Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce E - Aneta Bumbová

Autentikace geografického původu olivového oleje

Autor: Bc. Aneta Bumbová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

 

Evropská unie je největším producentem, exportérem, ale i spotřebitelem olivového oleje na světě, který je vzhledem ke své kvalitě a ceně jednou z nejčastěji falšovaných potravinářských komodit. Jeho falzifikací dochází nejen k ekonomickým ztrátám, ale potencionálně i k ohrožení zdraví konzumentů. K ověření autenticity olivového oleje lze kromě přístupů cílové analýzy využít také metabolomiku, necílový přístup analýzy nízkomolekulárních látek (˂ 1000 Da) vzorku. Tato moderní strategie byla aplikována pro klasifikaci olivových olejů dle geografického původu s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostně‑spektrometrickou detekcí (U-HPLC‒HRMS/MS) a následného statistického zpracování dat. Pro tento účel bylo analyzováno celkem 78 vzorků extra panenských olivových olejů v rámci aktivity WP4 projektu Foodintegrity a vytvořeny statistické modely pro klasifikaci vzorků dle geografického původu na evropské a mimoevropské.

Aktualizováno: 17.11.2016 23:22, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi