Rezidua pesticidů v potravních doplňcích na bázi bylinných čajů
Autor: | Bc. Jana Kotschwarová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
Ing. Marie Suchanová, Ph.D., Ing. Jana Ondřejková |
Bylinné čaje se řadí spolu s černým a zeleným čajem mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje světa. Na trh jsou tyto čaje uváděny jako potraviny, doplňky stravy či jako léčivé přípravky. Díky obsahu zdraví prospěšných látek v bylinách mohou mít příznivý vliv na zdraví člověka. Kvůli vyšším výnosům a ochraně rostlin bývají byliny často ošetřovány pesticidními přípravky, jejichž rezidua mohou přecházet i do čajových výluhů, což může mít nepříznivý vliv na zdraví konzumentů. Cílem práce bylo stanovit obsah reziduí pesticidů v bylinných čajích dostupných v tržní síti ČR.
Rezidua pesticidů byla z bylinných čajů extrahována pomocí metody QuEChERS s přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi a následným vymražením. Separace, identifikace a kvantifikace reziduí byla provedena pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí. Validace metody byla provedena pomocí analýzy vzorku bez přirozeného obsahu reziduí pesticidů záměrně kontaminovaného známým množstvím standardů stanovovaných látek.
Celkem bylo analyzováno 19 bylinných čajů, z nichž žádný nepřekročil legislativní limity. U čtyř vzorků nebyla nalezena žádná rezidua, maximální počet reziduí ve vzorcích byl šest.