Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Máčiková

Studium inulinu v topinamburu hlíznatém

Autor: Bc. Lucie Máčiková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela

Inulin je zásobním polysacharidem vyšších rostlin. Jde o polymer ze skupiny fruktanů vykazující řadu unikátních vlastností díky β-(2→1) vazbě mezi fruktosovými jednotkami řetězce. Má příznivé účinky na lidské zdraví, působí jako nevyužitelná vláknina a vykazuje prebiotické účinky. Je tedy zajímavou surovinou pro potravinářský průmysl. V rámci prezentované studie byl sledován obsah polysacharidu inulinu v hlízách topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) z jarní a podzimní sklizně. Obsah inulinu byl stanoven pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení evaporative light scattering detektorem (U-HPLC-ELSD) jako množství fruktosy a glukosy vzniklé kyselou hydrolýzou. Přestože nedošlo k významné změně v množství obsaženého inulinu, byly sledovány změny ve složení volných sacharidů fruktosy, glukosy a sacharosy mezi jednotlivými sklizněmi. Dále byla testována vhodnost membránových procesů pro frakcionaci šťáv topinamburu dle počtu fruktosových jednotek, délka řetězců byla stanovena pomocí ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Průměrná délka fruktosového řetězce se pohybovala v rozmezí stupně polymerace 5-6, zatímco nejdelší přítomný řetězce vykazoval stupeň polymerace 15.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:46, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi