Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Palůchová

Hodnocení koktejlů kontaminantů v prachu z různých typů prostředí

Autor: Bc. Veronika Palůchová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Tato práce se zabývá stanovením koktejlů kontaminantů ve vzorcích prachu pocházejících ze tří různých typů prostředí, a to z ovzduší, z domácností a z prostorů zemědělského družstva. Každý z nás tak přichází do kontaktu s těmito kontaminanty dennodenně. Za účelem detekce co nejširšího spektra potenciálně přítomných kontaminantů byly vzorky extrahovány dvěma různými rozpouštědly (metanol, etylacetát) a následně podrobeny cílové i necílová analýze pomocí několika technik plynové a ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (GC-QTOF, GC-QqQ MS/MS, UHPLC-QTOF MS, UHPLC-Qtrap MS/MS). Při cílové analýze byla pozornost zaměřena především na kvantifikaci environmentálních kontaminantů a mykotoxinů. Takto chemicky charakterizované extrakty byly zároveň podrobeny testování jejich celkové toxicity a estrogenní aktivity na modelových buněčných liniích in vitro. Výsledky pro jednotlivé vzorky prachů pak byly porovnávány s obsahem zjištěných kontaminantů. Příkladem je nález mykotoxinu zearalenonu v prachu ze zemědělského družstva (462 ng/g).

Aktualizováno: 17.11.2015 08:42, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi