Obsah tokoferolů ve smažených potravinách
Autor: | Štěpán Czornyj |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Jakub Fišnar |
Vitamin E je nejvýznamnější lipofilní antioxidant in vivo a jeho dostatečný příjem je důležitý v prevenci vzniku a rozvoje kardiovaskulárních chorob. Nejvýznamnějším zdrojem vitaminu E jsou v běžné stravě hlavně rostlinné oleje. Během kulinárního zpracování potravin (především při smažení) však dochází k významným ztrátám tokoferolů a smažené potraviny, které jsou významným zdrojem tuku v dietě, nemusí dokonce obsahovat žádný vitamin E. V literatuře je nedostatek informací o obsahu vitaminu E v komerčně připravovaných smažených potravinách, proto bylo cílem této práce studium obsahu vitaminu E (tokoferolů) ve vybraných smažených potravinách. Z běžné tržní sítě a stravovacích služeb bylo analyzováno několik vzorků hranolků a bramborových lupínků a na základě získaných výsledků bude diskutován příjem vitaminu E v typické porci těchto potravin.