Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Kubošková

Kritické zhodnocení výskytu reziduí pesticidů v čaji

Autor: Bc. Zuzana Kubošková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:  Ing. Marie Suchanová, Ph.D.

Čaj se řadí mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje. Zároveň se však řadí mezi komodity s nejvyššími nálezy reziduí pesticidů. Cílem této práce bylo zjistit obsah reziduí pesticidů v zelených čajích dostupných v běžné obchodní síti a porovnat tyto obsahy ve dvou různých šaržích čajů. Sledován byl také přestup pesticidů a jejich stabilita v čajovém výluhu.

Rezidua pesticidů byla z čajů extrahována metodou QuEChERS s přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi a vymražením. Separace, identifikace a kvantifikace byla provedena kapalinovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí. V případě výluhu byl vzorek analyzován přímo pomocí LC-MS bez předchozí úpravy.

Bylo analyzováno 15 vzorků zelených čajů ze dvou různých šarží. Celkem u sedmi čajů překročila hodnota výsledku maximální limit reziduí alespoň v jedné z šarží. Jako nevyhovující byl s přihlédnutím k nejistotě měření hodnocen jeden vzorek z první šarže a dva vzorky z druhé šarže. Z porovnání obou šarží vyplynulo, že se jednotlivé šarže čajů stejného původu výrazně neliší. Byl sledován přestup pesticidů do výluhu v závislosti na jejich rozpustnosti ve vodě. Vlivem teploty nedošlo k degradaci žádného sledovaného pesticidu.

Aktualizováno: 16.11.2015 17:13, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi