Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Základní informace → Lidé a kontakty → CV_Zachariášová

doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.



E-mail: milena.zachariasova@vscht.cz
Telefon: +420 220 443 142

VŠCHT Praha – budova B, místnost B140

Vzdělání a tituly
2014 Obhajoba habilitační práce: Multiple Mycotoxins in Food and Feed: New Analytical Challenges, Occurrence, and Fate during Processing
2011 Obhajoba disertační práce: Mycotoxins: New analytical approaches and ways of minimising their occurrence in food
2006 Obhajoba diplomové práce Zajištění jakosti v analýze mykotoxinů, Ústav chemie a analýzy potravin, obor: Chemie a analýza potravin


Odborná praxe
2014 - doposud Docent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy
2012 – 2014 Odborný asistent na VŠCHT Praha, Ústav analýzy potravin a výživy
2006 – doposud Analytik zkušební laboratoře (č. 1316.2) VŠCHT Praha akreditované Českým institutem pro akreditaci (ISO 17025)
2006 – doposud Vědecko-výzkumná činnost na Ústavu chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha

Obory zájmu

Cílová a necílová analýza potravních kontaminantů a pozitivně působících biologicky aktivních látek

  • Vývoj, optimalizace a validace metod na bázi ultraúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (UHPLC-MS) pro analýzu potravních kontaminantů, (zejména mykotoxinů, pesticidů či rostlinných alkaloidů) a pozitivně působících bioaktivních látek (zejména antioxidantů)
  • Výzkum zaměřený na „maskované“ mykotoxiny v potravinách, jejich izolace a detekce pomocí imunochemických preparativních technik a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, studium dynamiky volných a „maskovaných“ mykotoxinů v průběhu potravinářských technologií
     

Metabolomický firngerprinting / profilování, vývoj metod odhalujících falšování potravin a jejich autenticitu

  • Vývoj a aplikace metod vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie, aplikace chemometrie a statistiky

 
Bioprospekce

Výzkum zaměřený na charakteristiku nových přírodních surovin vhodných pro izolaci biologicky aktivních látek využitelných v potravinářském a farmaceutickém průmyslu; implementace metod testování biologické aktivity a hmotnostní spektrometrie pro identifikaci (neznámých) biologicky aktivních látek

Pedagogická činnost – výuka předmětů
Chemie potravin- cvičení
Chemie potravinových surovin a výrobků
Interpretace chromatografických a hmotnostně-spektrometrických dat 
Analýza biologicky aktivních látek
Laboratoř chromatografie a hmotnostní spektrometrie
Strategie průkazu falšování potravin a nutraceutik

Publikace
Detailní přehled publikací
Scopus ID
ORCID ID
Researcher ID

Aktualizováno: 12.4.2024 13:05, Autor: uapv

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi