Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce E - Kateřina Formánková

Antioxidační kapacita nerozpustných složek piv

Autor: Bc. Kateřina Formánková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Karel Cejpek

 

Pivo, slabě alkoholický nápoj, patří díky vysoké spotřebě v České republice mezi jeden z nejvýznamnějších zdrojů přírodních antioxidantů. V nefiltrovaném pivu se antioxidanty objevují ve dvou formách, a to rozpustné nebo vázané na nerozpustném podílu. Zatímco antioxidační kapacita filtrovaných piv je celkem hojně stanovována, antioxidantům vázaným nebo zahrnutým do nerozpustného podílu pozornost dosud věnována prakticky nebyla. Přitom tato frakce může mít významný podíl na celkové antioxidační kapacitě (AOC) kvasnicových a nefiltrovaných piv. Nerozpustné antioxidanty mohou hrát důležitou roli např. při udržování žádoucího redoxního stavu v dolní části zažívacího traktu člověka.

Cílem této práce bylo získat údaje o množství antioxidantů vázaných na nerozpustných složkách piv a zároveň celkovou antioxidační kapacitu kvasnicových a nefiltrovaných piv různého typu. Pro měření byla použita spektrofotometrická metoda pro zhášení radikálů ABTS+ [2,2'‑azino‑bis(3‑ethylbenzothiazolin-6-sulfonová kyselina)] jak v roztoku, tak suspenzi. Podíl nerozpustných složek piva na celkovém AO účinku činí 8‒30%. Byla také měřena AOC isolovaného pevného podílu piv, jehož hodnoty se pohybovaly v rozmezí 0,02 – 0,46 mol TE/kg sušiny.

Aktualizováno: 17.11.2016 23:34, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi