Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce C - Lucie Kreichová

Stanovení karotenoidů ve vaječných žloutcích a krmivu

Autor: Bc. Lucie Kreichová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Věra Schulzová

 

Karotenoidy jsou žluté a oranžové pigmenty především rostlin, hub, řas a mikroorganismů. Některé karotenoidy jsou důležité především pro to, že jsou provitaminem vitaminu A a jiné zas pro své antioxidační schopnosti. Živočichové si je syntetizovat neumí, proto je potřeba je přijímat ve stravě. Je také znám transfer karotenoidů ze stravy do živočišných produktů, jako jsou například vejce. V České republice jsou oblíbená a spotřebiteli preferovaná vejce se sytě žlutou až oranžovou barvou žloutku. Proto se producenti vajec snaží do krmiva nosnic přidávat různé příměsi, pro dosažení atraktivní barvy. Takové příměsi mohou být řasy chlorela a scenedesmus, květy afrikánů a v některých případech také syntetické karotenoidy.

Pomocí metody vysoko-účinné kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole (HPLC‒DAD) byl sledován obsah karotenoidů ve vzorcích žloutků z testovaných skupin nosnic, přikrmovaných různými krmnými směsmi obsahující chlorelu, scenedesmus a květy afrikánů. Sledován byl především obsah luteinu a barva žloutků. Nejvýraznější barva a nejvyšší obsah karotenoidů byl pozorován u skupiny nosnic, které měly v krmné směsi okvětní lístky afrikánů, v závěsu byla chlorela a vliv na barvu mělo i standardní krmivo s přídavkem karotenoidů.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:15, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi