Aplikace infračervené spektrometrie pro profilovou charakterizaci kapalných a pevných vzorků
Autor: | Bc. Michaela Řičařová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
S falšováním potravin se setkáváme neustále. Mezi poměrně drahé a různě falšované komodity patří například med, který je předmětem zkoumání v této práci. Vzhledem k relativně častému výskytu problémů s původem a složením medu, je potřeba rozvíjet nové postupy, jak jeho kvalitu kontrolovat. V poslední době se do popředí dostávají spektroskopické metody, jako například IR spektrometrie s Fourierovou transformací. Jedná se o rychlou, nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální přípravu vzorku a lze aplikovat i mimo laboratoř.
Cílem této práce bylo testovat vhodnost metody infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací ve spojení s ATR technikou (technika úplného zeslabeného odrazu) pro analýzu medu. Práce byla zaměřena na použití metody pro rozlišení květových a medovicových medů, rozlišení čistého medu od medu s přídavkem kukuřičného sirupu a rozlišení medů z různých oblastí ČR i ze zahraničí. Pro tento účel bylo využito matematicko-statistického zpracování naměřených spekter v softwaru TQ Analyst.
Pomocí PCA analýzy se podařilo rozlišit medy květové od medů medovicových i medy s přídavkem sirupu. Vhodnost metody pro geografické rozlišení se na testovaném souboru vzorků prokázat nepodařilo.