Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Michaela Řičařová

Aplikace infračervené spektrometrie pro profilovou charakterizaci kapalných a pevných vzorků

Autor: Bc. Michaela Řičařová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Dr. Ing. Jan Poustka

 

S falšováním potravin se setkáváme neustále. Mezi poměrně drahé a různě falšované komodity patří například med, který je předmětem zkoumání v této práci. Vzhledem k relativně častému výskytu problémů s původem a složením medu, je potřeba rozvíjet nové postupy, jak jeho kvalitu kontrolovat. V poslední době se do popředí dostávají spektroskopické metody, jako například IR spektrometrie s Fourierovou transformací. Jedná se o rychlou, nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální přípravu vzorku a lze aplikovat i mimo laboratoř.

Cílem této práce bylo testovat vhodnost metody infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací ve spojení s ATR technikou (technika úplného zeslabeného odrazu) pro analýzu medu. Práce byla zaměřena na použití metody pro rozlišení květových a medovicových medů, rozlišení čistého medu od medu s přídavkem kukuřičného sirupu a rozlišení medů z různých oblastí ČR i ze zahraničí. Pro tento účel bylo využito matematicko-statistického zpracování naměřených spekter v softwaru TQ Analyst.

Pomocí PCA analýzy se podařilo rozlišit medy květové od medů medovicových i medy s přídavkem sirupu. Vhodnost metody pro geografické rozlišení se na testovaném souboru vzorků prokázat nepodařilo.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:37, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi