Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Sledování biologicky aktivních látek v bramborách

Autor: Michaela Škopíková
Ročník: B3
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková

Cílem práce je srovnání obsahu biologicky aktivních látek v hlízách konvenčně a ekologicky pěstovaných brambor odrůd Katka a Finka. Sledovány byly také vlivy mulčování, ochrany proti plísni a mandelince bramborové. Zkoumány byly látky pro člověka jak pozitivní, tak i s negativním či toxickým účinkem.
Důležitým znakem kvality hlíz brambor je obsah sušiny. Ze sacharidů byl stanovován obsah glukózy, fruktózy a sacharózy. Brambory jsou vzhledem k jejich velké konzumaci označovány i jako významný zdroj vitaminu C. Ten se v bramborách vyskytuje ve formě askorbové a dehydroaskorbové kyseliny. V bramborových hlízách jsou přítomny také volné aminokyseliny – asparagin, glutamin, kyselina asparagová a kyselina glutamová. Dalším zkoumaným aspektem je obsah fenolických látek – z nich je v hlízách brambor nejvíce zastoupena chlorogenová kyselina. Z negativně působících látek byly sledovány toxické glykoalkaloidy a kalysteginy. Při sledování biologických látek byla využita metoda HPLC s RI, FLD a UV detekcí a metoda LC-MS/MS. Hladiny biologicky aktivních látek v bramborách ze sklizně 2011 byly porovnány s hladinami stanovenými v letech 2008 – 2010.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:45, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi