Obsah tuku a složení mastných kyselin tuku v cukrářských výrobcích na našem trhu a jeho výživové hodnocení
Autor: | Bc. Alžběta Švehlová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Ing. Anna Šípková |
Tuky jsou nedílnou součástí naší výživy. Velké množství tuku konzumujeme ve formě tzv. skrytých tuků. Jedním ze zdrojů těchto tuků mohou být cukrářské výrobky. Tento druh potravin je mezi spotřebiteli velmi žádaný a oblíbený. Zpravidla má ovšem vysokou energetickou hodnotu díky vysokému obsahu tuku a cukru. Kromě celkového množství zkonzumovaného tuku je důležité věnovat pozornost jeho složení mastných kyselin. Z výživového hlediska jsou nevhodné některé nasycené mastné kyseliny (laurová, myristová) a trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA). Dlouhodobý příjem tuku s nevhodným složením je rizikovým faktorem vzniku řady neinfekčních onemocnění hromadného výskytu.
V této práci byl stanoven obsah tuku a jeho složení mastných kyselin ve vybraných cukrářských výrobcích a polevách běžně dostupných na českém trhu. Obsah tuku v náplních cukrářských výrobků se pohyboval v širokém rozmezí 9 – 42 %, u polev v rozmezí 37 – 43 %. U několika výrobků byl zjištěn vyšší obsah TFA. U dvou polev bylo množství TFA dokonce vyšší než 40 %. Byl zaznamenán také vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA). U 7 výrobků byl obsah SAFA dokonce vyšší než 50 %. Z toho u 6 výrobků byl tento vysoký obsah SAFA převážně tvořen kyselinou laurovou a myristovou.