Disertační práce obhájené na Ústavu
(práce je psána v jazyce, který je v názvu disertační práce zvýrazněn)
Rok | Jméno | Název disertační práce | Školitel |
---|---|---|---|
2024 | Ing. Veronika Gomersall (roz. Vondrášková) |
Hodnocení příjmu xenobiotik a bioaktivních látek pomocí analýzy biomarkerů v lidských tekutinách Evaluation of Xenobiotic and Bioactive Compound Intake through Biomarker Analysis in Human Fluids |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2024 | Ing. Monika Benešová (roz. Jírů) |
Moderní postupy pro hodnocení kvality a autenticity produktů potravinářských (bio)technologií Advanced appróaches to assess the quality and authenticity of products obtained by modern food (bio)technologies |
prof. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
2024 | Ing. Martina Juříková (roz. Burešová) |
Strategie hodnocení rizika expozice člověka kontaminantům životního prostředí Strategies for Assessing the Risk of Human Exposure to Environmental Contaminants |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2024 | Ing. Leoš Uttl |
Pokročilé strategie využívající hmotnostní spektrometrii pro hodnocení kvality vybraných potravinářských produktů Advanced mass spectrometry-based strategies for quality assessment of selected foodstuffs |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2024 | Ing. Diomid Revenco |
Aplikace ICP-MS pro stanovení a speciační analýzu minerálních látek a stopových prvků v potravinách Mineral elements determination and element speciation analysis in food using inductively coupled plasma – mass spectrometry |
prof. Dr. Ing. Richard Koplík |
2024 | Ing. Ondřej Pařízek |
Studium expozice člověka organickým polutantům Study of human exposure to organic pollutants |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2024 | Ing. František Beneš |
Studium biologicky aktivních látek konopí s využitím moderních technik Studies of biologically active compounds in Cannabis by means of modern techniques |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2024 | Ing. Tomáš Gramblička |
Nové analytické postupy pro analýzu organických polutantů v oblasti biomonitoringu New analytical approaches for analysis of organic pollutants within biomonitoring |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2024 | Ing. Nela Průšová |
Vznik modifikovaných mykotoxinů v průběhu sladařství a pivovarství, objasnění jejich struktury a možnosti jejich minimalizace Formation of modified mycotoxins during malting and brewing, their structural elucidation and minimization options |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
2024 | Ing. Jakub Tomáško |
Implementace analytických metod pro hodnocení expozice člověka chlorovaným parafínům Implementation of analytical methods for the assessment of human exposure to chlorinated paraffins |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2022 | Ing. Michaela Rektorisová |
Efektivní strategie odhalování falšování potravin a doplňků stravy Effective strategies aimed at food fraud detection |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2022 | Ing. Klára Navrátilová |
Nové, efektivní postupy hodnocení kvality potravin a jejich autentikace Novel, effective strategies of food quality assessment and authentication |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2022 | Ing. Barbora Pohořelá |
Nutriční hodnocení rybích výrobků a pokrmů pro celodenní stravu Nutritional assessment of fish products and meals for total-day diet |
doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
2021 | Ing. Hana Chmelařová (roz. Novotná) |
Metabolomické profilování jako významný nástroj pro kontrolu kvality a autenticity potravin Metabolomic profiling as an important tool for food quality and authenticity control |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2021 | Ing. Dana Schusterová |
Nové strategie pro analýzu residuí pesticidů a jejich metabolitů v potravinách New strategies for the analysis of pesticide residues and their metabolites in food |
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2020 | Aristeidis Tsagkaris, Ms.C. |
Enzymový test pro screening inhibitorů cholinesteráz využívající ´chytrý telefon´ Smartphone-based enzyme assays for cholinesterase inhibitors screening |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2020 | Ing. Vít Kosek |
Vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie jako účinný nástroj pro metabolomické studie High-resolution mass spectrometry as an efficient tool for metabolomics studies
|
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2020 | Ing. Andrea Poláchová |
Komplexní hodnocení expozice člověka organickým polutantům Complex assessment of human exposure to organic pollutants
|
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2020 | Ing. Aleš Krmela |
Studium biologicky aktivních látek v rostlinách a potravních doplňcích Study of biologically active substances in plants and food supplements
|
doc. Dr. Ing. Věra Schulzová |
2020 | Ing. Kamila Hůrková |
Vysokorozlišovací hmotností spektrometrie v analýze potravin a životního prostředí High resolution mass spectrometry in food authenticity |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2019 | Ing. Marie Fenclová |
Studium biologicky aktivních látek pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie Study of biologically active compounds by high resolution mass spectrometry |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2019 | Ing. Kateřina Urbancová |
Aplikace kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií při komplexním hodnocení biologických vzorků Application of liquid chromatography coupled to mass spectrometry in the comprehensive evaluation of biological samples |
doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2019 | Bhave Apurva M.Sc. |
Biologicky aktivní látky v léčivých rostlinách Biologically Active Compounds in Medicinal Plants |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2018 | Ing. Beverly Bělková |
Procesní kontaminanty v tepelně opracovaných potravinách: kritické zhodnocení vlivu různých faktorů Processing contaminants in thermally processed foodstuff: a critical assessment of the impact of various factors |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2018 | Ing. Jakub Fišnar |
Ztráty tokoferolů během kulinárního zpracování potravin Tocopherol losses during culinary processing of foods |
doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. |
2018 | Ing. Michal Stupák |
Využití plynové chromatografie ve spojení s různými typy hmotnostně spektrometrických detektorů pro hodnocení kvality a bezpečnosti vybraných potravin Application of gas chromatography coupled to various types of mass spectrometric detectors for quality and safety evaluation of selected foodstuffs |
doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2018 | Ing. Monika Sabolová |
Změny lipidů během zpracování a skladování potravin Changes of lipids during food processing and storage |
doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
2017 | Ing. Jaromír Hradecký |
Rychlé hmotnostně spektrometrické metody pro sledování nízkomolekulárních složek potravin Rapid mass spectrometric methods for analysing low molecular food components |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2017 | Ing. Zbyněk Džuman |
Integrované generické metody pro simultánní stanovení mykotoxinů, rostlinných toxinů a reziduí pesticidů; vývoj a aplikace pro analýzu potravin a krmiv Integrated generic methods for determination of mycotoxins, plant toxins, and pesticide residues; development and application for analysis of food and feed |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
2017 | Ing. Darina Lanková |
„Nové“ organohalogenované kontaminanty v prostředí člověka „New“ organohalogen contaminants in human environment |
doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
2017 | Ing. Anna Hurajová |
Studium přírodních biologicky aktivních sloučenin v zemědělských plodinách a potravinách s využitím progresivních analytických metod Study of natural biologically active compounds in crop and food employing progressive analytical methods |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2017 | Mgr. Ing. Diana Chrpová |
Antioxidační působení některých přirozených složek stravy Antioxidant activity of selected natural dietary components |
doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
2017 | Ing. Vojtěch Ilko |
3-Chlorpropan-1,2-diol v potravinách a reaktivita v modelových systémech 3-Chloropropane-1,2-diol in foodstuffs and reactivity in model systems |
doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
2017 | Ing. Jana Kováčová (roz. Urbanová) |
Inovační strategie v multidetekční analýze reziduí pesticidů a dalších rizikových kontaminantů Innovative strategies in multidetection analysis of pesticide residues |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2017 | Ing. Zdenka Vepříková |
Mykotoxiny v potravinách a krmivech: vliv zpracovatelských technologií Mycotoxins in Food and Feed: Influence of Processing Technologies |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
2017 | Ing. Vojtěch Hrbek |
Aplikace hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru v analýze potravin Application of ambient mass spectrometry in food analysis |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2017 | Ing. Veronika Krtková |
Moderní analytické postupy pro nově identifikovaná rizika v oblasti chemické bezpečnosti potravin Modern analytical approaches for newly identified risks in the field of chemical food safety |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2014 | Ing. Veronika Forštová (roz. Bartáčková) |
Využití hmotnostně spektrometrických technik pro komplexní hodnocení kvality a bezpečnosti tepelně zpracovaných potravin na bázi brambor a cereálií Application of mass spectrometric techniques for complex quality and safety assessment of heat treated potato and cereal foods |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2013 | Ing. Kamila Kalachová |
Nové strategie sledování biologicky aktivních kontaminantů Novel strategies in the analysis of environmental contaminants |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2012 | Ing. Petra Hrádková |
Studium průniku průmyslových kontaminantů do potravních řetězců Study of release of industrial contaminants into food chains |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
2012 | Ing. Lucie Drábová |
Nové postupy pro studium osodu kontaminantů v potravinách a prostředí Novel approaches to study the fate of contaminants in food and environment |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2012 | Ing. Lucie Čechovská (roz. Jarolímová) |
Sledování antioxidační aktivity produktů Maillardovy reakce v modelových systémech a vybraných potravinách rostlinného původu The antioxidant activity evaluation of Maillard reaction products in model systems and selected plant foods |
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. |
2012 | Ing. Ondřej Lacina |
Inovativní techniky v analýze reziduí potravinových kontaminantů Novel techniques in analysis of food contaminant residues |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2012 | Ing. Alexandra Malachová (roz. Krplová) |
Osud mykotoxinů v průběhu primárního a sekundárního zpracování cereálií The occurrence of mycotoxins in cereals and their fate during |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2011 | Ing. Marta Václavíková (roz. Kostelanská) |
Výskyt maskovaných mykotoxinů v cereáliích a cereálních produktech Masked mycotoxins: Occurrence in cereals and products thereof |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2011 | Ing. Jaromír Lojza |
Fytoestrogeny a další biologicky aktivní složky potravin Phytoestrogens and other biologically active compounds of foods |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2011 | Ing. Milena Zachariášová |
Mykotoxiny: nové přístupy v analýze a zajištění minimalizace výskytu v potravimách Mycotoxins: new analytical approaches and ways of minimising their occurrence in food |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2011 | Ing. Lukáš Václavík |
Využití hmotnostní spektrometrie v otevřené atmosféře pro hodnocení bezpečnosti a kvality potravin Application of ambient mass spectrometry for food safety and quality assessment |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2011 | Ing. Lucie Buřičová |
Antioxidační aktivita vybraných léčivých rostlin Antioxidant capacity of selected medicinal plants |
Ing. Zuzana Réblová Ph.D. |
2011 | Ing. Dobromila Leitnerová (roz. Lukešová) |
Posuzování aroma ve vybraných výrobcích metodami senzorické analýzy Evaluation of aroma in selected products by methods of sensory analysis |
Dr. Ing. Zdeňka Panovská |
2010 | Ing. Abd El-Moneim Ahmed Mahmoud Eman |
Změny lipidů během mikrovlnného a konvenčního ohřevu "Srovnávací studie pro management gastronomických provozů v Praze a Alexandrii" The changes of lipids during microwave and conventional heating |
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. |
2010 | Ing. Lenka Lojzová (roz. Dunovská) |
Aplikace moderních analytických metod pro sledování toxických látek vznikajících při výrobě a skladování potravin Application of modern analytical methods for the monitoring of toxic compounds generated during food production and storage |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2010 | Ing. Lubomír Karásek |
Primární metabolity perzistentních organochlorových sloučenin v jednotlivých článcích potravních řetězců Primary metabolites of persistent organochlorinated compound in the individual segamnts of the food chains |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2009 | Ing. Jana Bernášková |
Změny sacharidů během technologického zpracování luštěnin Effect of processing on carbohydrates composition of legume seeds |
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. |
2009 | Ing. Zuzana Zelinková |
Vznik esterů 3-chlorpropan-1,2-diolu s mastnými kyselinami v potravinách Formation of 3-chlorpropane-1,2-diol fatty acid esters in food |
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. |
2009 | Ing. Tomáš Kovalczuk |
Aplikace hmotnostně spektrometrických technik v reziduální analýze potravin Application of mass-spectrometric techniques in residual analysis of food |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2009 | Ing. Tomáš Čajka |
Nové přístupy k zefektivnění plynově-chromatografické analýzy potravinových a environmentálních kontaminantů Novel approaches to streamlining gas chromatographic analysis of food and environmental contaminants |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Jana Pulkrabová |
Xenoestrogeny a další biologicky aktivní látky ve vodním ekosystému Xenoestrogens and other biologically active compounds in aquatic ecosystem |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Eva Klimánková |
Hodnocení kvality potravin s využitím moderních chromatografických metod Evaluation of the quality of foodstuffs using modern chromatographic techniques |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Hoang Van Ha |
Inhibice oxidačních reakcí lipidů v potravinách Inhibition of lipid autoxidation reactions in food |
prof. Ing. Jan Pokorný, DrSc. |
2008 | Ing. Marie Suchanová (roz. Jánská) |
Implementace nových přístupů v analýze polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) a jejich derivátů Implementation of novel approaches in analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and their derivatives |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Jana Králová |
Alternariové mykotoxiny ve vybraných plodinách a produktech jejich zpracování Alternaria mycotoxins in selected crops and processed products |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Jana Tichá |
Pesticidy ve výrobním řetězci kojenecké a dětské výživy Pesticide residues in baby food production chain |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Kateřina Lancová |
Vliv technologických operací na obsah fusariových mykotoxinů v cereálních výrobcích The influence of processing technologies on Fusarium mycotoxins in cereal-based foodstuffs |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2008 | Ing. Markéta Borková |
Studium forem stopových prvků v materiálech rostlinného původu Study of trace elements species in plant materials |
doc. Dr. Ing. Richard Koplík |
2007 | Ing. Alena Šedivá |
Vztahy mezi dynamickým senzorickým profilem chuti, textury//potravin a jejich oblibou Relationships between dynamic sensory profiling of food and taste and texture, and their acceptance |
prof. Ing. Jan Pokorný, DrSc. |
2007 | Ing. Pavel Calta |
Výskyt a vznik 3-chlorpropan-1,2-diolu v potravinách Occurence and formation of 3-chlorpropane-1,2-diol in foods |
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. |
2006 | Ing. Radek Peroutka |
Furanokumariny : přirozené toxické sloučeniny v surovinách a potravinách rostlinného původu Furanocoumarins: natural toxic compound in crops and foodstuff of plant origin |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2006 | Ing. Lenka Dobrovolná |
Využití NIR spektrometrie ve výrobě potravin a kosmetiky Usage of NIR spectrometry in food and cosmetic production |
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. |
2006 | Ing. Gabriela Prokůpková( roz. Vladíková) |
Využití mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) při analýze vzorků životního prostředí a potravin The use of a solid-phase microextraction (SPME) for the analysis of environmental and food samples |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2006 | Ing. Radim Štěpán |
Rezidua moderních pesticidů a jejich degradační produkty / metabolity v potravinářských surovinách a produktech Residues of modern pesticides and their degradation products / metabolites in raw food commodities and products |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2006 | Ing. Lucie Černá |
Srovnání tradičního a modifikovaného podzemnicového oleje v modelových potravinových systémech Comparison of traditional and modified peanut oils in model food systems |
prof. Ing.Jan Pokorný, DrSc. |
2005 | Ing. Ondřej Novotný |
Degradační produkty monosacharidů Degradation products of monosaccharides |
prof. Dr. Jan Velíšek |
2005 | Ing. Petr Suchan |
Perzistentní organické polutanty v potravních řetězcích Persistent organic pollutants in the food chains |
doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc. |
2004 | Ing. Rössner Jan |
Aromatické látky vznikající v Maillardově reakci Aromatic compounds arising from the Maillard reaction |
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc. |
2004 | Ing. Lucie Šetková |
Osud organických kontaminantů ve vodním ekosystému The Fate of Organic Contaminants in Aquatic Ecosystem |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2003 | Ing. Michal Godula |
Aplikace moderních chromatografických technik v analýze rezidui pesticidů v potravinách The application of advanced chromatographic techniques in the analysis of pesticide residues in food |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2003 | Ing. Jitka Zrostlíková (roz. Křivánková) |
Implementace moderních a analytických postupů pro sledování pesticidních a příbuzných kontaminantů v biologických matricích Implementation of modern analytical procedures for the monitoring of pesticides and related contaminants in biological materials |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2002 | Ing. Kateřina Maštovská (roz. Alterová) |
Kritické zhodnocení pracovních charakteristik metod použitelných pro stanovení reziduí moderních pesticidů v pitné vodě a potravinách Critical assessment of performance characteristics of methods applicable in determination of multiple residues of modern pesticides in drinking water and foodstuffs |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2002 | Ing. Filip Kotal |
Vývoj a validace analytických metod pro stanovení trichothecenových mykotoxinů v potravinách Development and validation of analytical methods for determination of trichothecene mycotoxins in food |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2002 | Ing. Zuzana Sypecká (roz. Radová) |
Sledování incidence trichothecenových mykotoxinů v zemědělských plodinách a potravinářských produktech Monitoring of occurrence of trichothecene mycotoxins in agriculturally crops and food staff |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2002 | Ing. Monika Tomaniová |
Studium průniku polycyklických aromatických uhlovodíků do potravních řetězců Transfer of polycyclic aromatic hydrocarbons through food chains |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
2000 | Ing. Pavel Gregor | Sledování zastoupení a změn perzistentních organických kontaminantů v biotické složce životního prostředí | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1999 | Ing. Zuzana Réblová | Degradace lipidů za vysoké teploty | prof. Ing. Jan Pokorný, DrSc. |
1999 | Ing. Jana Kohoutková | Interference organických kontaminantů s technologicky významnými plísněmi | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1998 | Ing. Karel Cejpek | Polycyklické aromatické uhlovodíky ve vybraných potravinových komoditách | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1997 | Ing. Zdeňka Panovská | Studium vlivu vybraných agroekologických faktorů na hladiny toxických glykoalkaloidů v bramborách | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1997 | Ing. Kateřina Holadová | Estery ftalové kyseliny v potravinářských surovinách a výrobcích | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1997 | Ing. Roman Schoula | Studium osudu kongenerů polychlorovaných bifenylů v biotické složce životního prostředí | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1996 | Ing. Jan Poustka | Optimalizace přípravy vzorku pro multidetekční stopovou analýzu | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
1993 | Ing. Věra Schulzová | Sledování stability a osudu některých regulátorů růstu používaných v zemědělství | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |