Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Optimalizace metody pro stanovení PAU v olivovém oleji

Autor: Bc. Jana Zuzánková
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Lucie Drábová

Rostlinné oleje patří mezi významné složky naší diety. Jsou prospěšné lidskému zdraví, ale mohou také obsahovat zdraví škodlivé látky, např. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Kontaminace potravin PAU jsou pravidelně zaznamenávány systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), kde se jen za měsíc říjen tohoto roku, objevily dvě nové informace a jedno varování o výskytu PAU v rostlinných olejích. Z tohoto důvodu je tedy nutno mít rychlou a přesnou metodu pro izolaci a následnou detekci těchto látek.
Cílem této práce bylo optimalizovat izolační metodu pro stanovení 15+1 EU PAU v olivovém oleji a dále tuto metodu využít pro vyšetření souboru 16 olivových olejů poskytnutých Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) na obsah PAU. Testováno bylo přečištění pomocí gelové permeační chromatografie (GPC), GPC následované SPE na silikagelových kolonkách a přečištění pomocí SupelMIPsTM kolonek (Molecularly Imprinted Polymers). Pro kvantifikaci byla využita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickým detektorem (GC-MS). Na základě výsledků bylo jako nejvhodnější zvoleno přečištění pomocí SupelMIPsTM kolonek, které bylo následně využito k vyšetření souboru olivových olejů. Žádný ze sledovaných vzorků nepřekročil maximální limit 2 µg/kg stanovený pro BaP v olejích.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:40, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi