Obsah askorbové kyseliny a antioxidační aktivita vybraných výrobků z ovoce
Autor: | Bc. Jana Junghansová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
Práce je zaměřena na hodnocení antioxidační aktivity a na stanovení obsahu askorbové kyseliny ve vybraných nápojích na bázi jádrového a bobulového ovoce.
Pro hodnocení antioxidační aktivity byly použity tři rutinní metody: Metoda zhášení stabilního radikálu DPPH, metoda hodnocení redukční aktivity FRAP a metoda pro stanovení celkového obsahu fenolů podle Folina-Ciocalteua (TPC). Každá z metod stanovuje jiný parametr, a proto výsledky nejsou porovnatelné. Obsah askorbové kyseliny byl stanoven HPLC v reverzní fázi (kolona RP C18 250 x 4,6 mm; 5 µm) s UV detekcí při vlnové délce 254 nm. Pro kvantifikaci byla použita metoda kalibrační křivky. U této metody byly stanoveny pracovní charakteristiky opakovatelnost a výtěžnost.
Jablečné džusy a nektary obsahovaly velmi malé množství askorbové kyseliny (většinou do 10 mg/l), nicméně antioxidační aktivitu je možno hodnotit jako velmi významnou. Je to zřejmě dáno poměrně vysokým obsahem fenolických sloučenin, které většinou jsou jako antioxidanty velmi aktivní.