Další laboratorní vybavení
- Hluboce mrazící mrazák (Arctiko, ULUF P500)
- Hluboce mrazící mrazák (Arctiko, ULUF 450 - 2M)
- Halogenový analyzátor vlhkosti HG-63 (METTLER TOLEDO)
Podrobnosti
Halogenový analyzátor vlhkosti je vhodný pro rutinní stanovení obsahu vlhkosti. Je rychlý (výsledky v rámci minut), efektivní a nabízí vynikající opakovatelnost i pro vzorky o malé hmotnosti. Rychlost měření a dobrou opakovatelnost zajišťuje kruhová halogenová lampa a pozlacený reflektor. Výsledky jsou poskytnuty s rozlišením 10 ppm MC. Přístroj bývá nejčastěji využíván ke stanovení sušiny v rostlinném materiálu.
- 3D Tiskárna (Original Prusa SL1 3D Printer + Original Prusa CW1 Washing Machine)
- Laboratorní rotační vakuová odparka (BÜCHI, Odparka R-100, Pumpa I-100, Vodní lázeň B-100)
- Odstředivka (Hettich, Rotina A 380R)
- pH Metr (CyberScan pH 510)
- Spektrofotometr (BioTek, Epoch Microplate Spectrophotometer)
- Gelová permeační chromatografie (LCTech, FREESTYLE GPC Module)
- Odstředivka (Hettich, EBA 21)
- Automatický titrátor (METTLER TOLEDO, EasyPlus™)
- Lyofilizátor (Martin Christ, Freeze Dryer ALPHA 2-4 LDplus)
- Paralelní odparka – Multivapor (BÜCHI, Multivapor P-12)
- Automatický extraktor tuku (Gerber-instruments, Foss Soxtec 2055)
- Infračervený spektrometr s Fourierovou transformací Nicolet TM iS50 (FTIR) (Thermo Fisher Scientific)
Podrobnosti
Tato instrumentace představuje infračervenou spektroskopii s Fourierovou transformací (FT-IR) s vestavěným diamantovým ATR krystalem pro měření technikou zeslabeného úplného odrazu. Měření lze provádět v oblasti UV-VIS, IR, NIR, FAR (bez nutnosti profukování přístroje). Přístroj má také možnost zaznamenávat Ramanova spektra, při jejichž měření není nutná výměna systémových komponent. Infračervená spektroskopie nalézá široké využití jak v kvalitativní, tak kvantitativní analýze. Na Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha je tento přístroj nejčastěji využíván pro stanovení čísla kyselosti nebo pro ověření autenticity různých potravin a doplňků stravy (např. olej, máslo, margarin, koření, med, lecitin, hlíva, ostropestřec).
Publikace
Tsagkaris A.S., Bechynska K., NtakoulasD.D., Pasias I.N., Weller P., Proestos C., Hajslova J.: Investigating the impact of spectral data pre-processing to assess honey botanical origin through Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Journal of Food Composition and Analysis (2023), 119: 105276. (doi: 10.1016/j.jfca.2023.105276)
• Tsagkaris A.S., Kalogiouri N., Hrbek V., Hajslova J.: Spelt authenticity assessment using a rapid and simple Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) method combined to advanced chemometrics. European Food Research and Technology (2022) 249: 441-450. (doi: 10.1007/s00217-022-04128-2)
- Mikrovlnný mineralizátor (ERTEC, Magnum II)
- Mineralizátor (Kjeldahl) (VELP Sciencifica, Kjeldahl Heating Digester)
- Laboratorní pec pro mineralizaci vzorku (Nabertherm, program controller s27)
- Kjeldahlův destilační systém (VELP Sciencifica,UDK 129 Kjeldahl Distillation Unit)
- UV-VIS spektrofotometr (Agilent Technologies, Cary 60 UV-Vis)
- Automatický extraktor tuku (Tecator, Soxtec System HT 1043 extraction unit)
- Atomový absorpční spektrometr (AAS) Avanta
- Sítový analyzátor (Retsch AS 200)
- Odstředivka (Eppendorf, Centrifuge 5430)
- Třepačka/laboratorní homogenizátor (SPEX SamplePrep, 2010 Geno/Grinder)
- Nožový mlýn (Retsch, GM300)
- Přenosný refraktometr (Mettler-Toledo, Refracto 30PX)