podporu studentů a podnikavých talentů.
Kdo by se měl zúčastnit?
Školení je zaměřeno zejména na doktorandy a postdoktorandy, ale zúčastnit se mohou i studenti nižších stupňů studia, kteří mají zájem dozvědět se více o strategiích používaných při analýze potravin, včetně současných trendů ve vývoji analytických metod, vyhodnocování dat, QA / QC, řešení problémů.
Proč se zúčastnit?
Mít možnost setkat se s odborníky v oblasti bezpečnosti potravin, kvality potravin a průkazu falšování potravin, a diskutovat s nimi svoje výzkumné problémy, a dále vyměnit si zkušenosti s ostatními mladými kolegy.
Registrace:
- ZDARMA – do 31.8.2020
- Registrační formulář je k dispozici ZDE
Kde se akce koná: VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6 – 166 28
Jazyk: čeština
V případě dotazů kontaktujte Ing. Martinu Vlčkovou (martina.vlckova@vscht.cz).
20.4.2021 proběhlo školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR
GRATULUJEME Tereze Vrbové (1. místo), Kristýně Panuškové (2. místo) a Alici Hořeňovské (3. místo)!
Do národního kola soutěže, které se bude konat v červnu na Potravinářské komoře České republiky, postupují studentky umístěné na 1. a 2. místě.
Výběr studentů do prvního kola soutěže se uskutečnil v rámci SVK2020 na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha dne 19. 11. 2020. Ze SVK2020 byli vybráni níže uvedení účastníci soutěže (vítězové či jejich náhradníci z jednotlivých soutěžních sekcí SVK s relevantní problematikou).
Seznam studentů pro soutěž PK ČR 2021:
- Bc. Kristýna Panušková, ústav 321
- Bc. Anežka Nováková, ústav 322
- Bc. Anna Jirsová, ústav 322
- Bc. Alice Hořeňovská, ústav 323
- Bc. Alexandra Lacinová, ústav 323
- Bc. Kateřina Pavlová, ústav 323
- Bc. Michaela Schreibmeierová, ústav 323
- Bc. Tereza Vedrová, ústav 323
- Bc. Tereza Vrbová, ústav 324
ABSTRAKTY PŘÍSPĚVKŮ
Školní kolo soutěže proběhlo 20. 4. 2021 od 13.00 hodin, on-line v MS TEAMS
Sponzor a podpora soutěže: Potravinářská komora ČR
Garant za VŠCHT: doc. Ing. Pavel Ulbrich, Ph.D.
Školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR
datum konání: 20. 4. 2021 od 13.00 hodin, on-line v MS TEAMS
Výběr studentů do prvního kola soutěže se uskutečnil v rámci SVK2020 na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha dne 19. 11. 2020. Ze SVK2020 byli vybráni níže uvedení účastníci soutěže (vítězové či jejich náhradníci z jednotlivých soutěžních sekcí SVK s relevantní problematikou).
Seznam studentů pro soutěž PK ČR 2021:
Bc. Kristýna Panušková, ústav 321
Bc. Anežka Nováková, ústav 322
Bc. Anna Jirsová, ústav 322
Bc. Alice Hořeňovská, ústav 323
Bc. Alexandra Lacinová, ústav 323
Bc. Kateřina Pavlová, ústav 323
Bc. Michaela Schreibmeierová, ústav 323
Bc. Tereza Vedrová, ústav 323
Bc. Tereza Vrbová, ústav 324
ABSTRAKTY PŘÍSPĚVKŮ
Harvey W. Wiley Scholarship je ročně udělováno jménem Harvey W. Wiley, jednoho ze zakladatelů organizace AOAC INTERNATIONAL v roce 1884. AOAC INTERNATIONAL je vědecká asociace věnující se podpoře validace metod a měření kvality v analytických vědách.
Konsorcium Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Impact Hub získalo status EIT Food Hub a zapojuje se tak do aktivit Evropského Inovačního a Technologického Institutu pro potraviny v České republice.
EIT Food je jednou z největších evropských iniciativ v oblasti potravin, která usiluje o to, aby byl potravinový systém udržitelnější, zdravější a důvěryhodnější. Je zaměřeno na propojování akademického, výzkumného a průmyslového sektoru, přenos znalostí a podporu inovativního podnikání.
EIT Food zvyšuje dovednosti a podnikatelského ducha v zemědělsko-potravinářském odvětví a aktivně posiluje potenciál malých a středních podniků. Cílem je urychlení inovací, vytváření pracovních míst, posílení pozice podniků a zvýšení konkurenceschopnosti Evropy.
Cílem EIT Food Hub je zastupovat EIT Food v České republice, posilovat místní inovační ekosystémy a implementovat aktivity a portfolio programů v rámci Regionálního inovačního schématu (RIS) .
Více informací o Regionálním inovačním schématu EIT Food najdete na https://eit.europa.eu/activities/outreach/eit-regional-innovation-scheme-ris
„Inovační laboratoř pro ekologické produkty v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání“ je projekt zaměřený na vytvoření certifikované komerční kuchyně a experimentální laboratoře s cílem stimulovat vývoj ekologických produktů, pomáhat začínajícím podnikům (start-upům) a malým výrobcům přejít k udržitelnějším provozům, organizovat vzdělávací akce, napomáhat při řešení formálních požadavků na ekonomické transakce, zvýšit bezpečnost potravin a podporovat správnou praxi v potravinářském odvětví.
Ústav analýzy potravin a výživy, který je součástí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, uzavřel partnerství s Public Association Katalyst v Moldavsku za účelem založení této laboratoře pro ekologickou inovaci potravin a posílení malého podnikání v osvojování udržitelných postupů. Partneři plánují zaškolovat začínající potravinářské podniky (start-upy) a pomáhat jim se zaváděním nutriční a senzorické analýzy potravin, s cílem zvyšovat kvalitu jejich produktů a snižovat jejich ekologickou stopu.
Výsledkem projektu bude vytvoření sdílené kuchyně o rozloze 72 m², proškolení 10 potravinářských podniků, které také získají trénink v oblasti ekologických inovací produktů, a informovat širokou veřejnost o udržitelných postupech v potravinářských systémech. Intervence bude mít dlouhodobější účinek, protože bude dále stimulovat ekologický posun v potravinářském průmyslu tím, že se stane nedílnou součástí 1. moldavského podnikatelského inkubátoru v oblasti potravin.
Více informací o „Moldova´s first food business incubator“ Katalyst Kitchens zde
Projekt „Ekologická laboratoř pro inovace produktů v moldavském podnikatelském inkubátoru“ je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.
Rozhovor doc. Stránské a Prof. Rychlika o jejich spolupráci v rámci česko-bavorského projektu najdete zde.
Konsorcium společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o., Praha a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze uspělo v grantové soutěži o inovativní potravinářský projekt v rámci programu „EIT Food Consumer Engagement Labs“.
Cílem projektu je vývoj inovativních vitamínových doplňků stravy pro seniory vhodných při zvýšených nárocích na imunitu v období virových infekcí. Do vývoje produktu byla formou workshopů a seminářů zapojena skupina českých spotřebitelů – seniorů, kteří se přímo účastnili návrhu produktů. Prostřednictvím interaktivních cvičení a kreativních úkolů vytvářely skupiny spotřebitelů nové koncepty, které odráží jejich potřeby a preference. „Zapojení skupiny seniorů do rané fáze inovačního procesu je zcela originálním přístupem, který je v souladu se záměrem EIT Food vytvořit v Evropě transparentní systém potravin zaměřený na spotřebitele“, vysvětluje Monika Tomaniová, řešitel projektu z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.
Seniorům umožnila účast na seminářích v době pandemie covid-19 i vystoupení ze sociální izolace, možnost navázání nových kontaktů a získání nových IT dovedností.
„Výsledkem projektu bude doplněk stravy s bylinnými extrakty, minerály a vitamínem D3, jehož je u seniorů nedostatek, a to v uživatelsky příjemné a jednoduché formě, navržené samotnými spotřebiteli. Vývoj přípravku bude v příštích týdnech dokončen a naše společnost jej jako výrobce uvede na trh na jaře 2021“, říká Doc. Ing. Petr Kaštánek, Ph.D., ředitel společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o.
EIT Food je přední evropská iniciativa v oblasti inovace potravin, která usiluje o to, aby byl potravinový systém udržitelnější, zdravější a důvěryhodnější. „Zajištění vysoké kvality potravin je výzkumným cílem i našeho ústavu, který v projektu jednak organizuje kreativní dílny se spotřebiteli, jednak se věnuje otázkám analýzy a bezpečnosti vyvíjeného přípravku“, říká prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.
Mezi doktorskými studenty v Sekci organické, environmentální chemie a biochemie získali ocenění Klára Navrátilová a Leoš Uttl. Gratulujeme!
Sekce doktorských studentů
1) Sekce organické, environmentální chemie a biochemie- Čestné uznání získala Klára Navrátilová s příspěvkem Olive Oil Authenticity: Detection of Soft-Deodorized Oils in Extra Virgin Olive Oils Using Metabolomic Approach za významný přínos k vědecké úrovni celé konference
- Cena studentů pro Leoše Uttla za příspěvek Can high-resolution mass spectrometry (HRMS) –based metabolomics be used for a varietal classification of wines?
Ve středu 25.listopadu se konala na STU v Bratislavě 22. celoslovenská studentská vědecká konference "Chémia a technológie pre život".
Děkujeme všem našim studentům za účast a gratulujeme výhercům.
1. místo
Bc. Tereza Vedrová (Osud mykotoxinů v průběhu tepelného zpracování potravin, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
Bc. Adéla Sedláčková (Optimalizace instrumentální metody pro simultánní detekci mykotoxinů a pesticidů, sekce Separačné metódy)
2. místo
Bc. Matěj Malý (Rychlá odstředivá dělící chromatografie: vývoj metody pro separaci a izolaci fytokanabinoidů, sekce Separačné metódy)
4. místo
Bc. Magdaléna Juziková (Osud mykotoxinů v průběhu sladovnické a pivovarnické technologie, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
5. místo
Bc. Tereza Šoutová (Mykotoxiny v krmivech pro domácí mazlíčky, sekce Separačné metódy)
Ve čtvrtek 19. 11. 2020 se na VŠCHT Praha uskutečnil další ročník Studentské vědecké konference SVK 2020, tentokrát on-line formou. Na Ústavu analýzy potravin a výživy soutěž proběhla v 5 sekcích za účasti 36 studentů. Všem vítězům blahopřejeme.
Výsledky a sborníky anotací z jednotlivých sekcí naleznete zde.
Cena AOAC INTERNATIONAL / Eurofins Foundation oceňuje začínající vědce za jejich inovativní přínos v oblasti přírodních věd. Ocenění pod záštitou Nadace Eurofins je určeno na podporu mladých výzkumných pracovníků, kteří rozvíjí základní nebo aplikovaný výzkum v oblasti analytických nebo molekulárních metod v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, autenticity potravin nebo ochrany zdraví a životního prostředí.
Aristeidis Tsagkaris byl oceněn za práci „A lab-on-a-chip analytical platform with smartphone readout for acetylcholinesterase inhibitors screening“. Vyvinutý test využívající chytré telefony umožňuje rychlou detekci neurotoxických organofosfátových a karbamátových pesticidů v ovoci a zelenině. Tuto screeningovou metodu lze provádět kdekoliv, protože testovací papírek je zabudován do prototypového zařízení lab-on-a-chip schopného nanášet vzorky a další nezbytná činidla dle požadavků dané metody. Toto levné (0,30 EUR / zařízení) a rychlé (výsledky do 10 minut) zařízení lze použít jako doplňkový screeningový nástroj, který umožní snížit počet vzorků přicházejících do laboratoře na náklanou instrumentální analýzu.
Ve vydavatelství John Wiley & Sons vyšlo v srpnu 2020 revidované a aktualizované druhé vydání podrobné učebnice potravinářské chemie The Chemistry of Food. Autory knihy jsou Jan Velíšek, Richard Koplík a Karel Cejpek z VŠCHT Praha.
Monografie The Chemistry of Food podává na 1200 stranách komplexní přehled důležitých sloučenin, které jsou obsaženy v potravinách a surovinách pro jejich výrobu. Kniha je zaměřena na strukturní vlastnosti složek potravin a jejich chemické reakce, organoleptické vlastnosti a nutriční a toxikologický význam. Kromě podrobné bibliografie a rejstříku obsahuje řadu reakčních schémat, obrázků a tabulek a téměř 2 000 chemických struktur.
Aktuální vydání zahrnuje mnoho nových poznatků ze stovek vědeckých prací týkajících se chemie potravin a souvisejících oborů, které byly publikovány od roku 2012. Nové informace se týkají známých i nedávno objevených složek potravin, jejich vzniku, reaktivity, degradací, reakcí s jinými sloučeninami, ale také organoleptických, biologických a dalších důležitých vlastností.
Revidované druhé vydání The Chemistry of Food je určeno pro studenty vysokých škol, učitele a pracovníky potravinářského výzkumu a průmyslu. Kniha poslouží k rychlé orientaci v téměř jakémkoli okruhu otázek, které se týkají chemického složení a souvisejících chemických reakcí potravin.
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, organizuje ve dnech 8. - 10. 9. 2020 akci podpořenou finančně EIT Food „Training on analytical approaches for food safety, authenticity and quality assessment“. Agenda akce je k dispozici ZDE.
Cílem akce je poskytnout doktorandům/post-doktorandům v oboru příležitost proškolit se v pokročilých analytických strategiích používaných pro hodnocení bezpečnosti, autenticity a kvality potravin. Budou představeny různé případové studie, včetně vývoje analytických metod, hodnocení dat, QA / QC, ... Účastníci budou mít příležitost setkat se s odborníky v oboru, získat informace od ostatních mladých kolegů, s cílem navázat kontakty a diskutovat své současné a budoucí výzkumné aktivity. Dále budou seznámeni s aktivitami EIT Food, které jsou zaměřené na podporu studentů a podnikavých talentů.
Kdo by se měl zúčastnit?
Školení je zaměřeno zejména na doktorandy a postdoktorandy, kteří mají zájem dozvědět se více o strategiích používaných při analýze potravin, včetně současných trendů ve vývoji analytických metod, vyhodnocování dat, QA / QC, řešení problémů.
Proč se zúčastnit?
Mít možnost setkat se s odborníky v oblasti bezpečnosti potravin, kvality potravin a průkazu falšování potravin, a diskutovat s nimi svoje výzkumné problémy, a dále vyměnit si zkušenosti s ostatními mladými kolegy.
Registrace (zdarma) – do 31.8.2020
Kde se akce koná: http://www.vanuv-statek.cz/
Jazyk: čeština
V případě dotazů kontaktujte Ing. Martinu Vlčkovou (martina.vlckova@vscht.cz).
Student doktorského studia Aristeidis Tsagkaris získal prestižní studentské ocenění 2020 AOAC/Eurofins Foundation “Testing for Life” Student Award. Blahopřejeme!
Prezident republiky Miloš Zeman podepsal ve středu dne 17. června 2020 na návrh vědecké rady VŠCHT Praha jmenovací dekret pro Janu Pulkrabovou, profesorku pro obor chemie a analýza potravin.
Rozhovor Ing. Marie Fenclové, Ph.D. v pořadu Nový den vysílaném na CNN Prima News v pátek 15. 5. 2020 ke zveřejněné reportáži "Dubové kapky".
Odkaz na rozhovor (začátek rozhovoru 0:54:29)
Innovation Prizes 2020: |
Jste začínající podnik působící v zemědělsko-potravinářské oblasti? Máte inovativní produkt nebo službu, která by mohla ovlivnit toto odvětví? Zúčastněte se soutěže, získejte školení a zpětnou vazbu od odborníků z oboru a vyhrajte až 5 000 EUR. Vítězové první ceny ze všech zúčastněných zemí dostanou šanci propagovat svůj start-up na evropské úrovni a soutěžit o 10 000, 15 000 a 25 000 EUR. |
V případě jakýchkoliv dotazů se obracejte buď na Moniku Tomaniovou (monika.tomaniova@vscht.cz; tel.: 731 625 010), Mariku Kůrovou (marika.kurova@vscht.cz; tel.: 22044 3403) nebo organizátory soutěže o Innovation Prize. |
INSPIRUJTE SE zde - podívejte se na pitche a videa z ročníku 2019 v Česku. |
Více informací o výzvě zde Termín přihlášek: prodloužen do 24. května 2020 |
|
Legal & Accounting Support: |
Rozjíždíte podnikání v zemědělsko-potravinářské oblasti a potřebujete pomoc s právními nebo účetními záležitostmi? Náklady na tyto služby mohou být pro začínající podnikatele překážkou. Program pro právní a účetní podporu proto nabízí start-upům a začínajícím podnikatelům až 2 500 EUR na pokrytí nákladů na ochranu duševního vlastnictví, či účetnické a další služby. |
Více informací o programu zde Termín přihlášek: Žádosti o právní a účetní podporu můžete podávat průběžně, budou vyhodnoceny a vyhlášeny vždy za následující období: (i) únor, (ii) březen-duben, (iii) květen-červen, (iv) červenec-srpen, (v) září). Nejzazší termín pro podání žádosti je 30. září 2020. S ohledem na vyhrazené prostředky se start-upům doporučuje žádat o podporu co nejdříve. |
TEST FARMS |
Přihlaste se do programu TEST FARMS na podporu podnikání v zemědělství! |
Jste začínající podnik s praktickým řešením pro zemědělce, které jim pomůže v jejich praxi a umožní zlepšit kvalitu a bezpečnost produktů? Máte rozvinutý produkt nebo službu, které jsou připraveny k ověření v terénu? Pak je tato výzva určena právě Vám!
Program Test Farms je navržen tak, aby propojil začínající podniky, které se snaží otestovat jejich řešení pro zemědělství, se zemědělci, a umožnil jim vyzkoušet jejich nápad v praxi. Následně mohou startupy nabídnout své řešení ke koupi! |
Více informací o výzvě najdete zde Termín přihlášek: prodloužen do 24.května 2020 S pozdravem, Jana Hajšlová, Monika Tomaniová VŠCHT Praha |
Provoz sekretariátu Ústavu analýzy potravin a výživy bude po dobu zákonných opatření souvisejících s COVID-19 následující:
- Sekretariát je uzavřen.
- Veškerá agenda je vyřizována elektronicky prostřednictvím e-mailu (martina.vlckova@vscht.cz) nebo telefonicky (+420 739 220 807)
Děkujeme za pochopení.
Z deseti vybraných účastníků vybrala komise tři nejlepší, kteří budou VŠCHT reprezentovat na celostátním kole v červnu:
1. místo Bc. Michaela Sadílková - "Optimalizace vybraných parametrů kvasů ze speciálních celozrnných mouk"
2. místo Bc. et Bc. Michal Mrlík - "Možnosti rozlišení recyklovaného a panenského polyethylentereftalátu"
3. místo Bc. Kristýna Hronová - "Osud mykotoxinů v průběhu sladování a pivovarnictví".
Pro. Hajšlová hovořila o bezpečnosti potravin a aktuálním výzkumu v analýze reziduí pesticidů v rámci H2020 projektu FoodSmartphone v reportáži Chemie v potravinách v pořadu Fokus Václava Moravce (úterý 11.2. 2020).
V sobotu 30. listopadu 2019 se konal již 20. ročník z cyklu seminářů Bezpečná výživa - Trendy ve výživě, terapii a potravinářství. Informace k programu naleznete zde. Všem přítomným děkujeme za účast a těšíme se na další setkání v roce 2020.
Ve čtvrtek 21. 11. 2019 se na VŠCHT Praha uskutečnil další ročník Studentské vědecké konference SVK 2019. Na Ústavu analýzy potravin a výživy soutěž proběhla v 5 sekcích za účasti 38 studentů.
Výsledky a sborníky anotací z jednotlivých sekcí naleznete zde.
Ve středu 6. 11. 2019 proběhla na STU v Bratislavě 21. celoslovenská studentská vědecká konference "Chémia a technológie pre život".
Děkujeme všem našim studentům za účast a gratulujeme výhercům.
1. místo
Tereza Kovandová: Zhodnocení expozice populace ČR organochlorovým polutantům na základě analýzy krevního séra (sekce Technológie ochrany životného prostredia)
Petra Pavelková: Stanovení karotenoidů v potravinách a doplňcích stravy (sekce Výživové hodnoty potravín a hodnotenie rizika)
2. místo
Kristína Spustová: Detekcia prítomnosti ∆9-THC v prípravkoch z konope (masti, krémy) s pomocou techniky SFC-HRMS/MS (sekce Potravinárska a kozmetická chémia a technológia)
Denisa Turnerová: Stanovení chlorovaných parafínů v rámci humánního biomonitoringu (sekce Výživové hodnoty potravín a hodnotenie rizika)
4. místo
Michaela Dvořáková: Vliv izomerie vonných látek na vnímání vůní populací (sekce Výživové hodnoty potravín a hodnotenie rizika)
Matěj Malý: Izolace biologicky aktivních látek konopí pomocí rychlé odstředivé dělicí chromatografie (FCPC) (sekce Analytická chémia)
5. místo
Martina Hakenová: Využití techniky sp-ICPMS pro stanovení nanočástic stříbra a sledování jejich změn v potravinách (sekce Analytická chémia)
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, organizuje v dnech 11. - 13. 9. 2019 akci podpořenou finančně EIT Food „ Training on analytical approaches for food safety, authenticity and quality assessment“. Agenda akce je k dispozici ZDE.
Cílem akce je poskytnout doktorandům Vysoké školy chemicko-technologické v Praze příležitost proškolit se v pokročilých analytických strategiích používaných pro hodnocení bezpečnosti, autenticity a kvality potravin. Budou představeny různé případové studie, včetně vývoje analytických metod, hodnocení dat, QA / QC, ... Účastníci budou mít příležitost setkat se s odborníky v oboru, získat informace od ostatních mladých kolegů, s cílem navázat kontakty a diskutovat své současné a budoucí výzkumné aktivity. Dále budou seznámeni s aktivitami EIT Food, které jsou zaměřené na podporu studentů a podnikavých talentů. Pro účast na akci kontaktujte Ing. Martinu Vlčkovou (martina.vlckova@vscht.cz ).
Jako každoročně se v Praze Dejvicích uskutečnil ve středu 4. 9. 2019 Festival vědy. Nás jste mohli navštívit na stánku jménem Zdravé a bezpečné potraviny pro každého. Jak to u nás na stánku vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Účast byla velká a všem, co nás přišli navštívit, děkujeme.
V sobotu 1. června 2019 se od 9 hodin koná již tradičně na adrese VŠCHT Praha, Technická 3, posluchárna BII další soubor přednášek z cyklu Bezpečná výživa. Program semináře a informace k registracím naleznete na tomto odkazu.
Projekt „Zvýšení stability a výživových hodnot potravin pro speciální výživu (kojenci, děti, senioři)„ (žadatel GOLDIM spol. s r.o.) je na Ústavu analýzy potravin a výživy realizován za finanční podpory Jihočeských podnikatelských voucherů.
Ústav analýzy potravin a výživy se podílel na publikaci FoodIntegrity Handbook: A Guide to Food Authenticity Issues and Analytical Solutions, která je volně dostupná zde.
Ve čtvrtek 22. 11. 2018 se na VŠCHT Praha uskuteční další ročník Studentské vědecké konference SVK 2018. Více informací o SVK získáte zde, přihlašování přes elektronický přihlašovací systém je možné od 8. do 22. 10. 2018.
Výsledky našich studentů ve svých sekcích:
1. místo - Pavlína Vágenknechtová, Petra Peukertová a Kamila Bechyňská
2. místo - Lucie Horáčková, Kateřina Šebelová a Denisa Turnerová
3. místo - Václav Kadlec
5. místo - Mariya Gluschenko
Další zúčastnění: Michaela Podestátová, Martina Hakenová
Sekce:
Fermentačné technológie
1. místo Bc. Pavlína Vágenknechtová (vedoucí práce Ing. Marie Suchanová, Ph.D.), příspěvek „Multidetekční postupy pro hodnocení chemické bezpečnosti vína“
Výživové aspekty potravin a hodnotenie rizika
1. místo Bc. Petra Peukertová (vedoucí práce prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.), příspěvek „Zhodnocení obsahu fytokanabinoidů v CBD olejích“
2. místo Bc. Denisa Turnerová (vedoucí práce doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.), příspěvek „Stanovení chlorovaných parafínů v rostlinných olejích pomocí GC-HRMS“
3. místo Bc. Václav Kadlec (vedoucí práce Ing. Marie Suchanová, Ph.D.), příspěvek „Kustovnice čínská – oblíbená „superpotravina“ s residui pesticidů“
5. místo Bc. Mariya Glushchenko (vedoucí práce Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.), příspěvek „Zhodnocení míry kontaminace mykotoxiny v kukuřičných výrobcích určených pro různé věkové skupiny dětí“
Analytické separačné metódy
2. místo Bc. Kateřina Šebelová (vedoucí práce prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.), příspěvek "Profily opiových alkaloidů v máku setém (Papaver somniferum L.)"
Technológie ochrany životného prostredia
2. místo Bc. Lucie Horáčková (vedoucí práce doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.), příspěvek "Metabolity ftalátů a látky DINCH v moči matek a dětí"
Biochémia a mikrobiológia
1. místo Bc. Kamila Bechyňská (vedoucí práce prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.), příspěvek „Studium lipidomu jaterní tkáně potkanů po enterálním a parenterálním podání výživových tukových emulzí“
Informace k SVK Bratislava 2018 zde.
VŠCHT Praha (www.vscht.cz) v roce 2018 získala status EIT Food Hub a zapojila se tak do realizace aktivit Evropského inovačního a technologického institutu v oblasti potravinářské technologie (EIT Food), které jsou zaměřené na propojování akademického a průmyslového sektoru, přenos znalostí a podporu inovativního podnikání.
VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy, ve spolupráci s projektem FoodIntegrity financovaným z EU, pořádá v Praze ve dnech 3.-7.září 2018 školící týden.
Akce je určena zejména doktorským studentům potravinářství a příbuzných oborů. Přihlašování je otevřeno i začínajícím vědeckým pracovníkům.
V rámci akce se uskuteční TRAINING SCHOOL on assuring the integrity in the food chain (3. - 5. září 2018) a SYMPOSIUM for post-graduate students on food fraud (6. - 7. září 2018).
Prof. Jana Hajšlová a doc. Jana Pulkrabová reprezentovaly Ústav analýzy potravin a výživy na AOAC Annual Meeting, ktrerý se konal v termínu 26. - 29. 8. 2018 v Torontu, Kanada.
FoodSmartphone Summer School: Food Applications, QA/QC and Validation se uskuteční v termínu 18. - 22. 6. 2018 v prostorách VŠCHT Praha.
Podrobnější informace o letní škole.
Akce se koná v rámci H2020 Marie-Curie projektu FoodSmartphone.
V sobotu 2. června se uskuteční již 17. ročník semináře z cyklu přednášek Bezpečná výživa, tentokrát na téma Netradiční potraviny, potraviny nového typu a doplňky II.
Více informací a možnost registrace zde.
Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha, podpořil spolu s dalšími významnými Evropskými organizacemi vybudování National Center of International Research on Food Authenticity Technology v Číně. Slavnostní zahájení činnosti centra se konalo dne 17.4. 2018 v Pekingu. Prof. Jana Hajšlová byla, jako člen akademického výboru Centra, čestným hostem jeho inaugurace.
Zájemce o doktorské studium upozorňujeme, že termín pro podání přihlášek je již 16. 4. 2018.
Přehled vypsaných témat disertačních prací na našem Ústavu je zde.
Podrobnější informace k podávání přihlášek naleznete na tomto odkazu.
Ing. Monika Sabolová
Téma disertační práce:
Změny lipidů během zpracování a skladování potravin
Již pošestnácté se 9. prosince 2017 uskuteční v prostorách VŠCHT Praha seminář Bezpečné výživy. Hlavním tématem budou tentokrát "Netradiční potraviny, potraviny nového typu a doplňky I".
Program semináře zde.
On-line registrace zde.
Zveme vás na přednášku "Isotope techniques to follow mycotoxin evolution from barley to beer", kterou v pátek 8. 12. 2017 od 10 hodin přednese v posluchárně BII Prof. Dr. Michael Rychlik z Technical University of Munich.
Studentská vědecká konference 2017 proběhne letos 20. listopadu.
Zahájení SVK 2017 je 20. 11. 2017 v 8:30 v posluchárně BI.
Zahájení sekcí na jednotlivých ústavech je v 9:00.
I v letošním roce budou studenti prezentovat výsledky svých prací v pěti sekcích Chemie a analýza potravin.
Více informací k SVK 2017 zde.
Výsledky našich studentů ve svých sekcích:
1. místo - Michaela Sihlovcová a Miroslava Jeřábková
2. místo - Tereza Pávková a Pavlína Vágenknechtová
4. místo - Jakub Tomáško a Aneta Bumbová
5. místo - Mariya Gluschenko a Kamila Richterová
Sekce:
Potravinárská chémia a technológia
2. místo Bc. Pavlína Vágenknechtová (vedoucí práce Ing. Marie Suchanová, Ph.D.), příspěvek „Výskyt reziduí pesticidů v zelených čajích“
Výživové aspekty potravin a hodnotenie rizika
1. místo Bc. Michaela Sihlovcová (vedoucí práce Ing. Marie Suchanová, Ph.D.), příspěvek „Rezidua pesticidů v citrusových plodech“
2. místo Bc. Tereza Pávková (vedoucí práce doc. Dr. Ing. Věra Schulzová), příspěvek „Vliv zpracování na obsah biologicky aktivních látek a senzorickou kvalitu mrkve“
4. místo Bc. Aneta Bumbová (vedoucí práce Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.), příspěvek „Mykotoxiny a rezidua pesticidů v krmivech pro domácí zvířata“
5. místo Bc. Mariya Glushchenko (vedoucí práce doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.), příspěvek „Bezpečnost dětské výživy z pohledu mykotoxinů“
Analytické separačné metódy
4. místo Bc. Jakub Tomáško (vedoucí práce doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.), příspěvek "Vývoj analytického postupu pro stanovení chlorovaných parafínů v rostlinných olejích"
5. místo Bc. Kamila Richterová (vedoucí práce doc. Dr. Ing. Věra Schulzová), příspěvek "Validace metody pro stanovení aditivních látek pomocí QDa detektoru"
Technológie ochrany životného prostredia a environmentalistika
1. místo Bc. Miroslava Jeřábková (vedoucí práce doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.), příspěvek "Zhodnocení expozice člověka organofosfátovými retardéry hoření na základě analýzy prachu vnitřního prostředí"
Informace k SVK Bratislava 2017 zde.
Osmý ročník mezinárodního sympozia Recent Advances in Food Analysis RAFA 2017 se konal v pražském Clarion Congress Hotel Prague ve dnech 7. - 10. listopadu.
Podívejte se na příspěvek ze sympozia v pořadu Studio 6 na ČT 1 (video).
- 7. 11. 2017 tisková zpráva: Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, je hlavním organizátorem prestižního mezinárodního symposia Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2017), které tradičně pořádá ve spolupráci s RIKILT, Wageningen University & Research (Nizozemsko). Symposium se koná 7. - 10. listopadu 2017 v Praze, v kongresovém centru hotelu Clarion. RAFA je organizována každé dva roky, tentokrát již po osmé, tradičně v Praze.
Přední odborníci zde představí nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik; prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů. S ohledem na aktuálně akcentované problémy budou na RAFA 2017 prezentována zejména témata:
|
|
Spolupráce VŠCHT Praha s významnými institucemi v Evropě (např. European Food Safety Authority, EFSA; European Commission - Joint Research Centre - Institute for Reference Materials and Measurements, EC – JRC – IRMM; European Union Reference Laboratories, EURLs) i USA (U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA-ARS) a Číně (China National Center for Food Safety Risk Assessment), jejichž činnost je zaměřená na sledování bezpečnosti potravin, již tradičně vyústí v organizaci několika doprovodných workshopů a seminářů.
Podobně jako pro akce realizované v letech 2013 a 2015, je i pro RAFA 2017 předpokládána účast alespoň 800 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 60 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou 130 přednášek a shlédnou více než 500 plakátových sdělení.
V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.
RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.
Více informací o symposiu RAFA 2017 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2017.eu.
Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Předsedkyně RAFA 2017
Od nového akademického roku má díky daru od Českého plynárenského svazu Ústav analýzy potravin a výživy jedinečnou možnost využívat nový plynový chromatograf 7890B series s plameno-ionizačním detektorem, Agilent Technologies. Tento přístroj bude využíván v rámci spolupráce s Ústavem experimentální medicíny na projektu (pracoviště MUDr. Šráma) „Ovlivnění novorozenců prostředím“, podpořeného v rámci Strategie AV21, výzkumný program „Kvalitní život ve zdraví a nemoci" (Qualitas). V rámci projektu je sledován vliv znečištěného ovzduší na zdraví novorozenců, odběry jsou prováděny v Mostě a Českých Budějovicích v letním a zimním období. Ve vzorcích ovzduší z obou lokalit bude sledována kontaminace zejména polycyklickými aromatickými uhlovodíky a dalšími škodlivinami. Přístroj je využíván také v rámci výuky předmětu Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů vyučovaném v bakalářském studiu.
Ústav děkuje Českému plynárenskému svazu, a jeho řediteli Ing. Rumlovi za možnost instrument využívat v rámci svých výzkumných aktivit.
U příležitosti oslav 65. výročí samostatné existence Vysoké školy chemicko-technologické v Praze byla předána Medaile Emila Votočka profesorce Janě Hajšlové za pedagogickou a vědeckou činnost a reprezentaci školy.
Ing. Darina Lanková
Téma disertační práce:
„Nové“ environmentální kontaminanty v prostředí člověka
Ing. Zbyněk Džuman
Téma disertační práce:
Integrované generické metody pro simultánní stanovení reziduí pesticidů, mykotoxinů a rostlinných toxinů
Ing. Jaromír Hradecký
Téma disertační práce:
Rychlé metody pro sledování nízkomolekulárních složek potravin
Bakalářské státní závěrečné zkoušky z oboru Chemie a analýza potravin (CHPA) se budou konat v termínech 20. - 22. 6. 2017 a 4.9.2017.
Magisterské státní závěrečné zkoušky z oboru Kvalita a bezpečnost potravin (KBPN) se budou konat v termínech 5. - 7. 6. 2017.
Ing. Anna Hurajová
Téma disertační práce:
Studium přírodních biologicky aktivních sloučenin v zemědělských plodinách a potravinách s využitím progresivních analytických metod
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha ve spolupráci se společností Merck, spol. s r.o. pořádá dne 31. května 2017 tradiční vzdělávací seminář s certifikátem MODERNÍ CHROMATOGRAFICKÉ TECHNIKY PRO ´SMART´ ŘEŠENÍ ANALÝZ V OBLASTI POTRAVIN A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Odborným garantem semináře je prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT Praha. Seminář se uskuteční v posluchárně BII, Technická 3, Praha 6.
Program naleznete zde.
Více informací naleznete zde.
On-line registrace zde.
Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha ve spolupráci s Odbornou skupinou pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické a Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i. pořádá ve dnech 22. - 24. 5. 2017 ve Skalském Dvoře u Bystřice nad Pernštejnem XLVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. Téma úvodní sekce přednášek je "Inovativní technologie pro potraviny vysoké kvality". Více informací naleznete na stránkách konference www.czechfoodchem.cz
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha) je hlavním organizátorem 8. mezinárodní konference „Chemical Reactions in Foods VIII (CRF 2017)“, kterou pořádá ve spolupráci s Universitá del Piemonte Orientale “A. Avogadro” (UPO, Dip. di Scienze del Farmaco), Novara, Itálie, a pod záštitou Food Chemistry Division, EuCheMS a ministra zemědělství Mariana Jurečky.
V průběhu odborného programu konference CRF 2017 se přední odborníci zaměří, v rámci níže uvedených témat, na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků o reakcích složek potravin během zpracování a skladování, a jejich vlivu na kvalitu a bezpečnost produktů a zdraví konzumentů:
- Chemické reakce ve zpracovaných / skladovaných potravinách
(nové poznatky o reakcích a interakcích složek potravin za různých podmínek zpracování / skladování; pokročilé analytické strategie pro podrobné studie o změnách složek potravin; prediktivní modelování)
- Moderní strategie pro výrobu vysoce kvalitních potravin, zvýšení jejich trvanlivosti a bezpečnosti
(současné trendy v potravinářské výrobě, zpracování, balení a distribuci; vliv nových technologií na reakce vedoucí ke zlepšení nutriční hodnoty, senzorické kvality a bezpečnosti; moderní analytické techniky využitelné pro charakterizaci těchto ukazatelů)
- Chemické reakce týkající se látek zlepšujících vlastnosti potravin (přídatné látky, enzymy, aromata); snižování hladin kontaminujících látek a jejich reziduí v potravinách
(reakce a interakce přírodních potravinářských aditiv, aromat, barviv a dalších přídatných látek v potravinách; prevence vzniku procesních kontaminantů; popis mechanismů pro snížení hladin kontaminantů / reziduí napříč celým řetězcem výroby potravin)
- Biologicky aktivní složky v potravinářských plodinách a výrobcích z nich
(strategie zaměřené na screening bioaktivity; využití „omics“ technologií; faktory ovlivňující vznik / ztrátu zdraví prospěšných látek; hodnocení jejich stability a změn při posklizňovém zpracování)
- Chemie v pozadí výroby potravin nového typu, rostlinných přípravků, doplňků stravy
(strategie bioprospekce; charakterizace složení a bezpečnosti; autentikace / odhalování podvodů, sledovatelnost původu; testování trvanlivosti)
Odbornou účast na konferenci přislíbily významné osobnosti v oboru, např. Thomas Henle (Technische Universität Dresden, Německo), Marina Heinonen (University of Helsinki, Finsko), Hans-Gerd Janssen (Unilever Research and Development, Nizozemsko), Beate Kettlitz (FoodDrinkEurope, Belgie), Vincenzo Fogliano (Wageningen University, Nizozemsko), Manuel Coimbra (University of Aveiro, Portugalsko), Barbara Siegmund (Graz University of Technology, Rakousko).
Více informací o mezinárodní konferenci CRF 2017 je k dispozici na webových stránkách www.crf2017.eu.
Obhajoba disertačních prací
Mgr. Ing. Diana Chrpová
Téma disertační práce:
Antioxidační působení některých přirozených složek stravy
Ing. Vojtěch Ilko
Téma disertační práce:
3-Chlorpropan-1,2-diol v potravinách a reaktivita v modelových systémech
v oboru Chemie a analýza potravin a Forenzní analýza jsou zadána v SIS. Pro bližší informace kontaktujte, prosím, jednotlivé vedoucí prací.
V únoru 2017 byly na Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha zahájeny dva projekty institucionální spolupráce (i) Deepening of cooperation in bioactive compounds research (BIOCOM), (ii) Novel analytical strategies for control of contaminants mixtures in food: development of joint platform (CONTAMMIX), financované z prostředků Norských fondů 2009 – 2014 a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci institucionální podpory výzkumu a vývoje (Česko-norský výzkumný program CZ09). Projekty jsou zaměřené na prohloubení spolupráce v oblasti společných výzkumných aktivit mezi vysokými školami v České republice a Norsku, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) a UiT The Arctic University of Norway (UiT) v případě projektu BIOCOM, a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) a Norwegian University of Life Sciences (NMBU), v případě projektu CONTAMMIX. Tato spolupráce bude realizována prostřednictvím mobilit studentů a profesorů a organizováním společných workshopů. Na základě těchto aktivit by projekt měl vézt k posílení odborných kompetencí všech zapojených univerzit a dále k podpoře budoucího rozšíření spolupráce pro výzkumné projekty. Více se dozvíte na stránkách projektů BIOCOM a CONTAMMIX.
Ing. Zdenka Vepříková
Téma disertační práce:
Mycotoxins in Food and Feed: Influence of Processing Technologies
Ing. Jana Kováčová
Téma disertační práce:
Innovative strategies in multidetection analysis of pesticide residues
Ing. Veronika Krtková
Téma disertační práce:
Modern analytical approaches for newly identified risks in the field of chemical food safety
V současné době spotřebitelé stále ve větší míře vybírají potravinářské produkty s ohledem na jejich cenu, ale i více kladou důraz na kvalitu a bezpečnost potravin. Cílem předkládané dizertační práce bylo vyvinout a aplikovat moderní analytické přístupy pro stanovení možných rizik v oblasti kvality a bezpečnosti potravin.
Hlavní pozornost práce je věnována stanovení biologicky aktivních látek, s pozitivními ale i případnými negativními účinky na lidské zdraví a organických nanočástic v surovinách a potravinách.
Moderní analytická metoda využívající ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC-MS/MS) byla aplikována pro sledování hladin toxických sekundárních metabolitů v hlízách brambor v závislosti na odrůdě, způsobu a lokalitě pěstování. Byly také sledovány změny v obsahu těchto látek po vystavení hlíz brambor záření, teplu a mechanickému poškození. Práce se dále zabývá využitím UHPLC-MS/MS techniky pro monitoring fytoestrogenů v travních porostech, doplňcích stravy, mléce a mléčných výrobcích.
Pro rozpoznání původu potravin byla aplikována metabolomická strategie. Byly použity dvě moderní techniky založené na vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrii spojené s ultraúčinnou kapalinovou chromatografií a analyzátorem doby letu (UHPLC-HRTOF-MS) a přímou analýzou v reálném čase (DART-HRMS).
V druhé části dizertační práce je shrnuta strategie identifikace a kvantifikace organických nanočástic na bázi polysorbátových micel v džusu. Pro ověření přítomnosti polysorbátových micel v džusu byly testovány následující techniky: (i) ultraúčinná kapalinová vylučovací chromatografie ve spojení s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-SEC-ELSD), (ii) přímá analýza v reálném čase spojená s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem (DART-HRMS) a (iii) ultraúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií s analyzátorem doby letu (UHPLC-HRTOF-MS).
Výsledky získané během realizovaného výzkumu byly publikovány ve vědeckých publikacích v odborných časopisech a kratších sborníkových sdělení. Dále byly výsledky výzkumu prezentovány na mezinárodních i národních konferencí ve formě přednášek a posterových sdělení.
Ing. Vojtěch Hrbek
Téma disertační práce:
Application of ambient mass spectrometry in food analysis
Moderní analýza potravin představuje dynamicky se rozvíjející vědní disciplínu, v rámci níž našlo uplatnění řada nově na trh zavedených instrumentálních technik. Jednou z nich je hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru (Ambient Mass Spectrometry, AMS). Tato technika nevyžaduje předseparační krok, k tvorbě iontů z komponent vzorku dochází v přirozeném prostředí mimo vlastní instrument, jako detektor se využívá především vysokorozlišovací hmotnostní spektrometr (HRMS). Jednou z hlavních a v různých oblastech, včetně analýzy potravin, nejvíce používaných ionizačních technik v rámci AMS je přímá analýza v reálném čase, tzv. Direct Analysis in Real Time (DART).
V rámci této doktorské práce byla využita technika DART-HRMS pro analýzu různých typů potravinových matric za různým účelem.
Experimenty realizované v první části se zaměřily na využití DART-HRMS k rychlé cílové analýze vybraných potravinových kontaminantů (mykotoxinů, esterů 3-MCPD), výsledky potvrdily, že vyvinuté metody jsou přijatelnou alternativou ke konvenčně zavedeným postupům. Úspěšně byl též testován potenciál využití této techniky pro kontrolu složení výrobku a potvrzení obsahu deklarované látky – nanočástice.
Druhá část doktorské práce se zabývala aplikací DART-HRMS pro zaznamenání metabolomických ´fingerprintů´ analyzovaných vzorků. Komplexní data získaná touto necílovou analýzou byla využita pro hodnocení autenticity (pravosti) potravin / potravinových surovin, odhalení jejich falšování či ověření původu dané komodity.
Výsledky práce získané v průběhu autorova doktorského studia byly publikovány v několika zahraničních časopisech, v odborných českých periodikách a také průběžně prezentovány na mezinárodních konferencích formou přednášek i posterů.
The University of Chemistry and Technology, Prague (UCT Prague) participates in the new Horizon 2020 ITN project: FoodSmartphone - Smartphone analyzers for on-site testing of food quality and safety (Grant Agreement: 720325 – FoodSmartphone - H2020-MSCA-ITN) coordinated by Prof. Dr. Michel Nielen RIKILT Wageningen University & Research. The project will run from January 1, 2017, until December 31, 2020.
The consortium has been built upon highly complementary disciplines: (bio)analytical chemists, biologists, physicists, micro/nano-engineers, mathematicians, organic- and food chemists will work together on the joint supra-disciplinary goal.
FoodSmartphone offers the ESRs (early-stage researchers) an extensive programme of both mandatory and optional network-wide training events and intersectoral secondments. The scientific training in novel smartphone-based sensing technologies plus the complementary skills training provided, will have a major impact on future EU monitoring practices and, moreover, pave the road for Citizen Science.
More information on FoodSmartphone vacancies here.
V pátek 25. a sobotu 26. listopadu 2016 proběhly na VŠCHT Praha Dny otevřených dveří. V rámci této akce se mohli návštěvníci v laboratořích Ústavu analýzy potravin a výživy seznámit s metodami rychlého stanovení reziduí pesticidů a THC v potravinách. V respiriu si pak mohli ověřit své znalosti v rámci zajímavých kvízů zaměřených na výživu a výsledky pak diskutovat s našimi odborníky na témata z oblasti výživy, složení a chemické bezpečnosti potravin. Pokud jste nás v listopadu navštívit nestihli, další možnost budete mít 27. – 28. ledna 2017.
Projekt „Získání analytických laboratorních hodnot hlohu peřenoklaného (Crataegus pinnatifida)„ (žadatel pěstitel Ing. Karel Tůma, Chelčice) je na Ústavu analýzy potravin a výživy realizován za finanční podpory Jihočeských podnikatelských voucherů.
V pondělí 21. 11. 2016 se v prostorách VŠCHT Praha konal odborný seminář Vědeckého výboru fytosanitárního a životního prostředí "Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: potraviny nového typu (PNT), kontaminanty, přípravky na ochranu rostlin".
Program semináře:
Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha získal pod vedením prof. Hajšlové - jako první neamerické pracoviště - certifikaci programu Patient Focused. Ten je nezávislým auditorem v oblasti kvality konopných výrobků určených ke spotřebě lidmi.
Odkaz na reportáž České televize zde.
Ve středu 9. 11. 2016 se zúčastnilo 7 studentů druhého ročníku magisterského studia 18. Studentské vědecké konference "Chémia a technológie pre život" na Fakultě chemické a potravinářské technologie STU v Bratislavě. Studenti ve dvou sekcích vyhráli a další z nich se umístili na hodnocených místech. Všem studentům a jejich vedoucím gratulujeme a přejeme hodně úspěchů do další práce.
SEKCE: Chémia a technológia tukov a kosmetiky
1. místo: Leoš Uttl – CHARAKTERIZACE ZA STUDENA LISOVANÝCH ROSTLINNÝCH OLEJŮ POMOCÍ U-HPLC-HRMS/MS (vedoucí práce: prof. Hajšlová)
SEKCE: Výživové aspekty potravín a hodnotenie rizika
1. místo: Petra Nenáhlová – VYUŽITÍ METABOLOMICKÉHO FINGERPRINTINGU PRO AUTENTIKACI POTRAVIN S DEKLAROVANÝM OBSAHEM BRUSNICE BRUSINKY (VACCINIUM VITIS-IDAEA L.) (vedoucí práce: doc. Stránská)
3. místo: Veronika Palůchová – CHARAKTERIZACE SILYMARINOVÉHO KOMPLEXU PRO HODNOCENÍ DOPLŇKŮ STRAVY POMOCÍ VYSOKOROZLIŠOVACÍ HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE (vedoucí práce: prof. Hajšlová)
4. místo: Lucie Černá – ZHODNOCENÍ MÍRY KONTAMINACE MYKOTOXINY, PESTICIDY A PYRROLIZIDINOVÝMI ALKALOIDY V BYLINNÝCH ČAJÍCH URČENÝCH PRO KOJENCE A MALÉ DĚTI (vedoucí práce: doc. Stránská)
SEKCE: Technológie ochrany životného prostredia a environmentalistika
3. místo: Kateřina Báčová – HYDROXYLOVANÉ METABOLITY POLYCYKLICKÝCH AROMATICKÝCH UHLOVODÍKŮ V MOČI – MARKERY ENVIRONMENTÁLNÍ ZÁTĚŽE POPULACE (vedoucí práce: doc. Pulkrabová)
SEKCE: Chémia a technológia mlieka, mäsa a cereálií
4. místo: Dominika Gavlasová – APLIKACE INFRAČERVENÉ SPEKTROMETRIE PRO PROFILOVOU CHARAKTERIZACI CEREÁLIÍ VE SPOJENÍ S MULTIVARIAČNÍ ANALÝZOU (vedoucí práce: prof. Poustka)
Zahájení Studentské vědecké konference je 21. 11. 2016 v 8:30 v učebně BI.
Zahájení sekcí na jednotlivých ústavech je v 9:00.
Studenti budou výsledky své vědecké práce prezentovat v pěti sekcích Chemie a analýza potravin.
Podrobnější informace najdete zde.
Studentskou vědeckou konferenci na našem ústavu podpořili tito sponzoři: LECO, HPST, LABICOM, WATERS, EPPENDORF, CHROMSERVIS, MERCK, THERMO FISHER, AMEDIS, NICOLET, DYNEX, MANEKO, SHIMADZU. Všem partnerům děkujeme.
V předvečer Dne české státnosti předal předseda Senátu Milan Štěch vybraným osobnostem Stříbrné pamětní medaile Senátu. Akce se koná popáté. Na základě návrhů senátorek i senátorů sestavil předseda Senátu seznam osobností z oblasti veřejného života, kultury, vědy, výzkumu a sportu, jež ve svých oborech dosáhly mimořádných úspěchů, a také osobnosti, které prokázaly výjimečné hrdinství. Jednou z oceněných byla také profesorka Jana Hajšlová. Blahopřejeme!
V srpnu 2016 byl ukončen jednoletý projekt institucionální spolupráce s Universitou v Tromsoe (Establishing of Institutional Cooperation between UiT The Arctic University of Norway and University of Chemistry and Technology in Prague in education in the field of food quality and biotechnology, NF-CZ07-ICP-3-180-2015) financovaný Norskými fondy a fondy EHP, z Programu na spolupráci škol a stipendia. Projekt byl primárně zaměřen na vytváření a upevňování partnerství mezi VŠCHT Praha a norskou partnerskou Universitou. V rámci projektu bylo realizováno několik mobilit studentů a profesorů a byly organizovány interaktivní výukové semináře, webináře. Čeští i norští účastníci byli s průběhem projektu velmi spokojeni a shledali jej jako velmi užitečným z pohledu posílení odborných kompetencí obou Univerzit a zužitkování nově navázaných vztahů při získávání nových společných výzkumných grantů. Detaily o proběhnutých aktivitách se dozvíte na stránkách projektu www.uct-uit-cooperation.eu
Dne 30. 6. 2016 se v prostorách VŠCHT Praha konala v rámci projektu financovaného z Norských fondů Institutional Cooperation of UCT Prague + UiT Tromso přednáška Prof. Klara Stensvåg na téma "Marine bioactive compounds and potential use of marine resources".
Prof. Jana Hajšlová získala cenu Harvey W. Wiley Award 2016 - nejvyšší ocenění asociace AOAC International za celoživotní úspěchy v oblasti vědy. AOAC International je mezinárodní nezisková organizace založená v roce 1884. Jejím cílem je vydávání standardizovaných norem pro chemické a mikrobiologické analýzy pro zajištění bezpečnosti a kvality v oblasti potravin a krmiv . Tyto normy jsou celosvětově využívány vládními institucemi a veřejnými organizacemi. Prof. Hajšlová ocenění slavnostně převzala 19. září v americkém Dallasu v rámci 130. výročního setkání členů asociace AOAC International.
Více zde.
Fotogalerie z předávání AOAC 2016 Wiley Award
Na semináři Analisis de Micotoxinas en Alimentos pořádaném 16. června společností R-Biopharm v Madridu přednášel na téma stanovení volných a maskovaných forem mykotoxinů (Analytical challenges in determining 'masked' mycotoxins in food crops and products thereof) Ing. Zbyněk Džuman, doktorand našeho Ústavu.
Úspěšným absolventům magisterského studia na Ústavu analýzy potravin a výživy blahopřejeme!
Ing. Marie Suchanová, Ph.D. získala na 11th European Pesticide Residue Workshop (EPRW 2016) konaném ve dnech 24. - 27. 5. 2016 v Limassol, Kypr ocenění za vědeckou práci v oblasti residuí pesticidů, jejíž téma bylo "Pesticide transformation products as markers of their unauthorized application in organic farming". Spoluautoři této práce byli: Dana SCHUSTEROVÁ, Marie SUCHANOVÁ , Jana PULKRABOVÁ Jana ZUZÁNKOVÁ, Vít RUCKI , Jiří URBAN , Vladimír KOCOUREK, Jana HAJŠLOVÁ. Gratulujeme!
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha ve spolupráci se společností SIGMA-ALDRICH spol. s r.o., součást Merck KGaA pořádá dne 2. června 2016 tradiční vzdělávací seminář s certifikátem MODERNÍ ANALYTICKÉ STRATEGIE PRO OVĚŘENÍ AUTENTICITY A KVALITY POTRAVIN, PODPORU ZDRAVÍ A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Odborným garantem semináře je prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT Praha. Seminář se uskuteční v posluchárně BII, Technická 3, Praha 6.
Program naleznete zde.
Více informací naleznete zde.
On-line registrace zde.
V sobotu 14. května 2016 se uskuteční další setkání v rámci cyklu seminářů Bezpečná výživa. Podrobnější informace a možnost registrace zde.
Mr Vytenis Andriukaitis, komisař pro zdraví a bezpečnost potravin, navštívil v pátek 15. dubna 2016 v rámci své oficiální návštěvy České republiky Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Jedním z pracovišť, které během svého pobytu na VŠCHT Praha navštívil, byl i Ústav analýzy potravin a výživy. Při této příležitosti mu prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., vedoucí ústavu, ukázala některé laboratoře našeho Ústavu, jejichž pořízení a vybavení bylo spolufinancováno z evropských fondů. Dále spolu diskutovali na téma kvalita a bezpečnost potravin.
Pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia byly vypsány tyto termíny:
středa 8. června 2016 a čtvrtek 9. června 2016
Pro státní závěrečné zkoušky bakalářského studia byly vypsány tyto termíny:
úterý 21. června 2016 a středa 22. června 2016 (předtermín)
úterý 30. srpna 2016 a středa 31. srpna 2016
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, je hlavním organizátorem mezinárodní konference „Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud (FOODINTEGRITY 2016)“, kterou pořádá ve spolupráci s Fera Science Ltd., UK.
Konference se koná 6. - 7. dubna 2016 v Praze, v konferenčním centru hotelu Diplomat.
V průběhu odborného programu konference se přední odborníci zaměří na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků ve vývoji v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvality, autentikace a sledovatelnosti, zahrnujících:
- Nástroje pro posouzení integrity potraviny
- Mezery v aktuálním výzkumu zaměřeném na autenticitu potravin, konkrétně témata:
- Necílová analýza
- Komplexní potraviny
- Transparentnost v celém potravinovém řetězci
- Rychlé metody
- Analytické nástroje pro posouzení autenticity potravin
- Demonstraci využití evropské znalostní databáze o analytických metodách a datech pro posouzení autenticity potravin
Dále bude organizována série workshopů zaměřených na:
- Potravinářskou kriminalitu, výskyt, motivaci a opatření pro zmírnění rizika
- Perspektivu průmyslu pro strategie využívané k zajištění autenticity potravin
- Účast veřejnosti na vědeckém výzkumu („Citizen science“) - potenciální přístupy k výzkumu v oblasti integrity potravin
- Autenticitu bylin a koření
Reálná demonstrace přístupů pro posouzení autenticity potravin vyvinutých v rámci projektu FoodIntegrity (www.foodintegrity.eu) dále poskytne jedinečnou příležitost diskutovat s odborníky, zahrnutými v tomto projektu, nejnovější strategie, postupy a vývoj v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvalita, autenticity a sledovatelnosti.
Podobně, jako pro akce realizované v předchozích dvou letech, je i pro FOODINTEGRITY 2016 předpokládána účast 150 - 200 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 25 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou přibližně 45 přednášek a shlédnou 50 posterových sdělení.
V rámci doprovodné exhibice a seminářů budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném k posouzení kvality, bezpečnosti a autenticity potravin.
Více informací o mezinárodní konferenci FOODINTEGRITY 2016 je k dispozici na webových stránkách www.foodintegrity2016.eu.
Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Předsedkyně organizačního výboru FOODINTEGRITY 2016
V Otázkách Václava Moravce z 31. 1. 2016 byla za účasti ministra zemědělství Mariana Jurečky a stínového ministra zemědělství Pavla Kováčika diskutována kvalita českých a německých potravin a rozdíly v jejich složení. Reportáže k tomuto tématu se natáčely na Ústavu analýzy potravin a výživy. Prof. Hajšlová hovořila o odlišném složení některých druhů potravin (v záznamu první části od 37:56 min ) a o spotřebitelských zvyklostech (v záznamu druhé části od 16:00 min), doc. Panovská o používaných barvivech a aromatech (v záznamu první části od 50:16 min, v záznamu druhé části od 10:20 min).
Záznam celého pořadu naleznete zde: první část
druhá část
V pondělí 25.1. se Mileně Stránské (roz. Zachariášové) narodil syn Michael (3,57 kg, 51 cm). Moc blahopřejeme a oběma přejeme hodně zdraví!
Profesorka Hajšlová byla nominována členkou vědecké rady International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI). Tento mezinárodní institut má odpovědět na otázku, jak léčí konopí.
Institut vznikl jako společný projekt pacientských organizací, českých vědeckých společností a investiční společnosti Dioscorides Global Holdings. Hlavní sídlo má v Praze a jako takzvané centrum excellence bude spolupracovat například s Univerzitou Karlovou, Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě či Masarykovou univerzitou v Brně.
Profesorka Hajšlová bude coby členka vědecké rady mít možnost propojit tuto, dnes velmi významnou problematiku, s VŠCHT, která se tématy zaměřenými na biologicky aktivní látky a forenzními aspekty zabývá.
V sobotu 5. 12. 2015 se uskuteční další pokračování úspěšného semináře Bezpečná výživa - Trendy ve výživě III. Podrobný program naleznete zde.
V pátek 20. 11. 2015 proběhl na Ústavu analýzy potravin a výživy další ročník Studentské vědecké konference. Výsledky studentských prezentací naleznete zde. Blahopřejeme!
Děkujeme našim partnerům za podporu.
V týdnu od 9. do 13. listopadu se na Ústavu analýzy potravin a výživy konal další workshop pro pracovníky Saudi Food and Drug Authority (SFDA) - tentokrát se zaměřením na mykotoxiny a pesticidy.
Naši doktorandi Ing. Darina Lanková a Ing. Vojtěch Hrbek se letos v září zúčastnili třítýdenního pobytu na Fakultě chemického inženýrství univerzity (National University of Littoral UNL) v Santa Fe, v Argentině. Jejich pobyt byl realizován v rámci Programu výzkumu a analýzy chemických reziduí a kontaminantů (PRINAC) pod záštitou argentinského Ministerstva pro vědu, výzkum a inovace a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (Projekt MINCYT-MEYS N°ARC/14/09). Doktorandi se věnovali vývoji analytických metod pro stanovení pesticidů v biologických matricích a krmivu s využitím techniky LC–MS/MS. V rámci svého působení na univerzitě se účastnili semináře pro studenty univerzity, kde prezentovali hlavní výsledky své vědecké práce. Ing. Darina Lanková se věnovala tématu analýzy organohalogenovaných kontaminantů v biologických vzorcích a Ing. Vojtěch Hrbek se zaměřil na možnosti využití ambientní hmotnostní spektrometrie v analýze potravin.
Více informací o návštěvě na stránkách National University of Littoral nebo v místním tisku.
Od letošního školního roku probíhá výuka čtyř laboratorní úloh vyučovaných v rámci předmětu Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů v nové studentské laboratoři zrekonstruované v rámci projektu KvaLab.
Tým profesorky Jany Hajšlové a profesora Vladimíra Kocourka z Ústavu analýzy potravin a výživy zkoumalo 18 vzorků kečupů v různé cenové relaci. Pozornost byla věnována zejména jejich chemické bezpečnosti a legislativním aspektům. Sledoval se obsah rajčat, pesticidů, mykotoxinů, karotenoidů a lykopenu. Jak test kečupů dopadl, se můžete podívat zde.
V období od 7. do 11. září 2015 proběhl v prostorách Ústavu analýzy potravin a výživy workshop pro pracovníky SFDA (Saudi Food and Drug Authority) se zaměřením na pesticidy a PAHs.
7th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2015) se uskutečnil v Praze od 3. do 6. 11. 2015 v kongresovém hotelu Clarion
Máme novou moderní senzorickou laroratoř