idvazba: 24436
šablona: stranka_novinky
čas: 3.7.2022 07:36:29
verze: 5054
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW


Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha, organizuje dne 16.6.2022 akci podpořenou finančně EIT Food „Training school on analytical approaches for food safety, authenticity and quality assessment“.
Cílem akce je poskytnout studentům v oboru příležitost proškolit se v pokročilých analytických strategiích používaných pro hodnocení bezpečnosti, autenticity a kvality potravin. Budou představeny různé případové studie, včetně vývoje analytických metod, hodnocení dat, QA/QC ... Účastníci budou mít příležitost setkat se s odborníky v oboru, získat informace od ostatních mladých kolegů, s cílem navázat kontakty a diskutovat své současné a budoucí výzkumné aktivity. Dále budou seznámeni s aktivitami EIT Food, které jsou zaměřené na podporu studentů a podnikavých talentů.
Agenda akce je k dispozici ZDE
Kdo by se měl zúčastnit?
Školení je zaměřeno zejména na doktorandy a postdoktorandy, ale zúčastnit se mohou i studenti nižších stupňů studia, kteří mají zájem dozvědět se více o strategiích používaných při analýze potravin, včetně současných trendů ve vývoji analytických metod, vyhodnocování dat, QA / QC, řešení problémů.
Proč se zúčastnit?
Mít možnost setkat se s odborníky v oblasti bezpečnosti potravin, kvality potravin a průkazu falšování potravin, a diskutovat s nimi svoje výzkumné problémy, a dále vyměnit si zkušenosti s ostatními mladými kolegy.
Registrace:
- ZDARMA – do 15.6.2022
- Registrujte se na emailu: martina.vlckova@vscht.cz
Kde se akce koná: VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6 – 166 28
Jazyk: čeština
V případě dotazů kontaktujte Ing. Martinu Vlčkovou (martina.vlckova@vscht.cz).
Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - CzechFoodChem 2022 se koná ve dnech 23.-25. května 2022

Cílem Ceny Wernera von Siemense je motivovat výjimečné talenty z řad studentů a výzkumníků a upevňovat pozitivní vztah studentů a širší veřejnosti k vědě. Svým rozsahem, výší finančních odměn a tradicí patří soutěž mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v celé České republice. Vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z rektorů a prorektorů předních českých univerzit, předsedkyně Akademie věd a ředitelů ústavů AV.
Slavnostní vyhlášení oceněných za uplynulý rok 2021 proběhlo 19. 5. 2022 v Betlémské kapli. Z 218 přihlášených diplomových prací se do oceněné první desítky dostala práce Ing. Kamily Bechyňské Lipidomická analýza jako nástroj pro komplexní popis atherosklerotických plátů.
V květnu 2022 byl zahájen projekt PARC (European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals), podpořený novým rámcovým programem pro výzkum a inovaci Horizont Evropa (2021-2027). Projekt, jehož spoluřešiteli jsou i zástupci VŠCHT Praha, je úzce spojen se Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je významně snížit dopady chemikálií na lidské zdraví a životní prostředí. Tento nadnárodní evropský projekt zahrnuje téměř 200 institucí z 28 zemí a tři orgány Evropské Unie.
VŠCHT Praha (Ústav analýzy potravin a výživy) se bude podílet na aktivitách souvisejících s vývojem nových analytických metod a jejich použitím pro biologický a environmentální monitoring chemikálií, které díky svým negativním účinkům na lidské zdraví vzbuzují mezi vědci obavy.
„V rámci pracovního balíčku „Monitoring a expozice“ navážeme na naše zkušenosti z dřívějšího projektu HBM4EU (European Human Biomonitoring Initiative) a budeme se podílet na zajištění kvality a srovnatelnosti získaných dat z biomonitoringových studií. Dále se zapojíme do řešení problematiky environmentálního a multizdrojového monitoringu per- a polyfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) a látek interferujících s endokrinním systémem v různých složkách životního prostředí (především voda, potraviny, vzduch),“ říká prof. Jana Pulkrabová.
Pro splnění tohoto úkolu je VŠCHT součástí týmu, který podporuje vývoj nových přístupů k cílovému i necílovému screeningu těchto látek v prostředí a biologických materiálech.
V pracovním balíčku „Budování technických a lidských kapacit“ vedeného výzkumným centrem RECETOX Masarykovy univerzity v Brně se pak bude VŠCHT Praha podílet na budování a harmonizaci kapacit pro biologický a environmentální monitoring, které budou generovat potřebná data pro hodnocení chemických rizik v Evropě.

Průvodce legálním užíváním obrazových a jiných netextových zdrojů: Jak to dělat správně seznamuje čtenáře ze základními principy autorského práva a s dalšími právy spojenými s užíváním netextových zdrojů. Publikace je určena především pro studenty a pro další členy akademické obce. Může ji však využít každý, kdo si při tvorbě vlastního díla klade otázky spojené s legálním nakládáním s netextovými zdroji, a to jak cizími, tak i vlastními. Průvodce čtenáře nejprve seznamuje s teoretickými pojmy dané problematiky a poté rozebírá konkrétní způsoby užití netextových zdrojů. Pro lepší orientaci je publikace obohacena o sérii navigačních ikon a rozhodovacích schémat.
V soutěži Juniorský grant rektora VŠCHT Praha 2022 uspěli Ing. Vít Kosek, Ph.D. a Aristeidis Tsagkaris, MSc., Ph.D. s následujícími projekty:
Ing. Vít Kosek, Ph.D. - Co nám může sdělit metabolomika moči o vlivu diety a cvičení na metabolické pochody obezních jedinců?
Aristeidis Tsagkaris, MSc., Ph.D. - In-vitro investigation of plant extract anti-lipase activity followed by high resolution mass spectrometry screening to identify their chemical composition
Ve středu 23. 2. 2022 se konalo školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR "Studenti pro kvalitu potravin”. Celkem se školního kola zúčastnilo 11 studentů a studentek Fakulty potravinářské a biochemické technologie.
Na 1. místě se umístila Bc. Magdaléna Juziková se svoji prací Pohanka: rizikové i zdraví prospěšné složky (školitelka: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.),
2. místo obsadil Bc. Petr Hrubý se svoji prací Vliv pulzního elektrického pole na hladiny mykotoxinů ve sladovnickém ječmeni (doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.).
Oběma výhercům gratulujeme!


V této příručce jsou srozumitelným způsobem a na řadě konkrétních příkladů vysvětleny jednotlivé formy plagiátorství a jak se plagiátorství vyhnout.
Dozvíte se:
- Kde vzít vlastní myšlenky,
- Jak správně citovat různé zdroje,
- Co přesně se považuje za plagiátorství,
- Jak se vyhnout různým formám plagiátorství,
- Příklady (ne)slavných plagiátů,
- O třech O proti plagiátorství,
- I pár tipů, jak nespadnout do časového presu.
20.4.2021 proběhlo školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR
GRATULUJEME Tereze Vrbové (1. místo), Kristýně Panuškové (2. místo) a Alici Hořeňovské (3. místo)!
Do národního kola soutěže, které se bude konat v červnu na Potravinářské komoře České republiky, postupují studentky umístěné na 1. a 2. místě.
Výběr studentů do prvního kola soutěže se uskutečnil v rámci SVK2020 na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha dne 19. 11. 2020. Ze SVK2020 byli vybráni níže uvedení účastníci soutěže (vítězové či jejich náhradníci z jednotlivých soutěžních sekcí SVK s relevantní problematikou).
Seznam studentů pro soutěž PK ČR 2021:
- Bc. Kristýna Panušková, ústav 321
- Bc. Anežka Nováková, ústav 322
- Bc. Anna Jirsová, ústav 322
- Bc. Alice Hořeňovská, ústav 323
- Bc. Alexandra Lacinová, ústav 323
- Bc. Kateřina Pavlová, ústav 323
- Bc. Michaela Schreibmeierová, ústav 323
- Bc. Tereza Vedrová, ústav 323
- Bc. Tereza Vrbová, ústav 324
ABSTRAKTY PŘÍSPĚVKŮ
Školní kolo soutěže proběhlo 20. 4. 2021 od 13.00 hodin, on-line v MS TEAMS
Sponzor a podpora soutěže: Potravinářská komora ČR
Garant za VŠCHT: doc. Ing. Pavel Ulbrich, Ph.D.

„Inovační laboratoř pro ekologické produkty v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání“ je projekt zaměřený na vytvoření certifikované komerční kuchyně a experimentální laboratoře s cílem stimulovat vývoj ekologických produktů, pomáhat začínajícím podnikům (start-upům) a malým výrobcům přejít k udržitelnějším provozům, organizovat vzdělávací akce, napomáhat při řešení formálních požadavků na ekonomické transakce, zvýšit bezpečnost potravin a podporovat správnou praxi v potravinářském odvětví.
Ústav analýzy potravin a výživy, který je součástí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, uzavřel partnerství s Public Association Katalyst v Moldavsku za účelem založení této laboratoře pro ekologickou inovaci potravin a posílení malého podnikání v osvojování udržitelných postupů. Partneři plánují zaškolovat začínající potravinářské podniky (start-upy) a pomáhat jim se zaváděním nutriční a senzorické analýzy potravin, s cílem zvyšovat kvalitu jejich produktů a snižovat jejich ekologickou stopu.
Výsledkem projektu bude vytvoření sdílené kuchyně o rozloze 72 m², proškolení 10 potravinářských podniků, které také získají trénink v oblasti ekologických inovací produktů, a informovat širokou veřejnost o udržitelných postupech v potravinářských systémech. Intervence bude mít dlouhodobější účinek, protože bude dále stimulovat ekologický posun v potravinářském průmyslu tím, že se stane nedílnou součástí 1. moldavského podnikatelského inkubátoru v oblasti potravin.
Více informací o „Moldova´s first food business incubator“ Katalyst Kitchens zde
Projekt „Ekologická laboratoř pro inovace produktů v moldavském podnikatelském inkubátoru“ je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.