Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.
E-mail: vojtech.hrbek@vscht.cz
Telefon: +420 220 445 119
VŠCHT Praha – budova B, místnost B150
2009 – 2017 | Doktorské studium (Ph.D.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma dizertační práce: Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru v analýze potravin) |
2007 – 2009 | Magisterské studium (Ing.), obor Chemie a analýza potravin; Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha (téma diplomové práce: Využití hmotnostní spektrometrie pro posuzování autenticity a původu potravin). |
2004 - 2007 | Bakalářské studium (Bc.), obor Aplikovaná chemie a materiály; Fakulta chemické technologie, VŠCHT Praha (téma bakalářské práce: Reaktivita analogů disulfidů při oxidačních reakcích elektronově bohatých substrátů). |
2010 – dosud | Vědecký pracovník, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
09/2010 – dosud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025); účast na interních a externích auditech a managementu jakosti. |
01/2008 – 08/2010 | Pomocná vědecká síla, Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha. |
Obory zájmu
- Vývoj, optimalizace a validace analytických metod pro stanovení reziduí zejména polárních pesticidů v potravinách a různých rostlinných materiálech s využitím analytické koncovky realizované kapalinovou chromatografií (LC) ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (MS/MS). Zpracování a interpretace analytických dat. Organizace a realizace řešení národních projektů (NAZV), kooperace se spoluřešitelskými pracovišti, vypracování periodických zpráv.
- Využití superkritické fluidní chromatografie pro nejrůznější účely například: stanovení kanabinoidů v konopných produktech s vysokým obsahem lipidů, stanovení kontaminantů (pesticidů, mykotoxinů) v matricích s vysokým obsahem lipidů (ořechy, oleje), a další…
- Studium prekurzorů procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolů, hledání chlorovaných látek, které jsou přítomny v olejích a mohou vést ke vzniku esterů MCPD.
- Autentikace a falšování potravin, potravinových surovin a doplňků stravy.
- Zpracování a interpretace analytických dat. Organizace a realizace řešení národních projektů (NAZV), kooperace se spoluřešitelskými pracovišti, vypracování periodických zpráv.
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Analýza potravin a přírodních produktů - cvičení
Analýzy potravin a přírodních produktů – přednášky
Izolační a separační metody
Laboratoř analýzy potravin v kontrolní praxi
Publikace
Researcher ID: AAZ-5688-2020
ORCID: 0000-0002-5867-8610
SCOPUS ID: 26538444600
Detailní přehled publikací