Sledování fytoestrogenů v potravinách a krmivech
Autor: | Bc. Aleš Krmela |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná |
Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin s biologickou aktivitou, schopné imitovat funkci endokrinních hormonů jako 17ß-estradiol a nahrazovat je. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikají jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí a jsou tedy běžnou součástí potravin i krmiv. Konzumací mohou přecházet do lidského i zvířecího organismu. Kvůli svým biologickým účinkům představují jak přínos, tak riziko. Mezi možné benefity patří potenciální rakovino-ochranný charakter či mírnění menopauzálních symptomů, naopak jejich zvýšený příjem představuje rovněž značné riziko kvůli nahrazování endokrinních hormonů. U dětí se nemusí projevit účinky okamžitě, později může dojít ke špatnému načasování puberty či k úplnému selhání menstruace děvčat. Z těchto důvodů je třeba monitorovat obsah fytoestrogenů v krmivech, potravinách a dětské stravě. Za tímto účelem byla vyvinuta a validována UPLC–MS/MS metoda, která byla použita při stanovení fytoestrogenů v dětské stravě a krmivech.