Vliv mikrořas v krmivu pro nosnice na profil nutričně významných látek ve vejcích
Autor: | Bc. Kateřina Zemanová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.; Ing. Hana Chmelařová |
Mikrořasy jsou fotosyntetizující organismy, které jsou bohaté na některé chemické sloučeniny např. polynenasycené mastné kyseliny, steroly, vitamíny, pigmenty a minerální látky. V současné době existuje celá řada komerčních aplikací mikrořas. Jednou z nich je použití mikrořas ke zvýšení nutriční hodnoty krmiv a jako samotných nutraceutik. Řasy obsahují mimo jiné pigmenty karotenoidy uplatňující se při udržení správné funkce fotosyntetických systémů. Za dobrý zdroj karotenoidů jsou považována vejce. Je známo, že výsledné vaječné složení lze ovlivnit typem a složením krmiva nosnic. Z tohoto důvodu by se záměrným přidáváním mikrořas do krmiv mohly produkovat vejce s vyšším obsahem karotenoidů. Cílem této práce bylo analyzovat obsah karotenoidů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC–DAD) ve vaječných žloutcích pocházející od nosnic krmených krmivy obohacenými různými druhy mikrořas. Dále byla provedena analýza lipidomického profilu technikou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–HRMS/MS) ve vybraných vzorcích vaječných žloutků. Byl prokázán významný vliv přídavku řas do krmiva jak na obsah karotenoidů tak na lipidomický profil žloutků.