Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce D - Veronika Hyžíková

Nutriční hodnocení vybrané celodenní diety se zvýšeným obsahem proteinů

Autor: Bc. Veronika Hyžíková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

 

V posledních letech roste zájem obyvatelstva o výživu a alternativní způsoby stravování. ČR patří momentálně mezi země s největším výskytem obezity a převládá u nás tzv. „laický“ způsob redukce nadváhy. Představa lidí většinou spočívá ve vizi zbavit se přebytečných kilogramů lehce a bez větší práce. Často proto lidé investují do drahých diet, které většinou přináší pouze jojoefekt. Příkladem může být např. dieta s vyšším obsahem proteinů, kdy je základní jídelníček tvořen z 20-25 % (někdy dokonce více) bílkovin, ale dokáže dodat tělu všechny důležité látky. Při vhodné indikaci a psychoterapeutickém vedení, by byla tato dieta vydatným pomocníkem při redukci nadváhy. Problém redukčních diet je především u dospívajících dívek, kdy tyto diety zvyšují riziko vzniku poruch příjmu potravy a u ostatních vedou často k již zmíněnému jojoefektu. Další problém dlouhodobého příjmu vyššího obsahu proteinů ve stravě tkví v zatížení ledvin, vyčerpání vitaminů a iontů a zatížení žaludku. Po skončení této diety by měla být zachována určitá pohybová aktivita, aby se případné hmotnostní úbytky udržely. Cílem práce bylo porovnat obsah proteinů a dalších nutrientů v týdenní dietě a určit rozdíly mezi uvedenými informacemi a zjištěnými hodnotami. Porovnání pak poukázalo na některé rozdíly v kalkulovaných pokrmech.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:54, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi