Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Kamila Richterová

Fenolické sloučeniny v zelenině

Autor: Bc. Kamila Richterová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela, Ing. Michaela Škopíková

 

Fenolické látky jsou rozsáhlou skupinou fytochemikálií, jejichž společným znakem je benzenové jádro ve struktuře molekuly. Jde o sekundární metabolity rostlin vykazující různé biologické účinky. V lidském organismu zastávají především úlohu antioxidantů. Nejvýznamnější skupinou fenolických látek s antioxidačním účinkem jsou flavonoidy. Hlavními skupinami flavonoidů jsou katechiny, flavanony, flavanoly, flavony, flavonoly, anthokyanidiny a isoflavony.

V rámci prezentované studie byly metodou ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (U-HPLC‒MS) identifikovány nejvýznamnější fenolické sloučeniny mrkve a řepy a byl studován vliv skladování na jejich hladiny.

Mrkev obsahuje především deriváty kyseliny kávové, ferulové a kyselinu kumaroylchinovou, na nejvyšších hladinách byla detekována kyselina chlorogenová, která je velmi nestabilní a její hladiny jsou významně ovlivněny podmínkami skladování.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:34, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi