Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce C - Anna Kronusová

Maskování hořké chuti sladidel

Autor: Bc. Anna Kronusová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská

 

Sladidla se řadí mezi potravinářské přídatné látky označené kódem E. Přidávají se do  potravin a nápojů za účelem udělení sladké chuti a snížení energetické hodnoty výrobku. U mnoho z nich se ovšem objevuje nežádoucí hořké a kovové doznívání, které se zkoumá a maskuje různými činidly. V roce 2011 bylo v EU povoleno nové sladidlo z rostliny Stévie.

Z ní bylo izolováno přes 30 různých steviol-glykosidů, jejichž vlastnosti a směsi se zkoumají. Cílem této práce je senzorické hodnocení vybraných směsí steviol-glykosidů dodaných firmou CzechPak Manufacturing s.r.o. Byla provedena pořadová a trojúhelníková zkouška jednotlivých roztoků sladidel a také čajů těmito sladidly oslazenými za účelem zjištění, která ze směsí má nejlepší chuť a vůni a byla by nejvhodnější pro širší použití. Pořadovou zkouškou byla také hodnocena chutnost, sladkost a hořkost čajových výluhů.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:21, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi