Hodnocení koktejlů kontaminantů v prachu z různých typů prostředí
Autor: | Bc. Veronika Palůchová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Tato práce se zabývá stanovením koktejlů kontaminantů ve vzorcích prachu pocházejících ze tří různých typů prostředí, a to z ovzduší, z domácností a z prostorů zemědělského družstva. Každý z nás tak přichází do kontaktu s těmito kontaminanty dennodenně. Za účelem detekce co nejširšího spektra potenciálně přítomných kontaminantů byly vzorky extrahovány dvěma různými rozpouštědly (metanol, etylacetát) a následně podrobeny cílové i necílová analýze pomocí několika technik plynové a ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (GC-QTOF, GC-QqQ MS/MS, UHPLC-QTOF MS, UHPLC-Qtrap MS/MS). Při cílové analýze byla pozornost zaměřena především na kvantifikaci environmentálních kontaminantů a mykotoxinů. Takto chemicky charakterizované extrakty byly zároveň podrobeny testování jejich celkové toxicity a estrogenní aktivity na modelových buněčných liniích in vitro. Výsledky pro jednotlivé vzorky prachů pak byly porovnávány s obsahem zjištěných kontaminantů. Příkladem je nález mykotoxinu zearalenonu v prachu ze zemědělského družstva (462 ng/g).