Složení a nutriční hodnocení sójových nápojů
Autor: | Bc. Šarlota Smutná |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
Sójové nápoje se na trhu prezentují především jako rostlinná alternativa k mléku, smetaně či šlehačce. Mohou být vyhledávány lidmi, kteří trpí laktosovou intolerancí nebo alergií na mléčné bílkoviny. Česká legislativa rozlišuje sójové nápoje a sójové nápoje v prášku. U obou druhů výrobků je stanoven maximální obsah tuku 30 % hm. v sušině a minimální obsah bílkovin 1,8 % hm. u sójových nápojů a 20 % hm. u sójových nápojů v prášku. Předmětem této práce bylo stanovení obsahu tuku a zastoupení mastných kyselin (MK) u sójových nápojů a sójových nápojů v prášku, které jsou běžně dostupné v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno 16 vzorků, z toho 6 tekutých sójových nápojů, 6 sójových nápojů v prášku, 2 sušené alternativy ke smetaně a 2 tekuté alternativy ke smetaně a šlehačce. Dále byla provedena senzorická analýza těchto výrobků panelem odborných posuzovatelů. Tuk byl extrahován směsí hexan:diethylether. MK byly po derivatizaci na methylestery stanoveny metodou GC‒FID. V několika vzorcích byly nalezeny nežádoucí trans-mastné kyseliny. Na základě stanoveného profilu MK a výživových hodnot uvedených výrobci byly jednotlivé nápoje zhodnoceny z nutričního hlediska.