Složení mastných kyselin tuku v cukrářských výrobcích a jeho nutriční hodnocení
Autor: |
Bc. Barbora Tůmová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
Cukrářské výrobky jsou oblíbenou komoditou mezi spotřebiteli. Značnou část jejich složení představují různé druhy tuků, které člověku slouží jako vydatný zdroj energie. U dospělé populace by příjem tuku ve stravě neměl překročit 30 % denního energetického příjmu, přičemž nezáleží pouze na množství tuku, ale též na jeho kvalitě. Tuky diskutované často ve spojení s řadou zdravotních komplikací mohou obsahovat trans-mastné kyseliny. Tyto mastné kyseliny se v cukrářských výrobcích mohou vyskytovat například z důvodu náhrady dražší suroviny (nejčastěji másla) levnějšími surovinami jako jsou částečně ztužené tuky.
Cílem této práce je posoudit obsah tuku v komerčně dostupných cukrářských výrobcích na českém trhu a zároveň zhodnotit i jejich složení z pohledu zastoupení jednotlivých mastných kyselin.