Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Petra Nenáhlová

Brusinka vs. klikva – autentikace technologicky zpracovaných plodů

Autor: Bc. Petra Nenáhlová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

 

Falšování brusnice brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) klikvou velkoplodou (Vaccinium macrocarpon L.) je přetrvávajícím problémem týkajícím se nejen jedno druhových potravin, jako jsou mražené či sušené plody, ale především různě technologicky zpracovaných více složkových potravin, mezi které patří např. müsli výrobky se sušeným ovocem, brusinkové masové paštiky, ovocné brusinkové nápoje, brusinkové sterilované přílohy aj.

V této práci byla využita technika ultra-vysoce účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC‒HRMS/MS) s následnou chemometrickou multivariační analýzou dat za účelem autentikace druhu ovoce použitého k výrobě potravin s deklarovaným obsahem brusnice brusinky. Analyzováno bylo 13 vzorků ovocných šťáv a 17 vzorků sterilovaného ovoce, ve kterých byly vyhledávány charakteristické markery, identifikované v předchozích experimentech analýzou polárního extraktu čerstvých a sušených plodů brusnice brusinky a klikvy velkoplodé. Prokázáním přítomnosti těchto markerů v analyzovaných vzorcích je možné určit, zda je druh ovoce skutečně přítomného ve výrobku ve shodě s deklarací na obale výrobku a zároveň také posoudit stabilitu vybraných markerů během technologického zpracování obou druhů ovoce.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:19, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi