Testování biologické aktivity surovinových zdrojů pro výrobu potravních doplňků
Autor: Bc. Lucie Matějková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.
Řasy vykazují vysoký stupeň biodiverzity a jsou považovány za jeden z nejslibnějších zdrojů pro nové potravinářské výrobky a aplikace. Na řasy bylo pohlíženo především jako na alternativní zdroj bílkovin, a to z důvodu rychlého nárůstu světové populace. Řasy však mají i celou řadu dalších unikátních biochemických vlastností. Z hlediska biologicky aktivních látek patří mezi velmi zajímavou a slibnou oblast inhibitory enzymových aktivit hydrolas a oxidoreduktas, které by mohly ovlivnit řadu onemocnění a v budoucnu by mohly být použity jak v lékařství, tak i v potravinářství jako doplňky stravy.
Cílem této práce bylo vybrat pomocí sady screeningových testů nejvhodnější kmeny mikrořas s významnou inhibiční aktivitou vůči elastase, kolagenase, α-glukosidase a tyrosinase, což bylo doplněno i o informaci, který z následných extraktů je pro daný účel nejzajímavější (odstupňováno podle polarity extrahovaných látek). Vzorky byly měřeny pomocí spektrofotometrického readeru, který umožňuje čtení 6- až 384-jamkových mikrotitračních destiček v rozmezí vlnových délek 200 – 999 nm.