Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Rektorisová

Testování vybraných metod pro stanovení antioxidační aktivity

Autor: Bc. Michaela Rektorisová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Vojtěch Hrbek

Antioxidanty se řadí k velmi často diskutovaným tématům. Je všeobecně známo, že snižují množství reaktivních forem kyslíku a dusíku, které mohou poškozovat buněčné struktury, a tím omezují riziko vzniku kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění i rakoviny. Nepostradatelná je také jejich role v potravinářství, kde pomáhají prodloužit údržnost potravin.

Pro hodnocení antioxidačního působení existuje mnoho různých metod, které se vzájemně doplňují. V rámci této práce byly pro stanovení antioxidační aktivity vzorků česneku testovány vybrané spektrofotometrické metody – s použitím činidel DPPH (1,1-difenyl-2-pikrylhydrazyl) a ABTS (2,2´-azinobis(3-ethyl-2,3-dihydrobenzothiazol-6-sulfonát)), které se řadí k nejjednodušším, zkouška využívající superoxidový anion-radikál, která lépe simuluje působení antioxidantů v reálném prostředí, a metoda běžně používaná pro stanovení obsahu fenolických látek pomocí činidla Folin-Ciocalteu, která v podstatě zjišťuje celkovou redukční sílu vzorku. Pozornost byla zaměřena především na kinetiku reakcí, ale také některé další faktory, které mohou ovlivnit výsledky, např. použité rozpouštědlo.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:18, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi