Charakterizace silymarinového komplexu pro hodnocení doplňků stravy pomocí techniky U-HPLC–QTOF MS s iontovou mobilitou
Autor: | Bc. Veronika Palůchová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Marie Fenclová |
Doplňky stravy, především ty vyrobené na přírodní bázi, získávají v posledních letech na oblíbenosti. Patří sem i doplňky stravy vyrobené na bázi ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Převážnou většinu extraktu získaného z této rostliny tvoří silymarin, v jehož souvislosti je uváděna řada pozitivních účinků, především hepatoprotektivních a antioxidačních. Silymarin je komplex celé řady dílčích složek (zejména flavonolignanů silybinu, silychristinu, silydianinu, isosilybinu, 2,3-dehydrosilybinu a taxifolinu), přičemž většina z nich se zde vyskytuje ve formě diastereoisomerů. Vzhledem ke své komplexnosti bývá obsah těchto látek v doplňcích stravy vyjadřován jako obsah celkového silymarinu a chybí tak informace o zastoupení jednotlivých složek. Cílem této práce bylo charakterizovat silymarinový komplex a získat přesnější informace o počtu izomerních forem a kvantitativním zastoupení jednotlivých složek. Pro separaci a detekci jednotlivých izomerních forem flavonolignanů byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu QTOF v zapojení s iontovou mobilitou, která umožňuje třetí dimenzi separace iontů (na základě prostorové velikosti molekul).