Aplikace infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací ve spojení s multivariační analýzou dat pro autentikaci mouk vyrobených z cereálií a pseudocereálií
Autor: | Bc. Dominika Gavlasová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Obiloviny patří k nejdůležitějším plodinám na světě. Jsou významným zdrojem sacharidů, proteinů, lipidů, vitamínů, minerálních látek, některých biologicky aktivních látek (flavonoidy, β-glukany) a významný je také obsah popela a vlákniny. Přes všechna tato pozitiva mohou obiloviny působit také zdravotní problémy a to zejména lidem alergickým na lepek.
Do skupiny pravých obilovin patří pšenice, žito, tritikale, ječmen, čirok, oves, kukuřice, proso a rýže, což jsou typicky nevhodné obiloviny pro celiaky s výjimkou kukuřice, prosa a rýže. V současné době se používají bezlepkové alternativy jako je pohanka, amarant a quinoa, které patří do skupiny pseudoobilovin.
Tato práce byla zaměřena na měření profilových spekter pro různé mouky metodou střední infračervené spektrometrie spojené s multivariační analýzou dat. Realizované experimenty prokázaly schopnost testované metody rozlišovat mouky podle druhu plodiny. Také se podařilo odlišit modelové směsi mouk, což je možné využít při autentikaci (detekci falšování) mouk.