Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Tereza Pávková

Vliv pěstování a skladování na hladiny karotenoidů v mrkvi

Autor: Bc. Tereza Pávková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela, Ing. Michaela Škopíková

 

Karotenoidy jsou biologicky aktivní látky vyskytující se především v rostlinných materiálech. Tyto látky jsou známy pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi které patří například antioxidační aktivita a prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a rakovině. Některé z karotenoidních látek, jako například β-karoten, jsou navíc provitaminy vitaminu A, který je nezbytný pro správný embryonální vývoj a správnou funkčnost oka. Karotenoidy jsou velmi nestabilní ‑ rozkládají se při vyšší teplotě, vlivem slunečního záření či vzdušného kyslíku. Jejich obsah tedy závisí nejen na druhu rostliny a způsobu pěstování, ale také na způsobu zpracování a skladování.

V této práci byl sledován obsah α-karotenu, β-karotenu a luteinu ve vzorcích mrkve skladované v chladírenských a mrazírenských podmínkách metodou vysoko-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC‒DAD). Dále byly sledovány hladiny karotenoidů, vitaminu C a sušina u dvou odrůd mrkví (Afalon a Cortina) pěstovaných konvenčně, ekologicky a v integrovaném pěstebním systému.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:32, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi