Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Využití moderních analytických technik pro sledování organických nanočástic v potravinách

Autor: Bc. Karel Lukš
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková

Nanotechnologie v současné době představují nejdynamičtěji se rozvíjející obor zahrnující produkci celé řady nanomateriálů – nanobjekty a nanočástice. Své uplatnění rozšiřují i v potravinářském průmyslu, do kterého přicházejí s cílem vyvinout nové technologie, jejichž úkolem je zlepšit skladovatelnost, trvanlivost, výživovou hodnotu a organoleptické vlastnosti potravin. Nanočástice se obecně odlišují od větších částic svými vlastnostmi, které mohou ovlivnit jejich osud v organismu a tím představují různá zdravotní rizika pro člověka. V současné době nejsou k dispozici vhodné metody pro stanovení organických nanočástic v potravinářských matricích. Na základě těchto aspektů je velmi důležité vyvinout vhodné analytické metody pro separaci, charakterizaci a stanovení organických nanočástic v potravinách.
V rámci projektu Nanolyse: Nanoparticles in Food je cílem vyvinout a validovat vhodnou analytickou metodu pro stanovení organických nanočástic (ENPs) polysorbátového typu v potravinách. Pro stanovení ENPs byla testována technika ultraúčinné kapalinové chromatografie s analyzátorem doby letu UPLC TOF MS. Jako potravinářská matrice byl pro sledování nanočástic zvolen pomerančový džus.

Aktualizováno: 27.8.2015 13:38, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi