Příjem smažených potravin
Autor: | Bc. Kamila Karolína Vejdovská |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. |
V současnosti patří proces smažení mezi nejčastěji používané metody k přípravě pokrmů a smažené potraviny se těší velké oblibě po celém světě. Zvýšená konzumace těchto potravin však s sebou přináší určitá rizika. Jedná se například o zvýšený příjem tuku a soli a možný vyšší příjem trans- a nasycených mastných kyselin. Dále hrozí možný vyšší příjem látek vznikajících při procesu smažení, například akrylamidu, heterocyklických aminů či oxidačních produktů lipidů.
V České republice, obdobně jako u ostatních postkomunistických zemí, jsou údaje o aktuální spotřebě smažených potravin nedostatečné, či zcela chybí. Cílem této práce proto bylo studovat příjem vybraných druhů smažených potravin (smažených bramborových hranolků a smažených bramborových lupínků a podobných snacků) u středoškolských studentů, a kvantifikovat některá výše uvedená rizika.