Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2011

Hladiny fytoestrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě

Autor: Bc. Ludmila Smutná
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou významné pro svou podobnost se savčími hormony estrogeny. Díky svému charakteru hrají důležitou roli při snižování rizika estrogen-dependentní rakoviny prsu a menopauzálních obtíží, jejich účinky však mohou být i negativní. V návaznosti na sledování hladin fytoestrogenů v mléce pokusných dojnic a experimentálních mléčných produktech (r. 2010), byly analyzovány vzorky mlék, sýrů a jogurtů zakoupených v tržní síti. Stanovován byl obsah isoflavonů daidzeinu, genisteinu, glyciteinu a metabolitu equolu.
Ke stanovení uvedených látek byla využita již optimalizovaná a validovaná metoda. Analyty byly uvolněny z vázané formy enzymovou hydrolýzou a stanoveny ve formě aglykonu. Analýza byla provedena metodou ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).
Obsah equolu se v mléce pohyboval v rozmezí 17 ng/ml až 172 ng/ml, v jogurtech 51 ng/ml až 410 ng/ml a v případě sýrů byl rozsah koncentrací equlou 100 ng/g až 2 µg/g. Hladiny analytů daidzeinu, genisteinu a glyciteinu byly u jednotlivých typů matric vyrovnané, v hodnotách 1,8 ng/ml (glycitein v jogurtech) až 127 ng/g (genistein v sýru).

Aktualizováno: 27.8.2015 13:32, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi