Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Matějková

Zhodnocení míry kontaminace kečupů mykotoxiny a pesticidy s využitím LC-MS/MS

Autor: Bc. Lucie Matějková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.; Ing. Petra Slavíková

Mykotoxiny a rezidua pesticidů jsou významnými kontaminanty řady komodit rostlinného i živočišného původu, které představují potenciální ohrožení zdraví člověka v důsledku jejich negativního toxikologického působení, a to jak akutního tak chronického. V rámci této práce byla hodnocena chemická bezpečnost z pohledu výskytu mykotoxinů (57 analytů) a reziduí pesticidů (309 analytů) v 18-ti vzorcích kečupů. K analýze bylo využito moderní instrumentace ultra-účinného kapalinového chromatografu ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem, U-HPLC-MS/MS. Ve všech vzorcích kečupů, kromě jednoho (94 %), byly detekovány mykotoxiny, a to zejména alternariol, alternariol-methylether a beauvericin v rozsahu od 1 do 23 µg/kg. V případě pesticidů, které byly přítomny ve 13-ti vzorcích (72 %), bylo celkem detekováno 11 analytů v množství nepřesahujícím maximální limit reziduí. Nejčastěji se vyskytujícími pesticidy byly carbendazim, propamocarb, imidacloprid a dimethomorph v rozsahu od 0,002 do 0,022 mg/kg.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:24, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi