Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Kateřina Nořinská
iduzel: 29961
idvazba: 38144
šablona: stranka
čas: 27.1.2023 23:04:56
verze: 5254
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 29961
idvazba: 38144
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: 'cs'
iduzel: 29961
path: 8548/15102/15103/15106/15269/18561/29750/29946/29948/29961
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Citlivost populace na soli kyseliny glutamové

Autor: Bc. Kateřina Nořinská
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská

 

Člověk je svými smysly schopen rozlišit pět základních chutí- sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Poslední uvedená základní chuť je pro veřejnost méně známá. Chuť umami, která je popisována jako pikantní či lahodná chuť, vykazují soli aminokyseliny kyseliny glutamové – glutamany a 5 ́-ribonukleotidy - inosinát a guanylát. Chuť umami identifikoval v roce 1908 japonský vědec Kikuane Ikeda při extrakci kyseliny glutamové a tento objev vedl k výzkumu L‑glutamové kyseliny a jejích solí, které jsou přirozenou součástí potravin a používají se v průmyslu i jako potravinářská aditiva.

Nejnovější studie poukazují na možnou ageusii (= ztráta schopnosti vnímat chuťové podněty) některých jedinců v populaci na glutaman sodný. V mé práci byly pro zkoumání ageusie použity testy na vnímání chuti umami, zkoušky rozpoznání základních roztoků, trojúhelníkové zkoušky a testy prahu citlivosti na glutaman sodný celkově u 548 hodnotitelů ve věku 20-65 let.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:21, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi