Ověření aplikačního potenciálu superkritické fluidní chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií pro analýzu kontaminantů v potravinových matricích
Autor: | Bc. František Krátký |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
Ing. Monika Tomaniová, Ph.D. |
Zemědělské produkty jsou významnou součásti diety člověka. Při jejich výrobě však může docházet ke kontaminaci látkami, které negativně působí na lidské zdraví. Tyto látky se v zemědělských produktech vyskytují buď přirozeně, v důsledku růstu plísní díky nepříznivým teplotám a vlhkosti při sklizni, skladování i zpracování (mykotoxiny), nebo zásahem člověka použitím různých agrochemikálií na podporu růstu a ochrany plodin (pesticidy). Rezidua těchto kontaminujících látek je nutno sledovat.
Běžně se tyto látky stanovují pomocí chromatografických metod ve spojení s různými typy detekce, nejčastěji hmotnostně spektrometrické (MS). Problém však mohou představovat matrice s vyšším obsahem tuku. Při izolaci cílových látek dochází ke koizolaci i značného podílu lipidické frakce, která má negativní vliv na separaci i vlastní chromatografický systém. Z tohoto důvodu je nutné koextrakt, často složitými způsoby, odstraňovat. Superkritická fluidní chromatografie (SFC), využívající nepolárního CO2, jako mobilní fáze, je schopna analyzovat a eluovat lipidickou složku, a tím nabízí velmi elegantní řešení tohoto problému. V rámci realizované studie byla ověřena možnost využití SFC-MS pro stanovení mykotoxinů (aflatoxinů) i pesticidů v tučných matricích (arašídy, olej).