Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
CZČeština ENAngličtina
CISStudijní ISKnihovnaFPBTvscht.cz
  • Domovská stránka
  • O nás
    • Lidé a kontakty
    • Kde nás najdete
    • Absolventi
    • Ocenění
    • Média
    • Spolupráce
    • Historie
    
  • Studium
    • Bakalářské studium
    • Magisterské studium
    • Doktorské studium
    • Studentská vědecká konference
    • Odborná praxe
    
  • Věda a výzkum
    • Granty a projekty
    • Přístrojové vybavení
    • Publikační činnost
    • Certifikované metodiky
    • Disertační práce
    • Habilitační a jmenovací řízení
    
  • Aktivity ústavu
  • Akreditovaná laboratoř

vrátit změny

→ obnovit všechny boxy

iduzel: 18317
idvazba: 24436
šablona: stranka_novinky
čas: 1.3.2021 18:49:37
verze: 4827
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW
po 24.05.202150. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - posunutí termínuS ohledem na současnou situaci se 50. ročník Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin uskuteční ve dnech. 24. - 26. 5. 2021
2místo
čt 11.02.2021O cenu Karla ŠtulíkaBc. Anna Loučková získala 2. místo v celostátní soutěži o nejlepší studentskou vědeckou práci v oboru analytická chemie. Gratulujeme!
čt 14.01.2021Kateřina Maštovská získala prestižní ocenění Wiley Award 2021Kateřina Maštovská, absolvent našeho ústavu, získala prestižní ocenění Wiley Award 2021 udělované americkou AOAC International za mimořádný přínos v oblasti bezpečnosti potravin
Obrázek1
čt 14.01.2021Laboratoř pro ekologické inovace produktů v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání
po 14.12.2020Česko-bavorská spolupráceRozhovor doc. Ing. Mileny Stránské, Ph.D. a Prof. Dr. Michaela Rychlika o jejich spolupráci v rámci česko-bavorského projektu
po 30.11.2020Pro seniory se seniory – zacíleno na imunituKonsorcium společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o., Praha a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze uspělo v grantové soutěži o inovativní potravinářský projekt v rámci programu „EIT Food Consumer Engagement Labs“.
Aris_noc vědců
pá 27.11.2020Noc vědců - “Smartphone“ jako nástroj pro stanovení pesticidů
Pařízek,Vondrášková
pá 27.11.2020Noc vědců - Antioxidační aktivita čaje
čt 26.11.2020Studentská odborná konference Chemie je život26. a 27. 11. 2020 se na VUT Brno konala on-line Studentská odborná konference Chemie je život
ŠVK
st 25.11.2020ŠVK na STU v Bratislavě 2020Ve středu 25.listopadu se konala na STU v Bratislavě 22. celoslovenská studentská vědecká konference
st 18.11.2020Dopad pandemie Covid-19 na zemědělsko-potravinářské odvětvíEIT Food Hub, který působí na FPBT VŠCHT Praha, se podílel na studii zaměřené na posouzení dopadu COVID-19 na zemědělský a potravinářský sektor. Více informací zde
čt 12.11.2020Cena Josefa Hlávky pro Kamilu BechyňskouCena Josefa Hlávky byla za rok 2020 udělena Ing. Kamile Bechyňské. Gratulujeme!
út 23.06.2020Rychlá metoda na stanovení pesticidů v ovociAristeidis Tsagkaris představuje metodu na analýzu pesticidů v ovoci pomocí chytrého telefonu vyvinutou v rámci projektu FoodSmartphone
50. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - posunutí termínuS ohledem na současnou situaci se 50. ročník Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin uskuteční ve dnech. 24. - 26. 5. 2021
2místoO cenu Karla ŠtulíkaBc. Anna Loučková získala 2. místo v celostátní soutěži o nejlepší studentskou vědeckou práci v oboru analytická chemie. Gratulujeme!
Kateřina Maštovská získala prestižní ocenění Wiley Award 2021Kateřina Maštovská, absolvent našeho ústavu, získala prestižní ocenění Wiley Award 2021 udělované americkou AOAC International za mimořádný přínos v oblasti bezpečnosti potravin
Obrázek1Laboratoř pro ekologické inovace produktů v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání

„Inovační laboratoř pro ekologické produkty v moldavském zemědělsko-potravinářském podnikání“ je projekt zaměřený na vytvoření certifikované komerční kuchyně a experimentální laboratoře s cílem stimulovat vývoj ekologických produktů, pomáhat začínajícím podnikům (start-upům) a malým výrobcům přejít k udržitelnějším provozům, organizovat vzdělávací akce, napomáhat při řešení formálních požadavků na ekonomické transakce, zvýšit bezpečnost potravin a podporovat správnou praxi v potravinářském odvětví.

 

Ústav analýzy potravin a výživy, který je součástí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, uzavřel partnerství s Public Association Katalyst v Moldavsku za účelem založení této laboratoře pro ekologickou inovaci potravin a posílení malého podnikání v osvojování udržitelných postupů. Partneři plánují zaškolovat začínající potravinářské podniky (start-upy) a pomáhat jim se zaváděním nutriční a senzorické analýzy potravin, s cílem zvyšovat kvalitu jejich produktů a snižovat jejich ekologickou stopu.

 

Výsledkem projektu bude vytvoření sdílené kuchyně o rozloze 72 m², proškolení 10 potravinářských podniků, které také získají trénink v oblasti ekologických inovací produktů, a informovat širokou veřejnost o udržitelných postupech v potravinářských systémech. Intervence bude mít dlouhodobější účinek, protože bude dále stimulovat ekologický posun v potravinářském průmyslu tím, že se stane nedílnou součástí 1. moldavského podnikatelského inkubátoru v oblasti potravin.

 

Více informací o projektu a poskytovateli grantu zde.

 

Projekt „Ekologická laboratoř pro inovace produktů v moldavském podnikatelském inkubátoru“ je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky.


Česko-bavorská spolupráce

Rozhovor doc. Stránské a Prof. Rychlika o jejich spolupráci v rámci česko-bavorského projektu najdete zde.


Pro seniory se seniory – zacíleno na imunitu

Konsorcium společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o., Praha a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze uspělo v grantové soutěži o inovativní potravinářský projekt v rámci programu „EIT Food Consumer Engagement Labs“.                    

      ◳ Consumer engagement labs_male (jpg) → (šířka 215px)            

 

Cílem projektu je vývoj inovativních vitamínových doplňků stravy pro seniory vhodných při zvýšených nárocích na imunitu v období virových infekcí. Do vývoje produktu byla formou workshopů a seminářů zapojena skupina českých spotřebitelů – seniorů, kteří se přímo účastnili návrhu produktů. Prostřednictvím interaktivních cvičení a kreativních úkolů vytvářely skupiny spotřebitelů nové koncepty, které odráží jejich potřeby a preference. „Zapojení skupiny seniorů do rané fáze inovačního procesu je zcela originálním přístupem, který je v souladu se záměrem EIT Food vytvořit v Evropě transparentní systém potravin zaměřený na spotřebitele“, vysvětluje Monika Tomaniová, řešitel projektu z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.

Seniorům umožnila účast na seminářích v době pandemie covid-19 i vystoupení ze sociální izolace, možnost navázání nových kontaktů a získání nových IT dovedností.

                      

„Výsledkem projektu bude doplněk stravy s bylinnými extrakty, minerály a vitamínem D3, jehož je u seniorů nedostatek, a to v uživatelsky příjemné a jednoduché formě, navržené samotnými spotřebiteli. Vývoj přípravku bude v příštích týdnech dokončen a naše společnost jej jako výrobce uvede na trh na jaře 2021“, říká Doc. Ing. Petr Kaštánek, Ph.D., ředitel společnosti BIOCEN Laboratories s.r.o.

 ◳ neobotanics_logo_horizontalni_360x (png) → (šířka 215px)

 

 EIT Food je přední evropská iniciativa v oblasti inovace potravin, která usiluje o to, aby byl potravinový systém udržitelnější, zdravější a důvěryhodnější. „Zajištění vysoké kvality potravin je výzkumným cílem i našeho ústavu, který v projektu jednak organizuje kreativní dílny se spotřebiteli, jednak se věnuje otázkám analýzy a bezpečnosti vyvíjeného přípravku“, říká prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha.

  ◳ logoVSCHT_zakl (jpg) → (šířka 215px)


Aris_noc vědcůNoc vědců - “Smartphone“ jako nástroj pro stanovení pesticidů
Pařízek,VondráškováNoc vědců - Antioxidační aktivita čaje
Studentská odborná konference Chemie je život

Mezi doktorskými studenty v Sekci organické, environmentální chemie a biochemie získali ocenění Klára Navrátilová a Leoš Uttl. Gratulujeme!

Sekce doktorských studentů

1) Sekce organické, environmentální chemie a biochemie

  • Čestné uznání získala Klára Navrátilová s příspěvkem Olive Oil Authenticity: Detection of Soft-Deodorized Oils in Extra Virgin Olive Oils Using Metabolomic Approach za významný přínos k vědecké úrovni celé konference
  • Cena studentů pro Leoše Uttla za příspěvek Can high-resolution mass spectrometry (HRMS) –based metabolomics be used for a varietal classification of wines?

ŠVKŠVK na STU v Bratislavě 2020

Ve středu 25.listopadu se konala na STU v Bratislavě 22. celoslovenská studentská vědecká konference "Chémia a technológie pre život".  

Děkujeme všem našim studentům za účast a gratulujeme výhercům.

 

1. místo

Bc. Tereza Vedrová (Osud mykotoxinů v průběhu tepelného zpracování potravin, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)

Bc. Adéla Sedláčková (Optimalizace instrumentální metody pro simultánní detekci mykotoxinů a pesticidů, sekce Separačné metódy)

2. místo

Bc. Matěj Malý (Rychlá odstředivá dělící chromatografie: vývoj metody pro separaci a izolaci fytokanabinoidů, sekce Separačné metódy)

4. místo

Bc. Magdaléna Juziková (Osud mykotoxinů v průběhu sladovnické a pivovarnické technologie,  sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)

5. místo

Bc. Tereza Šoutová (Mykotoxiny v krmivech pro domácí mazlíčky, sekce Separačné metódy)


Dopad pandemie Covid-19 na zemědělsko-potravinářské odvětvíEIT Food Hub, který působí na FPBT VŠCHT Praha, se podílel na studii zaměřené na posouzení dopadu COVID-19 na zemědělský a potravinářský sektor. Více informací zde
Cena Josefa Hlávky pro Kamilu BechyňskouCena Josefa Hlávky byla za rok 2020 udělena Ing. Kamile Bechyňské. Gratulujeme!
Rychlá metoda na stanovení pesticidů v ovociAristeidis Tsagkaris představuje metodu na analýzu pesticidů v ovoci pomocí chytrého telefonu vyvinutou v rámci projektu FoodSmartphone
  • Akce VŠCHT Praha
  • Důležité termíny
  • Studentské akce
  • Zábava
  • Věda
  • Archiv aktualit
  • Archiv z roku 2021
  • Archiv z roku 2020
  • Nastavení novinek
zobrazit další novinky

Pro zájemce o studium

Proč studovat na Ústavu analýzy potravin a výživy?

Uplatnění v praxi

×

Náš ústav

Titulka_leták (originál)

×

Video o ústavu

 

play
×

Užitečné odkazy

  • Chemický slovník
    (aplikace pro Android)
  • SZPI
  • EFSA
  • Food Safety (EU)
  • RASFF
  • Bezpečnost potravin
  • Potraviny na pranýři
  • ScienceDirect
  • Scopus
  • Web of Science
×


Projects / ProjektyPražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020 Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020
PVAC III – Centrum pro testování biologicky aktivních látekPVAC III – Centrum pro testování biologicky aktivních látek
MultiCoopMultiCoop
Authent-NetAuthent-Net
HBM4EUHBM4EU
Symposia / Konference
9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2019)9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2019)
The Infrastructure for promoting Metrology in Food and NutritionThe Infrastructure for promoting Metrology in Food and Nutrition

A BUDOVA A Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
B BUDOVA B Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
C BUDOVA C Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
1 NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
2 STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi
