Stanovení inhibitorů PDE-5 v doplňcích stravy
Autor: | Bc. Lucie Zápalová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D., Ing. Zbyněk Džuman |
Doplňky stravy jsou stále se rozvíjející komoditou na světovém trhu. Lidé jim rádi dávají přednost před syntetickými léčivy v domnění, že jsou bezpečnější přírodní alternativou v léčbě různých chorob nebo jen neškodnou prevencí. Nejenže doplňky stravy jsou dle zákona potravinami a nemohou tedy deklarovat léčebné účinky, také jejich kontrola není tak striktní jako u léčivých přípravků, díky čemuž je zde prostor pro jejich falšování, které bývá často realizováno přídavkem syntetických léčiv pro zvýšení léčebného účinku doplňků stravy. Jednou z nejpopulárnějších skupin doplňků stravy jsou doplňky stravy na podporu erekce. Tyto výrobky bývají často falšovány syntetickými inhibitory fosfodiesterázy typu 5, což jsou syntetická léčiva prodlužující dobu erekce. V rámci této práce byla zavedena a optimalizována analytická metoda využívající techniku ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií. V rámci optimalizace chromatografické separace byly testovány různé mobilní fáze a různé eluční gradienty. Optimalizace hmotnostně-spektrometrické části metody byla zaměřena na parametry ionizace a detekce a také na fragmentaci. Pomocí této metody byl nakonec analyzován soubor 10 vzorků doplňků stravy na podporu erekce.