Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → 2015_Kuchařová

Stanovení reziduí pesticidů v olejninách

Autor: Bc. Iveta Kuchařová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Lucie Drábová, Ph.D.

V dnešní době je běžné chránit zemědělské plodiny před ztrátami způsobené škůdci a přírodními vlivy pomocí pesticidů. Pro ty, kteří se riziku požití reziduí pesticidních látek chtějí vyhnout, nabízí moderní doba možnost koupě bioproduktů pocházejících z ekologického zemědělství, které by měly být nezatížené syntetickými chemickými postřiky a látkami.

Hlavním cílem práce bylo vybrat vhodnou přečišťovací metodu pro stanovení reziduí pesticidů v olejninách, validovat ji a následně ji využít k vyšetření 17 vzorků (11 označeno jako bio, 6 běžné konzumní kvality) z obchodní sítě ČR na obsah reziduí pesticidů.

Jako nejvhodnější byla vybrána metoda QuEChERS s přečištěním pomocí sorbentu C18, která poskytovala dobré výtěžnosti a opakovatelnosti pro většinu sledovaných analytů. Následná kvantifikace a konfirmace byla realizována pomocí plynové chromatografie s hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól (GC-MS/MS).

V analyzovaných vzorcích bylo detekováno celkem pět pesticidů, z nichž většina patří k organofosfátovým insekticidům. Z 11 vzorků bio kvality byla u 4 případů zjištěna přítomnost pesticidů. Největší množství reziduí pesticidů bylo nalezeno u vzorku semena světlé dýně pocházející z Číny.

Aktualizováno: 17.11.2015 08:48, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi