Vliv skladování na stabilitu biologicky aktivních látek šípků
Autor: | Bc. Michaela Škopíková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Chmelařová |
Plody růže šípkové (Rosa Canina) a výrobky z nich jsou pro svůj vysoký obsah kyseliny askorbové (vitaminu C) již od pradávna využívány jak v tradičním lékařství, tak i jako druh potravinových doplňků. Šípky obsahují značné množství některých minerálů, fenolických sloučenin i dalších vitaminů. Jsou známy pro svoji schopnost posílení obranných mechanismů organismu proti infekcím a nachlazení.
Při výrobě či skladování produktů na bázi šípků dochází ke změně obsahu mnohých důležitých látek, které se v šípcích přirozeně vyskytují.
Byla sledována stabilita vybraných skupin látek obsažených v šípkových doplňcích stravy. Ke stanovení obsahu karotenoidů a vitaminu C byla využita metoda vysoko účinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole, resp. FLD detektorem pro stanovení tokoferolů. Pro stanovení flavonoidů a triterpenických kyselin pak byla využita metoda ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysoko rozlišovací hmotnostní detekcí (UHPLC–HRMS). Obsah téměř všech sledovaných analytů se s prodlužující dobou skladování výrazně snižoval.