Zhodnocení zdrojů expozice PAU v různých lokalitách ČR
Autor: | Bc. Daria Korableva |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou organické sloučeniny obsahující dva a/nebo více kondenzovaných benzenových jader a vznikající nedokonalým spalováním organické hmoty. Různé studie prokazují karcinogenní, genotoxické a mutagenní účinky některých PAU při dlouhodobém dietárním příjmu. Zdrojem expozice pro člověka mohou být např. kouř, ovzduší ve vnějším a vnitřním prostoru, strava. Potraviny se v nekontaminovaných oblastech podílí na expozici PAU až z 90 %, naopak v oblastech s vysokou kontaminací ovzduší může docházet až k 90 % expozici inhalací. Práce byla provedená v rámci projektu GAČR č. P301/13-13458S – „Dopady znečištění ovzduší na genom novorozenců”. Cílem této práce bylo stanovit obsah 16 EPA a 15+1 EU PAU ve stravě těhotných žen a ovzduší ze dvou lokalit ČR s různou úrovní kontaminace (Karviná a České Budějovice) a porovnat expozice PAU z těchto dvou zdrojů v různé období. Vzorky byly extrahovány, primární extrakt byl přečištěn pomocí extrakce na tuhou fázi (SPE) a pak následovalo analytické stanovení PAU pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a s tandemovou hmotnostní spektrometrií (GC–MS/MS). Zatímco příjem PAU z diety je v obou lokalitách srovnatelný, expozice inhalací je v Českých Budějovicích až desetkrát nižší.