Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce A - Bc. Lucie Zápalová
iduzel: 29958
idvazba: 38141
šablona: stranka
čas: 27.1.2023 21:04:03
verze: 5254
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 29958
idvazba: 38141
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'uapv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: 'cs'
iduzel: 29958
path: 8548/15102/15103/15106/15269/18561/29750/29946/29947/29958
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení inhibitorů PDE-5 v doplňcích stravy

Autor: Bc. Lucie Zápalová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D., Ing. Zbyněk Džuman

 

 

Doplňky stravy jsou stále se rozvíjející komoditou na světovém trhu. Lidé jim rádi dávají přednost před syntetickými léčivy v domnění, že jsou bezpečnější přírodní alternativou v léčbě různých chorob nebo jen neškodnou prevencí. Nejenže doplňky stravy jsou dle zákona potravinami a nemohou tedy deklarovat léčebné účinky, také jejich kontrola není tak striktní jako u léčivých přípravků, díky čemuž je zde prostor pro jejich falšování, které bývá často realizováno přídavkem syntetických léčiv pro zvýšení léčebného účinku doplňků stravy. Jednou z nejpopulárnějších skupin doplňků stravy jsou doplňky stravy na podporu erekce. Tyto výrobky bývají často falšovány syntetickými inhibitory fosfodiesterázy typu 5, což jsou syntetická léčiva prodlužující dobu erekce. V rámci této práce byla zavedena a optimalizována analytická metoda využívající techniku ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií. V rámci optimalizace chromatografické separace byly testovány různé mobilní fáze a různé eluční gradienty. Optimalizace hmotnostně-spektrometrické části metody byla zaměřena na parametry ionizace a detekce a také na fragmentaci. Pomocí této metody byl nakonec analyzován soubor 10 vzorků doplňků stravy na podporu erekce.

Aktualizováno: 13.11.2016 22:43, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi