doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
E-mail: milena.zachariasova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 142
VŠCHT Praha – budova B, místnost B140
2014 | Obhajoba habilitační práce: Multiple Mycotoxins in Food and Feed: New Analytical Challenges, Occurrence, and Fate during Processing |
2011 | Obhajoba disertační práce: Mycotoxins: New analytical approaches and ways of minimising their occurrence in food |
2006 | Obhajoba diplomové práce Zajištění jakosti v analýze mykotoxinů, Ústav chemie a analýzy potravin, obor: Chemie a analýza potravin |
2014 - doposud | Docent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy |
2012 – 2014 | Odborný asistent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy |
2006 – doposud | Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025) |
2006 – doposud | Vědecko-výzkumná činnost na Ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha |
Obory zájmu
Cílová a necílová analýza potravních kontaminantů a pozitivně působících biologicky aktivních látek
- Vývoj, optimalizace a validace metod na bázi ultraúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (UHPLC-MS) pro analýzu potravních kontaminantů, (zejména mykotoxinů, pesticidů či rostlinných alkaloidů) a pozitivně působících bioaktivních látek (zejména antioxidantů)
- Výzkum zaměřený na „maskované“ mykotoxiny v potravinách, jejich izolace a detekce pomocí imunochemických preparativních technik a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, studium dynamiky volných a „maskovaných“ mykotoxinů v průběhu potravinářských technologií
Metabolomický firngerprinting / profilování, vývoj metod odhalujících falšování potravin a jejich autenticitu
- Vývoj a aplikace metod vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, aplikace chemometrie a statistiky
Bioprospekce
Výzkum zaměřený na charakteristiku nových přírodních surovin vhodných pro izolaci biologicky aktivních látek využitelných v potravinářském a farmaceutickém průmyslu; implementace metod testování biologické aktivity a hmotnostní spektrometrie pro identifikaci (neznámých) biologicky aktivních látek
Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin- cvičení
Chemie potravinových surovin a výrobků
Interpretace chromatografických a hmotnostně-spektrometrických dat
Analýza biologicky aktivních látek
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Strategie průkazu falšování potravin a nutraceutik
Publikace
Detailní přehled publikací
Scopus ID
ORCID ID
Researcher ID