Maskování hořké chuti sladidel
Autor: | Bc. Anna Kronusová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská |
Sladidla se řadí mezi potravinářské přídatné látky označené kódem E. Přidávají se do potravin a nápojů za účelem udělení sladké chuti a snížení energetické hodnoty výrobku. U mnoho z nich se ovšem objevuje nežádoucí hořké a kovové doznívání, které se zkoumá a maskuje různými činidly. V roce 2011 bylo v EU povoleno nové sladidlo z rostliny Stévie.
Z ní bylo izolováno přes 30 různých steviol-glykosidů, jejichž vlastnosti a směsi se zkoumají. Cílem této práce je senzorické hodnocení vybraných směsí steviol-glykosidů dodaných firmou CzechPak Manufacturing s.r.o. Byla provedena pořadová a trojúhelníková zkouška jednotlivých roztoků sladidel a také čajů těmito sladidly oslazenými za účelem zjištění, která ze směsí má nejlepší chuť a vůni a byla by nejvhodnější pro širší použití. Pořadovou zkouškou byla také hodnocena chutnost, sladkost a hořkost čajových výluhů.