Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce A - Bc. Jana Vrzalová

Charakterizace rybích olejů pomocí infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a jiných metod

Autor: Bc. Jana Vrzalová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Dr. Ing. Jan Poustka

 

V posledních desetiletích dochází ke zvýšení incidence kardiovaskulárních onemocnění. Tato skutečnost je často spojována se změnou lidské diety ve smyslu poklesu příjmu esenciálních mastných kyselin (EFA), obzvláště kyseliny eikosapentaenové (EPA, C20:5n3) a dokosahexaenové (DHA, C22:6n3). Tradičním zdrojem EFA jsou mořské ryby, jejichž dostupnost směrem do vnitrozemí klesá. Deficit těchto kyselin je možné snížit suplementací doplňky stravy, které obsahují rybí olej s vysokým obsahem EPA a DHA.

Jedním z dílčích cílů této práce byla časová studie zaměřená na chemické změny probíhající při skladování za různých teplotních podmínek. Procesy byly sledovány rychlou metodou infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (ATR‒FTIR). Dalším cílem bylo stanovení profilu mastných kyselin klasickou metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem (GC‒FID). Zjištěné obsahy EPA a DHA byly srovnány s deklarací na obalu výrobku. V neposlední řadě byla studována forma výskytu EPA a DHA v doplňcích stravy moderní ambientní metodou přímé analýzy v reálném čase (DART) ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (HRMS). Pomocí uvedených metod byly zjištěny rozdíly ve složení testovaných doplňků stravy na bázi rybího oleje, které byly zhodnoceny s ohledem na obsah aktivních složek a deklaraci uvedenou výrobcem.

Aktualizováno: 13.11.2016 22:41, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi