Autentikace geografického původu olivového oleje
Autor: | Bc. Aneta Bumbová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Evropská unie je největším producentem, exportérem, ale i spotřebitelem olivového oleje na světě, který je vzhledem ke své kvalitě a ceně jednou z nejčastěji falšovaných potravinářských komodit. Jeho falzifikací dochází nejen k ekonomickým ztrátám, ale potencionálně i k ohrožení zdraví konzumentů. K ověření autenticity olivového oleje lze kromě přístupů cílové analýzy využít také metabolomiku, necílový přístup analýzy nízkomolekulárních látek (˂ 1000 Da) vzorku. Tato moderní strategie byla aplikována pro klasifikaci olivových olejů dle geografického původu s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostně‑spektrometrickou detekcí (U-HPLC‒HRMS/MS) a následného statistického zpracování dat. Pro tento účel bylo analyzováno celkem 78 vzorků extra panenských olivových olejů v rámci aktivity WP4 projektu Foodintegrity a vytvořeny statistické modely pro klasifikaci vzorků dle geografického původu na evropské a mimoevropské.